KRYESORE

Dorëheqja e papritur e qeverisë ruse, një mesazh për të gjithë botën

Kur e gjithë qeveria ruse dha dorëheqjen të mërkurën, edhe vetë Kremlini u ‘kap’ në befasi.

Më herët gjatë ditës, Vladimir Putin kishte njoftuar planin e tij për të përshkuar reformat që do ta bëjnë pasardhësin e tij si president më pak të fuqishëm, duke rishpërndarë pushtetin në atë mënyrë që parlamenti dhe zyra e kryeministrit të kenë një ndikim më të madh.

Në dy vitet e fundit, vlerësimet për Putinit patën rënie, pjesërisht si rezultat i reformave të pensioneve jopopullore dhe një ekonomie ngecëse. 2019 gjithashtu u dominua me protesta në rrugë për zgjedhjet komunale pasi opozita e fragmentuar e Rusisë shprehu pakënaqësi ndaj asaj që ata shohin si president dhe elitën qeverisëse që kanë mbivlerësuar fuqinë e tyre.

Sidoqoftë, ndërsa detajet e sakta të kësaj dorëheqjeje masive - të udhëhequr nga kryeministri aktual dhe ish-presidenti Dmitry Medvedev ishin të paqarta, ishte mëse e qartë se kjo nuk ishte protestë ndaj reformave të propozuara të Putinit.

Në deklaratën e tij për dorëheqjen e qeverisë, Medvedev tregoi se po vepronte në mënyrë “që ta lehtësonte jetën Putin-it”.

Ai tha se presidenti "kishte përshkruar një numër ndryshimesh themelore në kushtetutë", dhe se "në këtë kontekst, është e qartë se ne, si qeveri ... duhet t'i ofrojmë presidentit të vendit tonë mundësinë për të bërë të gjitha vendimet e nevojshme për këtë ".

Këto ndryshime duket se janë një rishpërndarje të pushtetit, duke i dhënë parlamentit fuqinë për të emëruar një kryeministër, i cili më pas do të caktojë një kabinet që do të miratohet nga parlamenti. Sipas fjalëve të vetë Putin: "Në këtë rast, presidenti do të jetë i detyruar t'i emërojë ato; domethënë, ai nuk do të ketë të drejtë të refuzojë kandidaturat e miratuara nga parlamenti."

Kushtetuta ruse e ndalon Putin të kandidojë sërish si president në zgjedhjet e 2024-ës. Sidoqoftë, nuk ka asgjë që e ndalon atë të bëhet kryeministër, siç bëri në vitin 2008, kur ai dhe Medvedev ndërruan rolet për katër vjet.

"Pikëpamja ime personale është se kjo është një bashkim midis Putinit dhe Medvedev," tha Valeriy Akimenko, një analist afatgjatë i Rusisë që aktualisht punon për Qendrën e Studimit të Studimeve të Konflikteve.

"Medvedev nuk është një figurë e pavarur. Siç ishte rasti në vitin 2008, kjo duket si një marrëveshje e ndërsjellë midis të dyve."

Jo të gjithë analistët besojnë se është e pashmangshme që Putini përfundimisht do ta instalojë veten si kryeministër.

Oleg Ignatov në Qendrën për Politikën e Tanishme, një institucion me qendër në Moskë, thekson se Putini gjithashtu foli për ndryshimin e rolit kushtetues të Këshillit Shtetëror të Rusisë, një organ këshillimor për kreun e shtetit.

"Ka zëra se Putin mund të udhëheqë Këshillin e ri Shtetëror në vend që të bëhet Kryeministri i ri," i tha Ignatov CNN. "Nëse kjo ndodh, është e mundur që fjala e tij të jetë fjala e fundit. Ai nuk do të interesohet për detaje teknike, por gjithçka do të jetë nën kontrollin e tij".

Akimenko u pajtua që ky lloj roli mund të jetë në favor të Putinit: "Roli i ardhshëm i Këshillit të Shtetit aktualisht është i papërcaktuar, por ai mund të jetë një arbitër, do të thotë se kur ka një mosmarrëveshje, Këshilli i Shtetit mund të ketë një fjalim përfundimtar".

"Sidoqoftë, unë mendoj se Putini duke u bërë Kryeministër ka ende shumë më shumë të ngjarë."

Sido që të jetë rezultati, një narrativë e Putinit që konsolidon kontrollin e tij të pushtetit tashmë po shfaqet.

Alexi Navalny, lideri më i zjarrtë i opozitës në Rusi, në Tëitter ka thënë se "të mbetet udhëheqësi i vetëm për jetën, të marrë pronësinë e një vendi të tërë, dhe të përvetësosh pasuri për vete dhe miqtë e tij është qëllimi i vetëm i Putinit dhe regjimit të tij".

Duke ndërmarrë hapa për të forcuar kontrollin e tij në pushtet, Putini po dërgon gjithashtu një mesazh në botën më të gjerë.

Më shumë Putin në Rusi do të thotë më shumë Putin në skenën ndërkombëtare. Dhe nëse vitet e fundit na kanë mësuar ndonjë gjë, kjo do të thotë një Rusi e gatshme të shkojë në gjatësi të jashtëzakonshme për të vepruar si një rival i drejtpërdrejtë për ndikim në rendin botëror të udhëhequr nga SH.B.A. - dhe të krijojë më shumë “dhimbje koke” për Amerikën dhe aleatët e saj.

Përkthyer nga CNN: Putin is sending a message to the world with his shock announcement

Të fundit