Flash News

E SHPJEGUAR

Këndi i Detinës në Politiko/ Intervistë me Sahra-Josephine Hjorth, sipërmarrësja e rastësishme që u bë ‘udhëheqësja e Obamës’

  Këndi i Detinës në Politiko/ Intervistë me Sahra-Josephine

Modele suksesi që frymëzojnë këdo që ka ëndrra dhe objektive, këshilla dhe ndërgjegjësim.

Është ky objektivi i rubrikës më të re ‘Këndi i Detinës në Politiko’, në të cilën do të lexoni një cikël intervistash me emra të njohur të fushave të ndryshme të realizuara nga shkencëtarja shqiptare, pedagoge në “Oxford”, Detina Zalli përmes organizatës ‘Zalli Foundation’.

‘Zalli Foundation’ është një organizatë bamirëse, objektivi i së cilës është të promovojë shembuj suksesi, duke theksuar rëndësinë e humanizmit dhe mirësisë si vlera thelbësore në nivel global, duke intervistuar liderë të suksesshëm të shekullit të 21-të. Një pikë e veçantë e organizatës është edhe edukimin e publikut të gjerë mbi ndërgjegjësimin për shëndetin mendor kryesisht përmes programeve mësimore.

Në episodin e parë, Zalli ka përzgjedhur sipërmarrësen daneze Sahra-Josephine Hjorth, fituese e shumë çmimeve, e cila ka kaluar gjashtë vitet e fundit duke krijuar përvoja të mësimit social analog dhe dixhital me rezultate novatore. Ajo është bashkëthemeluese dhe CEO e platformës së parë të këtij lloji të përvojës mësimore CanopyLAB.

Këndi i Detinës në Politiko/ Intervistë me Sahra-Josephine

Në vitin 2019, Sahra-Josephine shpiku mjetin e parë në botë të autorizimit të kurseve të AI (AICATO), si dhe u zgjodh për programin Obama Leaders Europe 2022. Ajo ka shërbyer gjithashtu si anëtare e bordit këshillimor në nismën "Mënyra e platformës së punës" të Programit të Zhvillimit të Kombeve të Bashkuara, anëtare e bordit të organizatës jofitimprurëse për të drejtat e njeriut ‘Humanity in Action’ në Danimarkë dhe është anëtare e bordit këshillues në ‘Digital Hub Denmark’.

Intervistoi: Dr. Detina Zalli/Zalli Foundation

Sahra-Josephine, është një nder i madh që je pjesë e kësaj interviste. Ju keni arritur shumë gjëra të mëdha në karrierën tuaj. Do të doja të dija më shumë për Sahra-Josephine, gruaja pas këtyre sukseseve. Si do ta përshkruanit veten tuaj?

Unë jam një grua shumë punëtore e cila gjithmonë është përpjekur të jetë më e mira në gjërat që zgjedh. Jam kurioze dhe më pëlqen të mësoj gjëra të reja rreth teknologjisë dhe të provoj pajisjet më të reja.

Kam lexuar shumë libra rreth teknologjive të reja dhe në zhvillim, si mësimi i makinerisë, përpunimi i gjuhës natyrore, automatizimi, Metaverse etj. Sci-Fi dhe teknologjia janë të ndërthurura, dhe më pëlqen të imagjinoj botë dhe sisteme të reja dhe duke marrë disa nga ato ide të hapësirës dhe duke i zbatuar ato në botën reale.

Unë do ta përshkruaja veten si një person që kënaqet me shumë gjëra të çuditshme...

Lufta për drejtësi, përfshirja e barabartë e grave dhe ndryshimet masive nuk vijnë falas. Jeta nuk është një garë popullariteti dhe kur shkoj në shtrat në darkë, ndihem krenare për mënyrën se si po lë gjurmën time në botë, duke u përpjekur t'u lë djemve të mi një planet më të mirë sesa na dhanë prindërit tanë.

Ju keni lindur nga një baba iranian dhe një nënë daneze. Nëna juaj ishte një mësuese gjimnastike dhe ju mësoi gjimnastikë një grupi grave somaleze, irakiane dhe turke. A ju ka frymëzuar nëna në karrierën tuaj të mësuesisë? Do të doja të dija më shumë për jetën tuaj si fëmijë në Danimarkë.

Sa herë që përballem me fatkeqësi, i dërgoj një falënderim mendor nënës sime, sepse ajo rrënjos një forcë dhe qëndrueshmëri thelbësore tek unë, e cila është një nga asetet më vitale që kam si themeluese, nënë dhe qenie njerëzore që lundron në një botë komplekse.

Nëna ime u investua thellësisht për të ndihmuar gratë e sapoardhura në Danimarkë për të kuptuar të drejtat e tyre themelore njerëzore dhe nën maskën e mësimdhënies së gjimnastikës, ajo bëri një punë shumë të rëndësishme. Kjo kërkonte guxim. Më kujtohet një episod ku disa burra i kishin vandalizuar makinën për shkak të punës që bënte. Por ajo nuk u ndal kurrë. Ajo kurrë nuk u frikësua dhe më mësoi të mos tërhiqesha kurrë pavarësisht pengesave.

