Flash News

Bota

Immigration to EU countries / Brussels plans legal paths, skeptical experts on the solution

Immigration to EU countries / Brussels plans legal paths, skeptical experts on

Brussels wants to create more legal avenues for migrants to move to the European Union in order to curb illegal migration, but experts are skeptical.

Between two and three million third-country nationals (TCNs) settle in the EU each year to work or study, and up to 200,000 people arrive in the 27-nation bloc illegally, according to the Commission.

However, Europe is struggling with severe labor shortages, which have increased in recent decades and are expected to worsen further as the population continues to grow older and meanwhile the bloc seeks to transform its economy to become more greener and more digital.

According to an assessment by the European Parliament and published in September 2021, "labor shortages are observed for high-skilled and low-skilled work".

This is partly because most valid permits issued are for family reunification with less than one in five residence permits issued for work reasons.

Moreover, only 1.6% of first-time residence permits issued in 2019 for third-country nationals were under the Blue Card Directive - an EU-wide scheme to attract skilled workers.

According to a 2020 public consultation, the sectors that are projected to have the most difficulties in the future include healthcare, agriculture, forestry and fisheries, as well as information and communication technology.

'A strong road ahead'

Ylva Johansson, EU Commissioner for Home Affairs, unveiled Brussels' plans last week, stressing that "legal migration is essential to our economic recovery, digital and green transition and creating secure channels for Europe." reducing irregular migration ".

"I am confident that we are setting a solid path forward to attract new talent to the EU for today and tomorrow," she added.

Sipas propozimeve të komisionit, qytetarët që vendosen në BE do të jenë në gjendje të marrin statusin e rezidentit afatgjatë pas pesë vjetësh në bllok, pavarësisht nëse ata lëvizin midis vendeve anëtare ose ndryshojnë punëdhënës kur të dy skenarët aktualisht rivendosin orën.

Planet synojnë gjithashtu të lehtësojnë procesin e marrjes së një leje pune dhe qëndrimi afatgjatë drejtpërdrejt nga vendet e origjinës së migrantëve të mundshëm, të reduktojnë kohën e përpunimit dhe të thjeshtojnë bashkimin familjar.

Brukseli dëshiron të krijojë një platformë në mbarë bllokun ku shtetasit jo-BE mund të ngarkojnë CV-në e tyre për të ndihmuar kompanitë evropiane të kërkojnë njerëz me aftësitë që u nevojiten.

Komisioni dëshiron që platforma të funksionojë deri në verën e vitit 2023, megjithëse shpreson që një nismë pilot do të hapet deri në verën e ardhshme për të lehtësuar integrimin në tregun e punës të refugjatëve ukrainas.

Pushtimi rus i Ukrainës, i cili filloi më 24 shkurt, ka ndryshuar shifrat e migracionit në të gjithë BE-në. Më shumë se 5.5 milionë njerëz, kryesisht gra dhe fëmijë ukrainas, kanë ikur tani në vende të sigurta në vendet fqinje dhe vendet e tjera anëtare të BE-së.

Brukseli ka aktivizuar Skemën e tij të Mbrojtjes së Përkohshme, duke u dhënë refugjatëve ukrainas akses në tregun e punës, si dhe në kujdesin shëndetësor dhe arsimin për të paktën tre vjet.

Shumica e refugjatëve ukrainas shpresojnë për një zgjidhje të shpejtë të luftës që do t'u mundësonte atyre të kthehen në shtëpi sa më shpejt të jetë e mundur, por sa më gjatë të zgjasë lufta e Rusisë, aq më shumë ka të ngjarë që disa të vendosen përgjithmonë në BE.

Burokracia e BE-së, dallimet dhe diskriminimi

Për Silvia Carta, Analiste e Politikave në Qendrën e Politikave Evropiane (EPC), "paketa e migracionit legal është pritur prej kohësh, dhe jo vetëm si një mënyrë për të përshtatur migrimin më pozitivisht, duke u larguar nga një qasje e sigurimit".

"Nëse ka ndonjë gjë, këto propozime duhet të ishin paraqitur më herët. Megjithatë, ne duhet të pranojmë se komisioni ka punuar shumë për të adresuar gjithashtu përfshirjen në tregun e punës të ukrainasve të zhvendosur."

Megjithatë, tha ajo, "këto nisma kanë potencialin për të ndihmuar në rritjen e migracionit legal" dhe ofrojnë "mundësi konkrete për pranimin dhe integrimin në tregun e punës të shtetasve jo-BE, për të forcuar të drejtat e tyre dhe për të parandaluar shfrytëzimin".

Propozimet fillimisht do të duhet të negociohen midis parlamentit dhe këshillit dhe pasi të miratohen, legjislacioni mund të mos transpozohet në mënyrë uniforme në shtetet anëtare dhe/ose të mos ketë dukshmëri.

"Të gjitha instrumentet e mëparshme të migracionit legal (legjislativë dhe jo) vuanin nga boshllëqe të mëdha në transpozim dhe zbatim në nivel të shteteve anëtare. Për shembull, sa i përket Direktivës së Banorëve Afatgjatë në formën e saj aktuale, shtetet anëtare vazhduan të lëshonin leje kombëtare që jepnin një grup më i ulët i të drejtave," shpjegoi Carta.

Vështirësia për të njohur kualifikimet e tyre në BE, si dhe diskriminimi mund të jenë gjithashtu pengesa për të mbushur boshllëkun e aftësive.

Sipas të njëjtit raport të parlamentit, shtetasit e vendeve të treta me arsim të lartë kanë më shumë gjasa të punojnë në punë me aftësi të ulëta ose të mesme sesa qytetarët e BE-së (48% kundrejt 20% në 2019).

Së fundi, nëse propozimet do të reduktojnë gjithashtu migracionin e paligjshëm, është gjithashtu e paqartë.

"I'm skeptical that the Commission 's proposals will reduce illegal migration, at least in the short term. There will always be people who do not fit well into a skill category but still want to migrate, or who are already in the EU, but with a visa that expires and I want to stay, but I have no legal way to do it ", said Luigi Scazzieri, senior research associate at the Center for European Reform (CER).

Source: Euronews

Latest news