Flash News

E-TJERA

REL: Farmers in Albania in protest, demand more support

REL: Farmers in Albania in protest, demand more support

Elton Ndoni, livestock farmer in the village of Grabian in Divjaka, whitened the road with milk at the Savra roundabout in Lushnje, Albania.

Since April 1, he and other cattle farmers in this area have not delivered milk to the processing factories, due to, they say, the low price that the processors pay.

From the beginning of March, collectors and factories lowered the prices, with which they get milk or fruits and vegetables from producers.

Ndoni says that the factories ask for milk at 5 lek less per liter, and this, according to him, harms the farmer.

"I put ten thousand liters of milk in the autobot and poured it on the street, as a sign of protest, because of the low price at which they ask us for it. I made it so that everyone could see it, both the factories and the authorities, because this is the farmer's blood", says Ndoni for Radio Free Europe.

For 20 years, he has had a farm with a thousand cows, but he says that it has become too difficult to continue this work.

"The malice of the milk industry has caused this situation. The price is determined in the offices of the workshops. Milk comes from Hungary and they have taken us to the bottom", says Ndoni.

"I don't even blame the traders for finding it cheaper... because there [in the countries of the European Union] livestock farmers are subsidized per liter of milk, per head of cattle, etc., while here for years I was subsidized for 50 head of cattle out of a thousand lek [10 euros] for one, while for the rest at all. This year, something has changed, because for the rest, apart from 50 heads, there is a subsidy of 50%", says the rancher.

Ndoni was also part of the protest that was held a few days ago by dozens of livestock farmers, who traveled with their tractors from Kavaja, Vlora, Berati, Fieri, Lushnja, etc., and gathered at the Savra roundabout on the Lushnje-Fier highway .

The protesters said they are forced to sell the milk at a very cheap price, as the dairy processing factories have fixed the price at 50 Lek [less than 50 cents] per liter. Some factory representatives declined to comment.

During these days, Ndoni and other farmers held meetings with representatives of factories and the state and gave each other time to find solutions.

On the day of the protest, the Minister of Agriculture of Albania, Anila Denaj, reacted on social networks by writing that "formalization through contracts in the relationship between livestock - collection point, is the only way to guarantee a safe market and balanced prices".

The farmers say they wait up to 60 days to be paid for the milk they sell, until the factories sell their products, but they see this as unfair because, they say, for the milk they import from abroad, they are forced pay directly.

It's not just livestock farmers who have problems, but also farmers who grow fruits and vegetables.

Daniel Cangonji, nga Fshati Cangonj në Devoll, thotë se është penduar që është kthyer nga Greqia për të investuar në vendin e tij.

“Kam ardhur nga Greqia në vitin 2013 dhe jam penduar. Në dy vjetët e parë shkoi mirë, pastaj nuk e nxora dot mundin dhe paratë që hedh për të kultivuar mollë. Vetëm një nga pesticidet që përdor në Shqipëri e marr me 12 euro; në Greqi e gjej me 5”, thotë Cangonji për Radion Evropa e Lirë.

Ashtu si blegtorët, problemin e ka me grumbulluesit. Mollët tani janë në fazën e lulëzimit, por, deri tani, është dashur shumë mund për t’i spërkatur me pesticide, për t’i krasitur apo për të frezuar tokën dhe për ta ujitur, ndërsa grumbulluesit ua marrin me një çmim që Cangonji e cilëson qesharak.

“Unë e jap me 30 lekë dhe grumbulluesi e shet me 70. Në Tiranë shkon te 130 apo 150 kilogrami i mollës. Punëtori më ka vajtur në 250 lekë dita. Duhet t’i bie Devollit rreth e rrotull për të gjetur punëtorë, se nuk ka, të rinjtë kanë ikur”, thotë Cangonji.

Duke sjellë shembullin e Greqisë ku punoi për disa vite, ai thotë se shteti përcakton edhe sipërfaqen e tokës që duhet mbjellë me një kulturë bujqësore apo një tjetër dhe, gjithashtu, garanton shitjen dhe malli nuk rrezikon të mbetet stok.

“Duhen më shumë politika mbështetëse”

Eksperti i bujqësisë, Agim Rrapaj, njëkohësisht udhëheqës i Këshillit të Agrobiznesit në Shqipëri, thotë se autoritetet duhet t’u japin rrugëzgjidhje kultivuesve.

“Do të duhej të kishte subvencionim për litër qumështi, jo për krerë bagëtish. Ka informalitet të lartë për të përballuar këtë krizë në këtë sektor, informalitet dhe konkurrencë të pandershme”, thotë Rrapaj.

“Gjithashtu, kemi nivelin më të ulët të subvencionit në rajon dhe kjo bën që importuesit e produkteve të qumështit ta gjejnë më lirë në tregjet jashtë vendit”, shton ai, por nuk specifikon më shumë.

Rrapaj thotë se edhe buxheti i përcaktuar për Ministrinë e Bujqësisë është i ulët, ndërkohë që sektori është jetik për ekonominë e vendit.

“Një studim që e kemi bërë, rezulton se Ministrisë së Bujqësisë i duhen shtuar edhe 90 milionë euro për të mbështetur sektorin privat”, thotë Rrapaj për Radion Evropa e Lirë.

Fondet për Ministrinë e Bujqësisë këtë vit janë 14.1 miliardë lekë [rreth 140 milionë euro] nga 15.6 miliardë lekë sa ishin një vit më parë.

Në dokumentin e politikave me prioritet 2025-2027, Qeveria e Shqipërisë thotë se bujqësia kontribuon në 18.36% të prodhimit të brendshëm bruto dhe punëson 33.6% të fuqisë punëtore në vend.

Sipas Qeverisë, bujqësia po përballet me mungesë punonjësish të kualifikuar.

Për tre vjetët e ardhshëm, planet për këtë sektor nuk janë për shtim të ndjeshëm të fondeve, edhe pse gjatë diskutimeve të buxhetit u deklarua se për rimëkëmbjen e këtij sektori fondet duhen trefishuar.

Instituti i Statistikave i Shqipërisë raportoi se sektori që punëson më shumë se një të tretën e shqiptarëve, në tremujorin e fundit të vitit të kaluar u tkurr me 3.07%, krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2022.

In July of last year, the European Union decided to suspend IPARD agricultural funds to Albania, due to suspicions of mismanagement, while the results of the investigations by the European Anti-Fraud Office were then submitted to the Brussels authorities.

Next year, the European Union will unlock these funds, giving farmers the opportunity to benefit from support to develop their activity.

In recent months, there have been farmers' protests in other parts of Europe, such as France, Germany, Belgium, the Netherlands, Poland, Spain, Italy and Greece, due to, as mentioned, rising costs and taxes, bureaucracy, regulations environmental surpluses and competition from cheap food imports./ REL

Latest news