E-TJERA

Clashes in Elbasan, DW: Shadows on the election campaign in Albania.

Clashes in Elbasan, DW: Shadows on the election campaign in Albania.

In Albania, investigations have started on Thursday for the serious event that took place on Wednesday, in the city of Elbasan, during the electoral campaign for the Parliamentary Elections, 2021, which take place this Sunday, April 25th. Pjerin Xhuvani, 56, was killed and five others were injured in an armed conflict. Police have arrested 15 people and the perpetrator of the murder, Arbër Paplekaj, who surrendered. Official sources from the State Police told DW that "experts investigating crimes against the person and property have administered material evidence to uncover the event."

Circumstances of the serious event according to the police and the parties

The State Police, after questioning the arrested persons, clarified on Thursday, the circumstances in which the serious event took place on the eve of Sunday's elections. According to her, the PD structures in Elbasan have informed the police that a van without license plates was distributing money and buying votes. Vans with the PD logo blocked his way and both sides waited for the police to arrive. Following the exchange of insults and swearing between them, the situation has worsened, resulting in gunshots from both sides.

Police suggest that from her control in the van suspected of distributing money it turns out that there were only posters.

The arrested Arbër Paplekaj, as the perpetrator of the murder of Pjerin Xhuvani, turns out to be a former member of the special forces of the State Police, engaged in the PD campaign and part of Gazmend Bardhi's team. General Secretary of this party, political leader for the campaign in the district of Elbasan. While the victim, Pjerin Xhuvani, was engaged in the SP campaign in the region of Elbasan

Gazmend Bardhi stated last night (21.04) that the DP has set up a "Structure for the Protection of the Vote" (SMV) with a former police officer and the perpetrator of the murder, who surrendered to the police, Arbër Paplekaj, is a member of this structure for the Elbasan region Presenting the circumstances of the event, he said, "SMV informed that a van without license plates, in the SP campaign group, was distributing money in exchange for votes and collecting ID cards. The members of the SMV in Elbasan, blocked the movement of the van and demanded the intervention of the State Police, of the Elbasan district. "

Kurse Taulant Balla, kreu i grupit parlamentar të Socialistëve akuzon Partinë Demokratike për dërgimin e "grupeve paramilitare me njerëz të armatosur nga qytete të tjera për të frikësuar votuesit në Elbasan”. Sipas njoftimit të Policisë së Shtetit, dy nga të plagosurit rezultojnë të jenë ish-punonjës të policisë dhe anëtarë të SMV në Elbasan,  dy të tjerët janë një oficere e policisë dhe një aktivist i PS dhe personi i pestë, sipas medias lokale në Elbadan,  po mjekohet në shtëpi duke iu shmangur identifikimit nga policia.

Reagime pas ngjarjes së rëndë

Kryeministri Rama bëri thirrje mbrëmë për qetësi dhe durim, Ai theksoi se "zgjedhjet e 25 Prillit , të dielën do të bashkojnë shqiptarët”. Reagime pati edhe nga SHBA dhe BE, që u bënë mbrëmë thirrje drejtuesve kryesorë politikë të "të jenë të përmbajtur dhe të refuzojnë në mënyrë të qartë dhunën" para zgjedhjeve. Ambasada amerikane në Tiranë në reagimin e saj thekson që "zyrtarët, në zbatim të ligjit të hetojnë këtë incident sa më shpejt dhe në mënyrë të plotë, të identifikojnë autorët dhe t'i dënojnë me të gjithë forcën e ligjit. Ata që përfshihen në dhunë të tillë duhet të ndëshkohen.”

The EU Delegation to Albania states in its response that "the violent act in Elbasan must be investigated promptly, the competent authorities must make their responsibilities clear." hate speech at this crucial moment in the election campaign. "

The German Ambassador in Tirana, Peter Zingraf, in the exclusive interview for DW, regarding the 2021 Parliamentary Elections in Albania, called on the actors involved in these elections to “be clear that aggressive rhetoric and hate speech can not take place. Mutual respect and readiness for dialogue must also apply during election campaigns. "Free, fair, transparent and peaceful elections are the expectation of every Albanian man and woman." DW

Latest news