Flash News

E-TJERA

10 facts about US independence on July 4, 1776

10 facts about US independence on July 4, 1776

1. On July 4, 1776, the representatives of the 13 colonies declared the independence of the USA from Great Britain, which until that time had its own colony while maintaining a new state in the world. The colonies were: Massachusetts, Rohde Island, New Hampshire, Connecticut, Virginia, Maryland, North Carolina, South Carolina, Georgia, New York, New Jersey, Delaware, Pennsylvania.

10 facts about US independence on July 4, 1776

2. The first to sign was John Hancock the representative of Massachusetts using ink pen and capital letters. After the signature he said: I signed so that the king does not need to put on his glasses.

10 facts about US independence on July 4, 1776

3. The Declaration of Independence was conceived and written by Thomas Jefferson. He was subsequently elected the third president of the USA. It remains proverbial what Jefferson said while he was in France: While you see people from France fleeing to come to the USA, we will not have the opportunity to see any American leave America to live in France.

10 facts about US independence on July 4, 1776

4. Ironically on July 4, the day the colonies declared independence, England's King George wrote in his diary: July 4, 1776. Nothing important today. Ironically, only a third of the population of the colonies supported the declaration of US independence from England.

5. On September 3, 1783, after 9 years of war between the USA and Britain, the peace treaty was signed according to which Britain recognized the USA as a free and independent state.

6. Më 14 prill 1789 u zgjodh presidenti i parë i SHBA George Washington dhe pas zgjedhjes së mandatit të dytë ishte ai që edhe pse mund të zgjidhte sërish vendosi me jo më shumë mandate. Që nga Washintgoin e deri tani me Joe Biden SHAB pasur 46 presidentë.

7. SHBA ka 50 shtete që përbëjnë Federatën. Shteti i fundit që iu bashkua ishte Hawai në 1959. Po në 1959 shtet u bë edhe Alaska. Ajo ishte territori i Rusisë dhe SHBA ia blerë këtë territori për 7 milionë e 200 mijë dollar në vitin 1867. Pas 29 vjetësh aty u zbuluan në masë të konsiderueshme floriri.

8. SHBA ka pasur 8 kryeqytete në të gjithë historinë e saj që nga koha e pavarësisë. Ato janë: Philadephia, Baltimore, Lancaster, Princton, Annapolis, Trenton, New York, Washington.

9. Abigail Adams and Barbara Bush are two American women who have been the wife of a sitting president and the mother of a sitting president, Adams was the wife of the second president John Adams, while her son John Adams was the 6th president of the USA. Barbara Bush was the wife of the 41st president, George Herbert Bush, and her son George W. Bush was the 43rd president.

10 facts about US independence on July 4, 1776

10. On July 4, 1826, the 50th anniversary of the Declaration of Independence, the second president Johan Adams and the third president Thomas Jefferson died on the same day. When they died, Adams was 91 years old, while Jefferson was 83 years old.

Latest news