Flash News

Ditari i Opozitës

The scandal with the former general Coldea, Berisha for the Romanian media: He was hired for the dark activities of Rama

The scandal with the former general Coldea, Berisha for the Romanian media: He

Sali Berisha, the former president and former prime minister of Albania, who a week ago revealed that the former first deputy of the SRI, Florian Coldea, is an adviser to the current prime minister of Albania, Edi Rama, affirms in an interview given to the journalist of Antena3 CNN , Ana-Maria Roman, that " General Coldea was hired for the dark activities of Edi Rama ".

He claims to have found the document signed by the general secretary of the council of ministers, Engjell Agaci, who signed the order for General Coldea to be Edi Rama's adviser on security issues.

 Sali Berisha: General Coldea's name appeared in the media as a connection between the prime minister of Albania, Edi Rama, and the Sinaloa cartel of Mexico, which showed interest in the cooperation between Rama and Coldea. I found the document signed by the general secretary of the council of ministers, Engjell Agaci, a person with a very dark activity.

According to information, he represented drug traffickers in Italy, but also introduced them to high authorities such as General Lisi from the Guardia di Financia.

Engjell Agaci has signed the order for General Coldea to be Edi Rama's adviser on security issues.

Meanwhile, Edi Rama has accepted the fact that he hosted one of the Albanian leaders of Sinaloa in Mexico, Luftar Hysaj, in his office. He not only received him in the office, but also offered him the license for the casino in Vlora.

Antena3 CNN: Now, what exactly is the role of General Coldea in this activity?

Sali Berisha: I couldn't say, but you see, the Romanian press wrote that Rama was General Coldea's confidant from the 90s.

General Coldea was definitely hired for the obscure activities of Edi Rama and Taulant Balla, because no one knew about his activity in Albania. And no one knows how much General Coldea is paid.

But look, Edi Rama for his power, for his interests, managed to corrupt even the head of FBI counter-intelligence for New York, McGonigal. Among them is Dorian Ducka, he is also a private adviser and former deputy minister of Edi Rama. Ducka and Coldea make a binomial about Rama's dark activities.

We know more about what happened to Ducka, because Ducka was a man who worked with McGonigal, already sentenced by the court in Washington for the Albania case, to about three years in prison. But what was the combination with Dučka and Coldean is to be investigated.

Antena3 CNN: So, you claim that Dorian Duçka and Florian Coldea worked together for the Prime Minister of Albania. What kind of activities did they have to do?

Sali Berisha: Janë këshilltarët zyrtarë të Edi Ramës. Dhe më duket se nuk ka gjë tjetër veçse aktivitete në hije, të dyja, trafik droge, lidhje të errëta në mbështetje të Edi Ramës.

Antena3 CNN: Keni ndonjë provë në lidhje me trafikun e drogës nga të dy, Dorian Duçka dhe gjithashtu Florian Coldea? A keni informacion për përfshirjen e tyre në biznesin e drogës?

Sali Berisha: Nuk kam asnjë provë të drejtpërdrejtë për aktivitete të tilla. Por mediat shkruan se të dy po punonin me Sinaloan. Për shembull, në zyrën e Edi Ramës erdhi Luftar Hysaj, një nga bosët shqiptarë në Sinaloa. Ai u ndërmjetësua nga Dorian Duçka.

Nuk e di cili ka qenë roli, cili ka qenë roli i Coldeas, por gjatë këtij takimi Hysaj ka marrë licencën për një kazino në Vlorë. Shtypi thotë se një grua e lidhur ngushtë me Coldean ndërmjetësonte tregtinë e drogës.

