Flash News

Bota

The ancient fortress used by the Romans and Byzantines was destroyed by the earthquake in Turkey

The ancient fortress used by the Romans and Byzantines was destroyed by the

The earthquake that struck Turkey and Syria on Monday has severely damaged Gaziantep Castle, a historic site and tourist attraction in southeastern Turkey. The castle collapsed during the 7.8 magnitude earthquake that struck in the early hours of February 6. Anadolu, the Turkish state news agency, reported:

"Some of the bastions in the eastern, southern and southeastern parts of the historic Gaziantep Castle in the central Şahinbey district were destroyed by the earthquake, debris was scattered on the streets. The iron railings around the castle were scattered on the surrounding sidewalks. The retaining wall near fortress. Large cracks have been observed in some bastions."

Kupola dhe muri lindor i xhamisë historike Shirvani, e cila ndodhet pranë kështjellës dhe thuhet se është ndërtuar në shekullin e 17-të, gjithashtu u shemb pjesërisht. Sipas gërmimeve arkeologjike, kalaja u ndërtua për herë të parë si kullë vrojtimi në periudhën romake në shekujt e dytë dhe të tretë të e.s. dhe u zgjerua me kalimin e kohës. Ajo mori formën e saj aktuale gjatë mbretërimit të perandorit bizantin Justinian (527-565 e.s.), sipas website-it zyrtar të muzeve dhe vendeve arkeologjike në vend.

So far, there have been more than 18 recorded aftershocks of magnitude 4 or higher since the initial tremor, one of the strongest to hit Turkey in a century. More than 600 people have been killed across the affected areas of Turkey and Syria. According to Turkey's Vice President Fuat Oktay, about 1,700 buildings were damaged in 10 Turkish cities.

Latest news