Flash News

E-TJERA

Meta strong call from Durrës: Whoever touches the vote, will get the deserved answer

Meta strong call from Durrës: Whoever touches the vote, will get the

The President of the Republic, Ilir Meta, held today, at their request, a working meeting with representatives of the Association "Indigenous Durrës".

In this conversation, the Head of State got acquainted with the efforts of this association to stop the urban massacre and the destruction of the values ​​of the historical, archaeological and cultural heritage of the coastal city.

Representatives of the Association "Indigenous Durrës" asked President Meta to support them in their activity and received from him full support for all initiatives to protect Durrës from arbitrary decision-making and unconsulted with the local community.

Full word:

"I thank you for the invitation and for this very fruitful conversation, in order to strengthen cooperation, in the interest of the community of Durres and beyond. 

I have always believed that the voice of Durrës should be heard by all for the development, modernization and Europeanization of your city but also of our entire country. 

The voice of the citizens and intellectuals of Durrës has been tried to be silenced and the latest case was the very bandit behavior towards the president of your Association. 

It was an attempt to intimidate not an individual, nor to simply intimidate an association, but to intimidate every movement, every revival of citizenship, of respecting and honoring the traditions of protection of historical and cultural values, as well as the expression of gratitude to the biggest and most prominent names, who have given so much to Durrës and Albania, in terms of preserving national and cultural identity and urban and civic traditions.

Durrës carries great potentials for its development, for the fight against poverty and for sustainable and long-term development.

But unfortunately Durrës has lost all the physiognomy preserved for centuries with great care and attention. 

Ndaj duhet të shumëfishojmë përpjekjet për të mbrojtur trashëgiminë tonë kulturore, duke u kujdesur shumë më tepër se sa deri më tani. Duhet të nxisim çdo iniciativë qytetare për të imponuar respektimin e ligjeve në fuqi, sepse ne kemi një ligj, që çdo vepër publike duhet t’i nënshtrohet një konsultimi publik nga autoriteti që inicion apo investon, qoftë në nivel qendror apo vendor.

Mirëqeverisja është e bazuar vetëm mbi llogaridhënie, që do të thotë se të zgjedhurit, që nga Presidenti e të gjithë me radhë, duhet të kenë frikë nga qytetarët! Jo qytetarët të kenë frikë nga ata që zgjidhen për t'ju shërbyer dhe për të dhënë llogari.

Meqenëse jemi në prag të zgjedhjeve historike të 25 prillit, çdo gjë fillon nga çkapja e votës, nga vota e lirë dhe shenjtërimi i saj.

Ndaj është momenti, që 25 prilli të jetë një ditë referendumi për të vendosur shenjtërinë e votës në këtë vend, në mënyrë, që si vota e Presidentit, si e qytetarit më të thjeshtë të jetë përfundimisht e barabartë!

Më 25 prill kemi një mundësi historike të rivendosim në funksion rendin kushtetues, shtetin e së drejtës dhe njëkohësisht të garantojmë fuqinë e qytetarit mbi pushtetin, mbi të zgjedhurin dhe t’i kthejmë këta në shërbim të tyre!

Më 25 prill populli vendos shenjtërinë e votës dhe Kushtetutës së Republikës së Shqipërisë për 100 vitet që do vijnë.

Në Kushtetutë thuhet qartë: "Sovraniteti i përket popullit në Republikën e Shqipërisë. Sovrani flet përmes votës së lirë."

Ndaj kushdo, që përpiqet të vërë dorë mbi votën e lirë praktikisht ka provokuar sovranin dhe duhet të presë të gjitha pasojat prej tij.

Unë jam këtu për t'i dhënë një mesazh edhe të gjithë shoqërisë civile të bashkëpunojë dhe të angazhohet për zgjedhje të lira dhe të ndershme, të monitorojnë dhe t’iu bëjnë thirrje të gjithë qytetarëve të votojnë, sepse kjo është shumë e rëndësishme.

Asnjë qytetar nuk ka të drejtë nesër të kërkojë llogari nëse nuk shkon për të votuar.

Asnjë qytetar që tregton votën e tij, nuk ka të drejtë të kërkojë llogari, sepse ai që ta blen votën ka humbur çdo detyrim ndaj teje.

Në demokraci vota është fuqia më e madhe që ka një qytetar, sepse vota të fuqizon, vota të shfuqizon.

Vota të zgjedh, vota të ndëshkon.

Unë besoj që populli ynë është shumë i qartë dhe shumë i ndërgjegjshëm, për këtë çështje.

Ju e dini që zgjedhjet e lira dhe të ndershme, kryekushti i Bashkimit Europian, po mbajnë peng këtë proces të çeljes së negociatave të vendit tonë.

Është e pafalshme, që ne ende nuk kemi asnjë shpresë, për çeljen e negociatave për shkak  të mungesës së zgjedhjeve të lira dhe të ndershme dhe të mos-hetimit të manipulimeve  të bëra në të kaluarën.    

Ndaj ky është një moment final për të bërë një restart të demokracisë, përmes zgjimit qytetar, votës së lirë, të ndershme dhe të barabartë.

Në këtë mënyrë duhet të ndalim edhe shpopullimin e Durrësit dhe të gjithë Shqipërisë, sepse është një fakt kokëfortë dhe i bazuar në statistika europiane dhe jo mbi deklarata.

Shpresoj që bashkëpunimin tonë ta intensifikojmë më tej, duke demaskuar çdo përpjekje, që intimidon zërin qytetar, të shkundim çdo apati në drejtim të mbrojtjes së trashëgimisë kulturore dhe të mos presim që padrejtësia të na prekë individualisht, që të reagojmë kundër saj.

"It is enough for injustice to affect any of us in our community and country, to warn us that we can all be victims of an unjust system that we tolerate with our silence and drowsiness," said President Meta, among others.

Latest news