Flash News

Bota

The G7 split over President Biden's call for a tough stance on China

The G7 split over President Biden's call for a tough stance on China

G-7 leaders appear divided over US President Joe Biden's call for more aggressive action against China, including its forced labor practices, unwillingness to play by international rules trade and the problematic mechanism of financing global infrastructure.

"There was some interesting discussion and to some extent a disagreement, " a senior official in President Biden's administration told reporters after the G-7 hearings in Britain's Cornwall.

The official spoke on condition of anonymity. G-7 leaders agreed that the threat of an increasingly aggressive China is real, but have differing views on the strength of the response, the official said.

Italy, Germany and the European Union seem reluctant to take a tougher stance on China, and want to focus more on the "cooperative nature of the relationship".

The US, Britain, Canada and France, on the other hand, want to be more "action-oriented" to varying degrees. Japan seems to be the most undecided in the group.

Building a better world

Mr. Biden and the organizer of this year's G-7 talk show, British Prime Minister Boris Johnson, want to announce as soon as possible an infrastructure financing mechanism for low- and middle-income countries, created to rival the "One Belt, a Road ”of China, the global investment strategy for infrastructure development in dozens of countries, which is essential in Beijing's foreign policy.

The initiative, called Build Back Better World, or B3W, aims to mobilize existing development finance mechanisms and the private sector to narrow the gap in global infrastructure financing needs. developing while meeting standards of work, environment and transparency.

The administration says B3W will "collectively invest hundreds of billions of dollars in infrastructure . " The timing, structure and objective of US funding are still unclear.

"It is reasonable to ask whether it is new funding, new capacity to build infrastructure in the region, or a repositioning and reorientation of available resources," Robert Daly, the institute's director, told VOA. Kissinger for China at the Wilson Center.

To expand its sphere of influence, Beijing lends to countries under projects "One Belt, One Road" projects that are not considered credible by international lenders.

"Kjo ngre pyetjen nëse ky program i ri do të jetë më i prirur të rrezikojë," tha zoti Daly, duke theksuar se nëse këto projekte do të justifikonin financim, huadhënësit si Fondi Monetar Ndërkombëtar dhe Banka Botërore do ta kishin bërë një gjë të tillë.

Puna e detyruar në Xinjiang

Tensionet mes Kinës dhe Shteteve të Bashkuara pritet të thellohen edhe më tej ndërsa zoti Biden u bën thirrje partnerëve të G-7-ës të dalin me një deklaratë të fortë dhe veprim konkret kundër praktikave kineze të punës së detyruar që kanë në shënjestër myslimanët ujgurë nga provinca Xinjiang dhe pakicat e tjera etnike.

Që nga viti 2018, organizatat humanitare kanë dokumentuar me prova se Pekini zbaton një program masiv internimi punës së detyruar. Programi përfshin transferimin e ujgurëve dhe pakicave të tjera kineze nga Xinjiang, duke i detyruar ata të punojnë në kushte të vështira në fabrika në të gjithë vendin, shumë prej të cilave janë në zinxhirët e furnizimit të markave globale.

Zoti Biden i karakterizon këto praktika si "fyerje të dinjitetit njerëzor dhe një shembull të egër të konkurrencës ekonomike të padrejtë të Kinës", sipas një zyrtari të administratës.

Presidenti dëshiron që G-7 të flasë me forcë dhe me një zë kundër praktikave të Pekinit për punë të detyruar, por është e pasigurt nëse ai do të ketë mbështetjen e nevojshme për ta përfshirë atë në komunikatën përfundimtare të G-7 që do të dalë të dielën./VOA

Latest news