Flash News

Ditari i Opozitës

Ina Zhupa meets the farmers in Konispol: The municipality has abandoned us. They cheat us only for votes

Ina Zhupa meets the farmers in Konispol: The municipality has abandoned us. They

The Deputy of the Democratic Party Ina Zhupa in the meeting with the farmers in Konispol got acquainted with their concerns, the lack of subsidies from the government, the lack of investments even though the EU has allocated millions of euros of funds, the lack of manpower and the high expenses due to the bureaucracy of the administration .

"For our part as farmers, because we have planted them until now only with our shoulders, no help from the government, no subsidy. I filled out all the documents, 1 million and 300 thousand Lek and I did not receive even 1 cent of Lek , said a farmer.

Farmers are also worried about the Municipality of Konispol, which according to them they have cheated them only for votes. Lack of manpower is another concern for them.

"We have a lot of problems with workers this year, because there are no workers. There is a big crisis of workers, there are withdrawals, but the workers are not coming. This shows that people run away, people have run away from poverty ," said another farmer.

Farmers expressed concern that the funds allocated by the EU for agriculture are being distributed only to the friends of the government.

"I had a meeting with the Minister of Agriculture, I went and took the documents to her and she didn't accept me. I said: Listen, there is a need to invest there. She said no. So if you don't want to give it to me, I give it to someone else to invest " said another farmer.

"I want to add something about the money coming from the EU. Here, these agricultural tools are taken by the enemy, because I have applied two or three times to get the zetor, and at the same time I have lost confidence in being able to buy money out of my pocket. Why Shouldn't I also benefit as these 5 friends have benefited?! What more should we do? This is how Albania should continue, at this rate? This is not the right way!" , said another.

"Now in Konispol, zero investment, so they lie to us, he brings out some people here for a campaign. No, we will do a project, where we will put that station. So, they deceive you for an eye. Zero for the Municipality of Konispol, which can energy was set for us to work. It's basic, it's 2023. The state should not be an enemy, it should be a partner. When the interest groups come, it is better heard, even by the media that can broadcast the propaganda in a different way, but it also makes a kind of recognition of your problems even more widely. That maybe in Tirana they think of you as those big oligarchs who have endless plantations and sit and watch mandarins.

Ndërkohë që ju futeni vetë në punë, i keni duart me kallo nga puna, e keni bërë çdo shpenzim vetë edhe shkoni deri tek energjia elektrike që është detyrim i shtetit, uji që ështe detyrim i bashkisë, rrugët, çdo gjë e keni bërë vetë. I dilni zot  punimit tuaj, nuk ju japin asnjë lloj sumbvencioni për mbjelljen apo për prodhimin që ju keni. Edhe naftë ua jain vende-vende, kujt me preferencë, tha një tjetë fermer.

Zhupa theksoi se ndërkohë që fermerët përballen me shumë probleme, qeveria i ka dhënë për fermë vetëm administratorit të Inceneratorit të Tiranës, 250 mijë euro.

"Në Sharrë, ku është inceneratori, meqë është fushë ai e kishte rregjistruar si fermë. As ka mbjellë, as ka bërë gjë, por lekët e BE-së që mund t’i mernit ju, i ka marrë ai. 250 mijë euro me fakte dhe me prova, dhe as nuk skuqen dhe as nuk zverdhen, lëre më t’i preket ligji, apo të vihet drejtësi. Kështu që, unë mendoj që të gjitha problemet tuaja unë do t’i ngre në Parlament në çdo moment. Do bëjmë gjithçka. Zgjedhjet bashkiake janë afër, dhe duke filluar pas 4 dhjetorit fillon edhe fushata pasi caktohen edhe kandidatët. Duke zgjedhur njerëzit që i njohin problemet tuaja, që jetojnë me problemet tuaja, që ia dinë punës, ia dinë menaxhimit do ndryshojë dhe bashkia. Se nuk mundet, se nqs Andri, qoftë Fatmiri që t’ua kthejnë kurrizin që të bëjnë sikur nuk ua dinë hallet, se janë vetë që merren me këtë gjë dhe jetojnë me përditshmërinë tuaj", said DP deputy Ina Zhupa.

Latest news