Flash News

Bota

The European Parliament demands the reform of the decision-making process for membership

The European Parliament demands the reform of the decision-making process for

The European Parliament recommends that the European Union "abolish the requirement to decide unanimously on the progress of individual countries in the accession process."

In the press statement after the end of the proceedings of the plenary session on 23.11. dedicated to the new enlargement strategy, it is emphasized that the European Parliament recommended to the EU, "the reform of the decision-making process for membership and the advancement of membership negotiations with qualified majority instead of unanimity for the EU to be a more reliable and efficient global player. "

MEPs also recommended that "accession negotiations should be completed by 2030" and stressed that "no alternative should replace EU enlargement."

They called on the EU to "overcome the status quo situation and revive the enlargement process both among member countries and in applicant countries".

In the face of the growing Russian threat

In light of this threat to European peace and stability, MEPs argued that "an invigorated enlargement policy remains the strongest geopolitical tool available to the EU".

They also called on member states to "fulfill the EU's commitments to the countries of the Western Balkans and the Eastern Partnership and ensure that alternatives to full EU membership are not offered to candidate countries."

Withdrawal of sanctions, EU to reward steady progress

The MEPs "demand that democratic reform and the rule of law be put at the forefront of the enlargement process, alongside the improvement of monitoring, reporting, evaluation and conditionality" is emphasized in the press statement.

The recommendation for the new EU Enlargement Strategy, approved by the MEPs, asks the EU to “make EU funding and its tangible results in the enlargement countries more visible. "The EU should work on preventing the intervention of third parties in the political, electoral and other democratic processes of these countries," quote the MEPs' press statement.

Ata citohen të kenë rekomanduar që ”në të njëjtën kohë me sigurimin që “çdo mungesë progresi apo kthim prapa në procesin e reformave të lidhura me integrimin europian të ketë sanksione në kohë reale”pore dhe t'i shpërblejë vendet kandidate kur ato bëjnë përparim të qëndrueshëm, duke përfshirë edhe futjen e tyre në tregun e përbashkët të BE”.

Eurodeputetët i kërkuan BE “afate të qarta për përfundimin e negociatave me vendet që kanë hyrë në prcesin e anëtarësimit dhe këmbëngulën që negociatat duhet të përfundojnë më së voni deri në fund të kësaj dekade.”

Politika e jashtme e vendeve në proces anëtarësimi të përafrohet me BE-në

Deklarata e shtypit vë në dukje që eurodeputetët theksuan “rëndësinë e prioritetit për BE të përafrimit të politikave të jashtme dhe të sigurisë së vendeve në process anëtarësimi me politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të BE-së”

Ata rekomanduan që “negociatat e pranimit me Serbinë duhet të avancojnë vetëm nëse vendi mbështet sanksionet e BE-së kundër Rusisë dhe bën përparim të rëndësishëm në reformat në lidhje me BE-në”.

MEPs welcomed the European Council's "extraordinarily swift decision on the EU membership applications of Ukraine, the Republic of Moldova and Georgia and call on these three countries to move forward with substantial reforms". They also welcomed the conditional recommendation of the European Commission for the granting of candidate country status to Bosnia-Herzegovina and called on the European Council to follow the recommendation as soon as possible, the press statement states.

The recommendations of the European Parliament were approved with 502 votes in favor, 75 against and 61 abstentions./ DW

Latest news