Flash News

KRYESORE

Arti në drejtim të kundërt

Arti në drejtim të kundërt

nga Julia Eckhardt (MA-History of Art)

Këtu pikturohet, këtu ndjehet, këtu komunikohet

Arti është një mjek veçanërisht i aftë. Sepse gjithmonë animon, veçanërisht larg skenës kulturore tradicionale. Një dyqan bosh i modës mundëson ekspozitën e pikturave nga tre artistë në mes të qendrës tregtare të Hamburgut për një vizitë rastësore. Në vend që të futeni në ferrin e blerjes së vendimeve, ju futeni në një shpellë plot me piktura. Mund të lëvizësh me kuriozitet dhe pa njohuri paraprake: Kush pikturoi, pse u pikturua, si u pikturua? Të pyesësh është një impuls krijues. Të mendosh më tej për ndjenjat e veta dhe përgjigjet personale të çuditshme në përgjigje të një fotografie është një art, edhe nëse vetëm në fillim mund të ketë sukses në belbëzimin. Gjuha do të kthehet, sepse dihet që dikush përjeton paqe dhe kohë në shpellën e pikturës dhe nuk është vetëm.

Në ekspozitën "Art en sens inverse", artistët Gerd Leins, Shuk Orani dhe Shaofeng Ni adresojnë pasqyrimet e tyre mbi konceptin e jetës në botën moderne dhe rolin e artit si një nga format më origjinale të komunikimit për njerëzit, madje edhe para se të flasin dhe shkruajnë. Të regjistruarit është një pamje fillimisht kulturore pesimiste e marrëdhënies midis jetës dhe vdekjes. Vdes është pak e re në jetë, shkruajti poeti rus Sergei Essenin në fillim të shekullit të 20-të. Po, njeriu modern akoma jeton dhe vdes. Edhe pse ai lëviz në distanca më të mëdha dhe ka kontaktet dhe përshtypjet e botës përpara tij në kutinë e tij të vogël elektronike, ajo që Essenin njohu vlen edhe për sot: jeta, natyrisht, nuk është e re

Madje është i kufizuar, thotë Shuk Orani. Interesi i tij artistik dhe shoqëror është i përqendruar në procesin e vazhdueshëm të njohjes dhe ndryshimit të njerëzve, perceptimin dhe tolerancën e tyre ndaj paqartësive. Njeriu modern humbet gjithnjë e më shumë këtë përvojë nga dita në ditë, sekondë pas sekondës. Pse eshte keshtu? Kuptimi njerëzor zvogëlohet me bollëkun e inputeve mediatike dhe mungesës së kohës. Lidhjet më të thella mund të zgjidhen në Internet në TED Talk ose konsiderohen akademike. Zonat gri të realitetit shkaktojnë çorientim në dëshirën për specifikime të sakta. Ku janë emocionet e vërteta, instinktet dhe intuita larg kamerave? Ata që reflektojnë dhe perceptojnë shumë, nxiten të rrokullisin sytë. Ata që formojnë lidhje më të mëdha janë të qeshur. Masa e aventurierëve beson se ata janë artistë.

Disa bashkëkohës akoma nuk e kanë kuptuar përvojën e artit. Sepse "arti" ka qenë i largët për ta që kur vendosën të ishin të pa durueshëm dhe pragmatikë kur ishin të rinj. Ky vendim është vetëbesues që po vdes në sipërfaqen e perceptimit njerëzor. Dhe forma prehumane e artit të komunikimit duhet të varet në pole midis këmishave të reduktuara, në mënyrë që të mund të zgjidhni për ose kundër tij? Punoi me artin pop. Por jo gjithçka është pop. Është shqetësuese që pikturat nuk janë gjithmonë të lehta për tu konsumuar. Ata kanë forcë, ata kërkojnë hapësirën e tyre dhe krijojnë një ndjenjë të padurueshme të frikës kur stili i tyre është i tepërt. Ato përmbajnë lidhje dhe i transmetojnë ato pa një fazë apo dritat e vëmendjes. Ata kërkojnë ndjeshmëri, përqendrim dhe rrjedhshmëri, kjo është arsyeja pse njerëzit pëlqejnë të zgjedhin të largohen me një psherëtimë. Por është mënyra tjetër. Në vazhdimin e një praktike kulturore të vjetër të mijëvjeçarëve, piktura ofron përbërësin aktiv aktiv kundër perceptimit të trullosur. Ju takoheni ku ajo është, pavarësisht se ku është.

 

Të fundit