Flash News

E-TJERA

Teachers' protest, VOA: The start of the new academic year in Albania is at risk

Teachers' protest, VOA: The start of the new academic year in Albania is at

In Albania, public university unions held a protest rally today, where they demanded from the government better working conditions and a 50 percent salary increase for lecturers.

They announced that they will not start the academic year on October 17, if their demands are not met.

The government for its part approved today a 7 percent increase in university salaries and created the possibility for another 8 percent increase with their funds.

The organizers of the protest in front of the central building of the University of Tirana claimed that the 9-point petition addressed to the government was signed by more than 85 percent of the teachers in Tirana and the districts.

They are demanding a 50 percent pay rise, with two phases of 30 percent one year and 20 percent the next.

The lecturers claimed that their salaries are currently lower than in Kosovo and North Macedonia, and that in practice they are paid only 5 euros for an hour of lecture.

"We have been asking the government for these rights in writing since 2019, until the petitions started in September, and it was also done on September 15, we sent the messages, with the meeting of the minister on September 23, as well as today's protest. that as you can see, more than 700 lecturers and other university employees are present", says associate professor Klodian Dhoska, head of the Polytechnic University Union.

The teachers claimed that they expect a dignified treatment from the government, which is not seriously considering their demands and that they have not yet found an understanding.

The Minister of Education, Evis Kushi, stated today that after a government meeting, a 15 percent salary increase was decided for universities, of which 7 percent is paid by the state budget, while universities can increase the salaries of lecturers by 8 percent of others with their own income.

"Up to 7 percent is paid by the state budget, then it is the universities themselves with the autonomy, which they enjoy, with their decision-making in the academic senates and administration boards, that can approve increases even beyond this minimum level and they will cover this increase with their income", says Mrs. Kushi.

Kryeministri Edi Rama vizitoi sot ndërtime të reja në kampusin studentor dhe në Universitetin Bujqësor të Kamzës, ku gjatë një veprimtarie atje theksoi se qeveria do t’u njohë universiteteteve të drejtën e një tavani për të rritur më tej pagat e pedagogëve sipas vendimmarrjes së vet.

Universitetet duhet të shfrytëzojnë më mire, sipas tij, hapësirat e gjera të autonomisë së tyre si në kërkimin shkencor ashtu edhe në përmirësimin e kushteve dhe të pagave, me fonde të vetfinancimit, me fonde europiane dhe financimeve me projekte.

“S’mund të ketë për botën akademikët një pagë uniforme, të gjithë njësoj. Nuk janë të gjithë njësoj. Universiteti është autonom, jeton, punon dhe zhvillohet në një hapësirë të ndërmjetme midis shtetit si ndërmjetës dhe tregut si ofertues”, thotë zoti Rama.

Por sindikatat e pedagogëve janë të vendosur në kërkesat e tyre, që mbështeten nga pjesa dërrmuese e punonjësve të arsimit të lartë.

Ata pohojnë se shumica e universiteteve kanë si burim të ardhurash vetëm pagesat e studentëve dhe nuk mund të ngrejnë me paratë e studentëve pagat e tyre.

Pedagogia e Fakultetit të Drejtësisë në UT, Enkelejda Olldashi, thotë se në kërkesat e pedagogëve bëhet fjalë për të rritur pagën bazë, që e jep shteti, dhe që lidhet me titujt dhe punën e tyre shkencore, por kjo nuk duhet ngatërruar me fitimet e disa universiteteve, të cilat mund të shpërndahen si shpërblime e jo si paga.

“Perfomanca e universitetit nuk duhet të lidhet me pagën bazë. Paga bazë duhet të jetë njëlloj në të gjithë universitetet dhe ajo lidhet me titullin e profesorit. Një profesor në Korçë a Elbasan e kudo është njëlloj professor si unë në Tiranë. Performance e universiteteve mund të ndikojë tek shtesat mbi pagë, të cilat universitetet në varësi të të ardhurave mund të stimulojnë stafet e tyre për një produkt akoma më të mirë. Por këto shtesa nuk duhet të lidhen me pagën bazë”, thotë zonja Olldashi.

In the 9-point petition, the lecturers demand an increase in their salaries and for the university administration, an increase in funding for scientific research, payment of additional hours for external lecturers, which is now 5-8 euros, payment of seniority over 15 years of career, rewards for laboratory workers during the academic process, non-inhibition of procedures for scientific titles, as well as financial transparency at the university. VOA

Latest news