Flash News

Ditari i Opozitës

DP MP: Damian Gjiknur's relatives alienate the land on the coast of Jala, intervened Jorgo Goro

DP MP: Damian Gjiknur's relatives alienate the land on the coast of Jala,

Democratic Party MP, Arbi Agalliu in his speech in the Assembly raised the concern of the heirs of a plot of land on the coast of Jala, with an area of ​​7 thousand 378m2.

According to him, this legally inherited property has been alienated, mortgaged and given a construction permit in record time to the family of Vlora district MP Damian Gjiknuri, who own a construction company taking this property for development and building a hotel there.

MP Agalliu said that the permit was given by the Mayor of Himara, Jorgo Goro. He asked the Vlora MP Damian Gjiknuri for an explanation, asking the following questions:

Full word

Regarding the problem of properties in the south of Albania and specifically in Rradhimë and Jale in relation to the Radhimë bupass that will be invested by the Albanian development fund, this has been discussed for months, the residents of the area have not been asked. Ridiculous expropriations are being made worth 1 thousand 800 old lek, 2 thousand old lek.

Residents have sent requests today to cancel this project, to the Prime Minister, the Albanian Development Fund, Vlora Municipality, Municipal Council, People's Advocate, Orikum Administrative Unit, have received the official promise from the former political leader of the SP of Vlora region Damian Gjiknuri who promised the residents that this investment will not take place and today they are faced with the fact that their property, their businesses, their lives are affected by an investment that does not make sense.

Investment is required in the existing road and there is no reason for the road to deviate by increasing the cost in a slippery slope which has led to the demolition of their businesses, land acquisition and expropriation outside any kind of limit.

Residents have petitioned with the relevant firms. There are over 46 right and left families in that area who a week ago were present at the protest that started and will continue.

I call on Mr. Gjiknuri to follow the promise as a deputy of Vlora district that he has given to these residents.

***

We move on to the second problem which has to do with the problem in Jale.

Some time ago, the media denounced a property which was the legacy with documents of the Albanian state before the '90s, documents found in the Greek state. What is noticed is that this property has been alienated and legalized, mortgaged in record time and a construction permit has been obtained in record time.

Ka një sipërfaqe prej rreth 7 mijë e 378m2. Leja është dhënë nga Kryetari i Bashkisë së Himarës, z. Jorgo Goro i cili nuk gjen kohë të pastrojë sikurse kryeministri e vuri në dukje, por gjen kohë të japë leje ndërtimi për objekte të cilat kanë sipërfaqe jashtëzakonisht të madhe në bregdet.

Ajo që është problem nuk ka të bëjë me pjesën e investimit. Çdokush është i lirë të investojë brenda rregullave, por ajo që vihet re është abuzimi apo dritëhijet e këtij investimi.

Si ka mundësi që legalizohet, hipotekohet dhe jepet leja e ndërtimit në një periudhë shumë të shkurtër. Brenda pak ditësh ka ndodhur ky proces dhe pak javë mbrapa është mbyllur pjesa e lejes së ndërtimit.

Marrëdhënia midis familjeve aty është një marrëdhënie e cila e zgjidh procesi gjyqësor. Një marrëdhënie personale midis tyre, por ajo që të lë të dyshosh është se pasi ka ndodhur ky proces jashtëzakonisht i shpejtë dhe efektiv i administratës publike, një kompani ndërtimi të cilët janë familjarë të afërm të z. Gjiknuri, kanë marrë për zhvillim këtë pronë.

Unë kam një pyetje të cilët ia drejtoj drejtpërdrejt z. Gjiknuri.

Cili është qëndrimi juaj në raport me këtë ngjarje?

A ka presion nga ana juaj ndaj institucioneve të cilat kanë legalizuar, hipotekuar dhe dhënë lejen e ndërtimit për këtë firmë ndërtimi e cila drejtohet dhe është në pronësi të të afërmve tuaj?

Duhet një shpjegim nga ana juaj që do ta zbardhë këtë gjë.

I do not believe that this will happen because as it has not happened in all of Albania by the representatives of this majority, but I strongly encourage SPAK to investigate this event.

These are questions that were raised based on facts which do not occur in the daily life of Albanians. Legalize the building for 24 hours, get a mortgage for 24 hours and get a building permit in such a way.

They are residents of Himara who are secular and do not have to this day, after 30 years a building permit or do not have certificates of their properties which are secular property.

Latest news