Bëhet fjalë për trafik droge nga Shqipëria në Rumani. Një gjë është e sigurt, në Shqipëri, në vitin 2015, u gjet fabrika më e madhe e kokainës në të gjithë rajonin. Dhe në këtë fabrikë kokaine grupi ishte një kolumbian nga Shqipëria. Dhe vëllai i Edi Ramës ishte një nga drejtuesit më të rëndësishëm të saj

Antena 3 CNN: E kuptoj zoti Barisha. Ju folët për Dorian Duçkën. Në një foto Florian Coldea shfaqet me Duçkën dhe gjithashtu me një rumune të hetuar në Rumani për drogë. Ajo quhet Marina Pandarof. Keni dëgjuar për të?

Sali Berisha: Të dhënat e mia vijnë nga media, çfarë lexoj në media. Duçka ka një të kaluar shumë të errët. Ai punoi si drejtues i divizionit evropian të kompanisë kineze të energjisë. Ai ishte shumë i afërt me Patrick Ho dhe shumë i afërt me presidentin e kompanisë.

Të dy tani janë në burg. Të dyja, njëri në Kinë për korrupsion, tjetri në Shtetet e Bashkuara për spiunazh.

Duçka është njeriu që ndërmjetësoi mes Ramës dhe McGonigalit. Ai menaxhoi disa nga operacionet e McGonigal për llogari të Edi Ramës ose për të ndihmuar Edi Ramën. Coldea ka qenë ai që ka punuar me Duçkën, por nuk jam në dijeni, mund t'ju them vetëm çfarë shkruan shtypi, se ai punonte me Sinaloan dhe se një grua transportonte drogë nga Shqipëria në Rumani nga grupi Sinaloa.

Antena 3 CNN: Pra, shtypi shkruan se droga është transportuar në Rumani sepse, për shembull, zoti President, hetuesit tanë nuk dinë asgjë për drogën që vjen nga Shqipëria në këtë rrugë. Ndoshta ju mund të na ndihmoni me informacionin.

Sali Berisha: Edhe këtu, në Shqipëri, nuk dimë asgjë, as për Coldean. Pasi Rumania, shtypi rumun foli për Coldean, ne filluam të hetojmë. Pra, i takon hetuesve të shqyrtojnë këtë çështje. Por një gjë: ministri aktual i Brendshëm i Shqipërisë, Taulant Balla, është njeri i klaneve të drogës.

He, through official documents, is known to have had connections with at least four large Albanian drug clans. I saw him photographed with Coldean. This man studied in Romania and said that he is a friend of the former prime minister of Romania, Mr. Ponta, and they studied together. I don't know if it's true or not, but what I know very well, when he was a student in Romania, he was involved in human trafficking.

And our adviser told the Foreign Ministry of Albania that this gentleman was applying for visas for human trafficking at our embassy. He was then working closely with these clans with documents and court documents and other very important documents from CE calls, Sky CE and Anchor Chat showing his connections. In the end, I looked at a picture of Coldea. He was Coldea's confidant or not? I do not know. But it is, it seems that they are, they are, they are, they are very close, they work together.

Antena 3 CNN: Mr. President, so we have McGonigal, we have Ducka, we have Florian Coldea. Why do you think that the current prime minister of Albania, Mr. Edi Rama, employs former secret service agents?

Sali Berisha: Edi Rama is already the head of the only and first narco-state in Europe. He runs the country in a powerful alliance between his own power, drug cartels and kleptocracy. There is no rotation of power in Albania, because there is no power here in Albania.

So, Mr. President, you claim that you are under house arrest by order of the prime minister and that this investigation is political. And I want to ask you: in Romania there was a period when the Judiciary functioned under political control and under the coordination of Florian Coldea. Do you think that maybe Florian Coldea advised Edi Rama to use the judicial system against his political opponents?

It is very likely because here are three leaders of three major opposition parties, one is sanctioned and is in court, the other is under investigation, I am under house arrest, without any evidence, without any proof of any crime.

Everything is based on fakes. So, it is very likely, because, you see, in Albania, the international mafia has a great interest.

We fight against it. It is an uphill battle, but we will fight and we will keep fighting.

Latest news