Babai im ishte një i burgosur politik në Iran para se të vinte në Danimarkë, ku u torturua, kështu që shumë nga ato përvoja kanë formësuar mua dhe fëmijërinë time. Ai nuk ishte një njeri i mirë pas kësaj. Fatmirësisht nëna ime pati guximin ta linte. Sot, unë bëj shumë punë në kryqëzimin e teknologjisë dhe të drejtave të njeriut dhe më jep shpresë të takoj të gjithë njerëzit që patën përvoja të ngjashme si babai im, por që nuk u thyen nga koha e tyre si të burgosur politikë duke luftuar për demokracinë. Në CanopyLAB, ne jemi gjithnjë e më të përfshirë në trajnimin kundër dhunës. 

Këndi i Detinës në Politiko/ Intervistë me Sahra-Josephine

Si nisi karriera juaj në sipërmarrje? Kur ishit më e re, e kishit imagjinuar ndonjëherë veten duke bërë diçka të tillë?

Unë jam një sipërmarrëse e rastësishme, në kuptimin që zbulova një boshllëk në treg dhe një mënyrë për ta mbushur atë me një teknologji të re të të mësuarit. Unë nuk e shoh veten si një sipërmarrëse seriale në të ardhmen. Sipërmarrja është një mjet për ndryshim social, ashtu si teknologjia - por ka shumë mënyra në të cilat mund të promovoni ndryshime pozitive sociale.

Mësimi në internet është bërë gjithnjë e më i rëndësishëm në shekullin e 21-të. Sipas jush, sa e rëndësishme është teknologjia dhe çfarë mund të bëhet për ta përmirësuar atë? A ka diçka që na mungon, e injorojmë apo nuk e kuptojmë?

Uroj që më shumë njerëz të kuptojnë implikimet dhe potencialin e aplikimit të teknologjisë në arsim. Sigurisht, pandemia rezultoi në një përshtatje më të gjerë të edtech, por shumë sisteme janë ende të vjetruara dhe nuk zbatohen në mënyrat më të mira.

Shqetësimi im më i madh është se ne nuk po bëjmë pyetje të mjaftueshme se si një sistem ose aplikacion mësimor ndikon në mënyrën se si njerëzit mësojnë. Kur zgjedh një platformë mësimi për një shkollë, nuk ka të bëjë vetëm nëse ka integrime për sistemet e pagesave ose ËhatsApp. Bëhet fjalë për filozofinë e të mësuarit mbi të cilën është ndërtuar sistemi i veçantë dhe përdorimi i një platforme mësimi nga Skandinavia mund të jetë rrënjësisht i ndryshëm nga ai i ndërtuar në Kinë. Ky diskutim duhet të zhvendoset në ballë të vendimmarrjes.

Barack Obama, Presidenti i 44-të i Shteteve të Bashkuara, pati një ndikim të rëndësishëm në karrierën time kur isha në Harvard. Si ndihesh të jesh një "udhëheqëse e Obamës"? Cilat janë disa nga mësimet më të rëndësishme që keni mësuar?

Gjatë javëve të para të Programit Obama për Udhëheqësit e Evropës 2022, na u kërkua të identifikonim tre vlera thelbësore që përcaktojnë se kush jemi ne. Më pas na u kërkua të reflektonim se si ato janë ilustruar në punën tonë dhe si i përdorim ato vlera kur jemi të sprovuar nga rrethana të vështira. Kjo më bëri një përshtypje të madhe. Programi Obama Leaders Europe ka një program fantastik, por ajo që më bëri më shumë përshtypje ishte kurimi i njerëzve. Unë vazhdoj të jem i mahnitur nga puna e pabesueshme që po bën grupi.

Ndihem i bekuar që kam bërë fjalët hyrëse për fjalimin e Presidentit Obama në Samitin e Demokracisë në Kopenhagë në fillim të këtij viti dhe që pata mundësinë të marr pjesë në Samitin e parë të Demokracisë të Fondacionit Obama në nëntor në Nju Jork.

Shëndeti mendor luan një rol kyç në përvojën e çdo personi pasi ndikon në çdo fushë të jetës sonë. Megjithatë, shumë njerëz nuk flasin për shëndetin mendor nga frika se mos gjykohen. Sipas jush, sa i rëndësishëm është ndërgjegjësimi për shëndetin mendor në shekullin e 21-të dhe çfarë mund të bëjmë për të edukuar njerëzit për këtë?

Ne e kemi bërë shëndetin mendor një nga tetë fushat prioritare për CanopyLAB. Ne e bëmë këtë gjatë pandemisë. Shëndeti mendor i të rinjve po përkeqësohet dhe duhet të trajtohet politikisht, sistematikisht, në shkolla dhe nga prindërit në një masë shumë më të lartë. Unë personalisht kam përdorur gjithmonë shërbime si nga një psikolog ashtu edhe nga një trajner për të më ndihmuar të investoj në veten time dhe të marr vendimet e duhura në biznesin tim.

Çfarë këshille do t'u jepnit shumë udhëheqësve të rinj aspirantë, të cilët guxojnë me ëndrra të mëdha pavarësisht nga rrethanat me të cilat mund të përballen?

Suksesi qëndron në ndërthurjen e punës së palodhur, kohës së madhe dhe fatit. Dëgjoni, kërkoni këshilla, konsultoni të dhënat dhe punoni me zell mbi ëndrrat tuaja ose idenë e biznesit. Shumë njerëz kanë ide të shkëlqyera, pak qëndrueshmëri për t'i zbatuar ato.

A mund të më thoni një citim lidershipi që ju ka frymëzuar në jetën tuaj?

"Le të vdesë e kaluara. Vrite nëse duhet.” – Kylo Ren. / Politiko.al/

Lexo edhe dhe në Instagram dhe Linkedin

Të fundit