Flash News

E-TJERA

Artan Fuga: How the Albanians were left naked with their hands in their pockets, now God takes revenge, even the entrepreneur!

Artan Fuga: How the Albanians were left naked with their hands in their pockets,

Academician Artan Fuga has made an analysis of the economic situation of Albanians starting from the 90s until today.

On Facebook, Fuga writes that what was once a dream for Albanians, today has become at least vital for them. As he remembers the distribution of free apartments in the past, the academician writes that today it is cheaper to find accommodation in Vienna than in Tirana.

Going as far as privatizations, corruption, smuggling and government concessions, Fuga writes that Albanians passed from the dream of 30 years ago, naked and with their hands in their pockets.

Full post:

The dream of the 90s for abundance would return within thirty years to a vital minimum for three quarters of Albanians! Because the vital minimum is not only the scraping of bread as a dish for the three meals, but it is life on the outskirts of the good things that contemporary society creates.

1. With the fall of the totalitarian society, Albanians mostly got apartments for free! I said don't be happy about it because those two rooms in thirty years when the carpets grow will not work for you. Where will the Chilimis find the money to buy an apartment if they get married and multiply? No answer! A part of the grown-up children flees because it is cheaper to stay in Vienna than in Tirana!

2. What did the Albanians get some privatization bonds, some securities! It seemed as if the pocket was full! Don't be happy, my friends, I told you then because the first thing you will do is eat them in a short time, and then lick your lips! Even more so when everyone sold them, their value became two lek! All that wealth that was called collective went like smoke through the fingers! what do you do mom? No answer then?

3. Everyone wanted to come to Tirana! What are you doing, don't you know that everyone gathered on the edge of Lana, there will be no work, because the work is in the fields and rivers, with sheep and trees, with wheat and fish, we are gathering on the boulevard and will eat each other. Have you read the book "The Fall of the City" that I wrote for you? The city and its poverty will take over us within months, whether you understand it or not, I shouted in 2012 when I published this book. The book fair rated it as the best book, but otherwise zero response!

4. Pa filluam të shisnim pasuritë e patundshme të kombit, ndërmarrje privatizoheshin, ngeli shteti si roje nate, i thonë këta pordhacët ultraliberalë që për vete jetojnë duke zhvatur sa shtetin sa me ca mënyra që e dinë ata (duke shitur ajër dhe dritën e diellit) pra pa asgjë! Mirë mo mirë u thosha: Por kur lekët që marrin nga këto privatizime do të mbarohen me çfarë do paguajë shteti pensione, ndihmë sociale e ku e di unë çfarë? E mo ti, më thoshin mendon për pas tridhjet vjetëve, na çan kokën! Mirë, si të doni mo! – thashë unë.

Po po i bëni lekët rrush e kumbulla!

5. Kur na doli pasuria e gjyshit! U gëzuan mijëra vetë! Mos u gëzoni mo – u thashë! Mblidhni mendjen! Mos e çoni për lesh atë tokë arë, atë banesë, atë pronë që ka lënë gjyshi! Po e ndani në dhjetëra duar dhe secili ato lekë nuk ka çfarë t’iu bëjë veç t’i pijë raki e të shkojë ca vjet në turizëm! Pra do i bëni rrushekumbulla pasurinë e gjyshit dhe pastaj do lëpini gishtat në të thatë! Nuk sillesh kështu me pasurinë e trashëguar! Ata të parët e kishin të patundshme ne e tundëm duke u tundur, e kthyem në birra dhe pasta me mish të grirë!

Mosni mo! Ehuuuu ti gjithmonë pesimist! – më thoshin! Mirë mo mirë! Si të doni! Cfarë t’ju them unë!

Pse mo i dilet të marrit përpara?

6. E ndanë tokën bujqësore në një milion ngastra! Rroftë demokracia!

Ku shkoni mo, bërtita! E keni te libri Shoqëria Periferike! Do ngordhim për bukë! Bëjuni shurrën atyre ngastrave – do të thoshte ai tipi te filmi i realizmit socialist kinez! Ku ka ekonomi bujqësore poshtë 20 hektarëve mo! E kisha mësuar në Evropë, ma kishin mësuar me kalem në dorë ca burra të mençëm që vinin në universitet me tren!

Ik o mbushu ! – më thanë, ne këtë tokën ja morrëm Tuç Makut, tani do pasurohemi tuj shit presh! I hypim preshit, fluturojmë me presh në qytet dhe e shesim preshin atje! Mirë po si do ktheheni? – u thosha unë! Me presh – mendonin ata!

7. Tregëti e lirë – bërtisnin ca grosistë që nuk duan që asgjë mos prodhohet këtu! Obobo ! – u thosha! Çfarë bëni mor derr pe derri! Mirë po kjo tregtia e lirë do e bëjë mut prodhimin vendas! E pastaj? Si mo pastaj? Po do shkatërroheni ju more pasanikë, tregtarë, more bankierë, more sigurues jete, maqinash, etj? Përse? Na merr të keqen o shoku Artan! Si mo përse? Po këta që nuk punojnë me çfarë lekësh do e blejnë mallin që sillni nga jashtë?

8. E mo se ka shqiptari? Ka privatizuar, bën korrupsion, bën kontrabandë, kanabis, prostitucion, shitje armësh, lloj lloj pislliqesh, fiton, blen mallrat tona!

O pika mua! Por kur të mbyllen rubinetat nuk do keni më blerës! Kush do blejë, kush do marrë hua, kush do sigurohet nëse shqiptarët ikin, nuk kanë lekë në xhep, nuk kanë fare xhepa sepse nuk do kenë as brekë në bythë!

Ouuuu, pasurohem unë, kush pyet për shqiptarët! Ashtu hë! Por Zoti e ka bërë që vuajtjen e tjetrit do ta pësosh edhe ti, sepse kur ai të mos ketë të blejë ti nuk do kesh cfarë të shesësh!

9. Kjo ka arritur! Prandaj ca me PPP tani i vërsulen buxhetit të shtetit! Se individi, pra ne nuk kemi lekë, lekët i merr shteti me tragrambledhës me dajak dhe u a jep këtyre të PPP! Çfarë domethënë PPP. Partia e Punës e Privatëve!

A të vazhdoj edhe më? Apo keni qejf t’ju rrejnë me propagandë nëpër mitingje, facebuqe, në televizione, në takime gju më gju me popullin!

10. Hapa një biznes – kishte qejf të thoshte shqiptari! C’a hape mo të hapsha ballin me lugë kafeje? Si thotë ajo kënga! E mo ! Po ç’a lesh biznesi ke hapur mo, një kioskë për të shitur në lagje! E di çfarë do ndodhi o biznesmeni i Lalit? Të gjithë do hapim nga një kioskë, 120 mijë kioska dhe do t’i blejmë njeri tjetrit preshët e kalbur! Pse preshët? Që të fluturoj mo! O pika mua – u thosha! Po tridhjet dyqane që shesin pula të ngrira ka vetëm lagja ime! Kush do t’i blejë mo! Blehet pula tridhjetvjeçare e ngrirë si njeriu i neandertalit andej nga Siberia prej njëzetmijë vjetësh! Do falimentoni mo, ose do të rrini si presh prapa banakut mo!

Ik mo më thanë, ke inat ti! Mirë si të doni!

And one thing! You also heard what I said! You said: Don't leave it, it's a waste of time! And now you ask me to find a solution, to go out on the street to shout, cheer, clap, and you, in your poverty, for your own fault, to continue playing stars and dominoes, now after thirty years with your hands in your pockets, naked of course!

 

Latest news