E-TJERA

Sot nis ora dimërore, akrepat shkojnë 60 minuta mbrapa

Sot nis ora dimërore, akrepat shkojnë 60 minuta mbrapa
Ora dimërore

Sot, e diela e fundit e tetorit shënon edhe orën dimërore ose siç njihet ndryshe ndryshimi i orës.

Në 03:00 të mëngjesit të sotëm, akrepat e orës u kthyen një orë prapa duke kaluar në orën 02:00, duke na dhënë mundësinë të flemë një orë më shumë.

Sipas historisë, kalimi nga ora verore në orën dimërore për herë të parë u vu re në vitin 1916 në vendet e Evropës Veriore dhe deri tani është vendosur në rreth 70 vende.

Kujtojmë se nga viti 2021 vendet e BE-së, secila veç e veç, do të vendosin nëse do të ndjekin praktikën e ndryshimit të orës, apo do të aplikojnë orën sipas kalendarit.

Ndryshimi i kohës në Evropën Perëndimore u vendos në fillim të viteve 1970 me arsyetimin se me atë zgjatet dita, mundësohet kursimi i energjisë elektrike, rritet produktiviteti, përmirësohet përshtatja e njerëzve dhe dita e punës bëhet më efikase.

Ditari politik

Të fundit