Flash News

E-TJERA

Olivér Várhelyi për "Open Balkan": Unë e mbështes! Shtetet e tjera të marrin pjesë, ndryshon realitetin e zymtë në terren

Olivér Várhelyi për "Open Balkan": Unë e

Komisioneri për Zgjerimin dhe Fqinjësinë në BE, Olivér Várhelyi ka mbështetur nismën "Open Balkan". Ai ka marrë pjesë virtualisht në samitin e sotëm, ku i ka kërkuar kryeministrit Edi Rama, atij maqedonas Zoran Zaev dhe presidentit serb Aleksandër Vuçiç që të vazhdojnë ta nxisin bashkëpunimin për këtë iniciative.

Komisioneri u shpreh se kjo nismë sjellë përfitime ekonomike për vendet pjesmarrëse. Duke iu referuar situatës së zymtë në Ballkan, siç e konsideroi Várhelyi, ai i bëri thirrje Kosovës, Bosnjës dhe Malit të Zi që t'i bashkohen kësaj nisme.

Várhelyi u shpreh se BE mbështet çdo bashkëpunim rajonal, me kusht që të bazohet në vlerat e bllokut. Ai theksoi se e ka mbështetur këtë nismë që në krye të herës.

"Për të qenë i ndershëm kam qenë i prirur shumë ndaj këtij propozimi. Juve duhet të vazhdoni ta nxisni këtë nismë, rajoni kërkon të jetë një i tërë sa i takon ekonomisë dhe shoqërisë. Admiroj dhe faktin se sa fort e ndjeni këtë nismë, sepse pikë së pari ka qenë një nismë nga Ballkani dhe jo nga BE.

Ju vazhduat edhe kur ne nuk arritëm të tërhinim pjesmarrjen e të gjithë aktorëve të Ballkanit. Ky është mesazhi më i mirë që rajoni mund të përçojë. Mund të më përfshini si mbështetës të "Ballkanit të Hapur".

Ne mendojmë që në bazë të vlerave të BE çdo bashkëpunim rajonal është i mirëpritur. Më lini të përfioj nga mundësia dhe t'ju them tre partenerëve që t'i rikthehen bashkëpunimit, pasi ofron shtim të punësimit, por mund të ndryshojë realitetet në terren, që janë shumë te zymta. Vetëm përmes bërjes konkrete të tregut të përbashkët në rajon mund të shtohet 1/3 PBB ekzistuese", tha komisioneri.

 

Të fundit