Flash News

E-TJERA

Beaches, mountains, ancient cities/ 'The Guardian': Albania has it all!

Beaches, mountains, ancient cities/ 'The Guardian': Albania has it

'The Guardian' writes about Albania as one of the best destinations in Europe, which offers holidaymakers beautiful beaches, mountains and ancient cities.

Thanks to its beaches, UNESCO-listed cities and roads, once-communist Albania is being hailed as a "hot new" European travel destination. The food here may be a factor in this difference.

Full text:

The traditions that once dominated tribal politics in the mountains of Albania are interesting, but I'm here to investigate a recent view of the Southeast European country.

Thanks to its beaches, UNESCO-protected cities and mountain trails, once communist Albania is emerging as "the new modern European travel destination" beyond backpacking tourism.

For decades, Albania had a reputation as a dangerous and forbidding country, largely thanks to its political isolation under the dictator Enver Hoxha, who died in 1985. After the 1997 riots, more visitors began to come to Albania, attracted in part by lower prices than in Greece and Italy.

In 2009, 1.9 million tourists traveled to Albania; in 2019, the last full year before Covid-19, the figure was 6.4 million.

The food here may be a factor in this difference. I'm with Elton at an unnamed restaurant near the center of town.

"Tourists haven't found it yet, mostly drivers eat here," he says. I eat a hearty tasqebap, a delicious mix of beef, garlic, onions and tomato sauce, before he takes me for dessert at Mon Amour, a Parisian-style patisserie. We pay 390 lek (£2.80) for coffee and baklava with ice cream.

After breakfast I leave for Dhërmi, a village that has seen a host of hotels spring up along its coast over the last decade.

Plazhi kryesor i Dhërmiut është i pastër, i mbuluar me shezlongë dhe i rrethuar nga restorante. Gjithçka mirë nëse thjesht dëshironi të shtriheni. Plazhet e vogla si ”Splendor Del Mar” dhe ”Empire Beach Resort”, janë njësoj si ato në Balneare. Ora kalon ngadalë kur noton në detin e pastër e të bruztë pranë ”Splendor”. Nuk kam pasur një moment më të mirë jashtë Azisë.

Më vonë, në një shëtitje në plazhin aty pranë Gjipesë dalloj një bunker betoni dhe shikoj këtë kube me pamje nga deti: një gungë gri e paranojës së Luftës së Ftohtë në një bregdet idilik.

Unë shoh një bunker tjetër. Pastaj një tjetër. Unë filloj t’i numëroj ato, por shpejt e kuptoj se bunkerët janë të zakonshëm këtu. Rreth 173 371 thuhet se u ndërtuan në Shqipëri midis 1975 dhe 1983, ndërsa Hoxha përgatitej për një sulm të mundshëm.

Eltoni më paralajmëron se qytetet turistike të Durrësit dhe Sarandës po tërhiqnin tashmë mjaft pushues. Në vend të kësaj ndalem në Gjirokastër dhe Berat, dy qytete më të vogla me bukuri të njohur.

Isha e përgatitur pasi kisha lexuar ”Kronikë në gur”, romanin e vitit 1971 të Ismail Kadaresë. Në libër romanca e shtigjeve të pjerrëta dhe me gunga të Gjirokastrës, gjarpërimi rreth ndërtesave si Shtëpia e Skedulëve dhe Shtëpia e Zekateve – në pronësi të familjeve elitare dhe tani muzeume – shkëlqen përmes historisë së tij të bombardimeve të viteve 1940.

Më në veri, në Berat, gjithashtu një qytet i listuar në UNESCO, shkoj deri në kala. Berati ka një pasuri historike të ngjashme me Gjirokastrën, me ngjitje të ngjashme të pjerrëta, por  më i thyer.

”Kam ardhur në Shqipëri sepse brenda një jave mund të bësh plazh, të shohësh qytete dhe të shëtisësh”, më thotë një turist amerikan. Në të vërtetë, pas një udhëtimi dy orësh për në Tiranë, është një udhëtim me autobus për në Shkodër, porta e Alpeve Shqiptare.

Bëj një udhëtim klasik. Itinerarin prej 17 kilometrash mes Valbonës dhe Thethit në parkun kombëtar të Luginës së Valbonës.

Për t’u informuar, kisha lexuar “Shqipëria e epërme” të Edith Durham, dokumenti i shkrimtares britanike për fiset e zonës, bazuar në udhëtimet e saj të vitit 1908.

Vështirësia e ngjitjes i lë vendin shtigjeve të thepisura. Por, tre orë më vonë arrij majën dhe pamjet bëjnë magjinë e tyre. Një mahnitje e nivelit zviceran.

Rruga gjarpëruese për në Shkodër është shtruar me asfalt për herë të parë vitin e kaluar. Eltoni thotë se disa kanë frikë se rruga e re drejt Thethit mund të çojë në mbingarkesë në turizëm.

”Por, unë jam i lumtur për miqtë e mi atje. 15 vjet më parë do të shihje një lopë, një pulë, një fushë misri. Tani ata mund të shkojnë në shkollë më shpejt, në spital… është mirë për vendasit”, thotë Eltoni.

Përfundoj përsëri në Tiranë, duke qëndruar në hotel ”Kotoni” në qendër të qytetit, më pas në hotelin më të qetë ”Morina”, ngjitur me ”Grand Park” të Tiranës. Duke qenë kryeqyteti i një vendi me një regjim antikapitalist deri në vitin 1992, Tirana nuk pati baret e duhura deri në vitet 1990, sipas Eltonit. Pas një boom-i ndërtimesh në vitet 2000, qyteti tani ka një popullsi prej 560 000 banorësh. Ish-rezidenca e Hoxhës ka një kafene të modës pikërisht përballë saj.

I am in Tirana for a short time, but I visit "Bunkart 1", Hoxha's underground complex, which is now a museum and artistic space. The exhibitions depict decades of dictatorship, interspersed with artistic installations. Wrongly balanced, the mix of dark history and video art can seem obnoxiously hipster, but it's fascinating.”

 

Latest news