Flash News

E-TJERA

Rel: Albania fights fires with 50-year-old equipment

Rel: Albania fights fires with 50-year-old equipment

Fires continue to consume hundreds of hectares of forests in Albania, endangering residential areas and agricultural lands. The increase in temperatures in August is also accompanied by the increase of fires in the forest and bush areas of Albania.

Twenty-eight fires have been reported in the past 24 hours, of which 20 have been extinguished, according to data from the National Civil Emergency Operations Center.

Most of the fires in forest areas are caused by high temperatures, but, according to local authorities, some of them are also caused by the carelessness of residents, as well as intentional arson.

See also the photo gallery with Albanian firefighters fighting fires.

The head of Civil Emergencies in Albania, Haki Çako, declared for Radio Free Europe on August 9 that over 30 fires have been put out in the last 24 hours alone. More than 1,000 officers were engaged in extinguishing and locating the fires, he said, as he again called for faster coordination and notification by the local authorities to prevent the situation from escalating.

"It was a very intense 24 hours in the fight against fires in Albania due to the unusual temperatures in the country. We have had 34 fire outbreaks throughout the country, which are being monitored with the presence of all Civil Defense structures. Over a thousand forces have participated, local structures have been engaged, such as the Fire Protection and Rescue Service, police forces, employees of the Administration of Protected Areas, the forest service and volunteer forces, supported by the armed forces specialized in the war against the fires, also supported by the 'Cougar' type helicopter", said Çako on August 9.

He added that there are still active foci in the village of Shetaj, in the district of Durrës, in that of Gramsh and in the area of ​​Kurbin.

"In the village of Prongji, in the municipality of Gjirokastra, the hearth of the fire, which was extinguished yesterday, has been reactivated. We have many forces engaged in monitoring these areas. Of course, the capacities are not maximum, they are not at the levels that can withstand massive fires in the peak of summer, but above all coordination and early warning are needed. This is because the sooner we react, the more results we will have in preventing the spread of fires," he said.

Watch the video below: Firefighters in many countries in Europe struggle to keep fires under control as Europe experiences what meteorologists have called a "heat apocalypse".

Një javë më parë, më 1 gusht, kryeministri i Shqipërisë Edi Rama zhvilloi një takim me drejtues të pushtetit vendor, ku kërkoi gatishmërinë e tyre në terren për menaxhimin e situatës me zjarret.

Pas tërmetittë 26 nëntorit 2019, Rama kishte deklaruar se “fatkeqësia natyrore na zuri të papërgatitur” dhe u zotua se do të ketë investime për Emergjencat Civile.

Por, më shumë se dy vjet më vonë, ky shërbim i rëndësishëm punon me një numër të kufizuar zjarrfikësish për numër banorësh dhe me mjete të amortizuara dhe të vjetërsuara.

Ky fakt pohohet edhe në raportin diagnostikues të Bankës Botërore (BB) mbi "Vlerësimin e përgatitjes dhe të përgjigjes ndaj emergjencave” të publikuar në maj të këtij viti, ku analizohet situata në pesë vendet e Ballkanit Perëndimor: Bosnjë e Hercegovinë, Kosovë, Mal të Zi, Maqedoni e Veriut dhe Shqipëri.

Shikoni videon më poshtë: Me shumë vështirësi, helikopterët kanë arritur t’i fikin zjarret e egra që përfshinë Slloveninë dhe Shqipërinë.

Sipas këtij raporti, Shqipëria është e papërgatitur për t'iu përgjigjur emergjencave civile të tilla si "tërmete, zjarre në pyje dhe rrëshqitje toke.”

"Sistemit të përgatitjes dhe përgjigjes ndaj emergjencave civile i mungon baza operacionale për të pasur efektivitet dhe përgjigje ndërinstitucionale ndaj fatkeqësive natyrore në shkallë të gjerë”, vë në dukje Banka Botërore në raportin e saj diagnostikues për Shqipërinë.

Për kryetarin e Sindikatës së Zjarrfikësve në Shqipëri, Bledar Bajramaj, është absurde gjendja në të cilën ndodhen zjarrfikësit. Në një prononcim për Radion Evropa e Lirë ai deklaroi se përveç mungesës së kushteve dhe pajisjeve për punë, zjarrfikësit shqiptarë i kanë edhe pagat të ulëta.

Paga bazë e një punonjësi zjarrfikës në Shqipëri është 36 mijë lekë (298 euro), ndërkohë sipas të dhënave në Kosovë një zjarrfikës i nivelit bazë paguhet 399 euro, ndërsa në Maqedoninë e Veriut 416 euro.

“Mjafton të krahasosh pagat e zjarrfikësve në Shqipëri me ato të rajonit. Në vendet e rajonit marrin 200 euro më shumë. I kemi bërë kërkesë Ministrisë së Brendshme, e cila u miratua nga komisioni dhe u dorëzua draft-VKM-ja (Vendimi i Këshillit të Ministrave), por nuk u mor më asnjë me të. Ministria e Brendshme, e cila është përgjegjëse për zjarrfikësit, e ka miratuar rritjen e pagës, por Qeveria nuk e rrit”, tha Bajramaj.

Bajramaj shtoi se në disa rrethe, kushtet e zjarrfikësve janë "skandaloze, si kushte pune dhe kushte qëndrimi".

"Mjafton të marrim në konsideratë faktin që akoma në rrethe ka mjete zjarrfikëse të para 40 apo 50 vjetëve. Në shumë bashki të vendit, në raste aksidentesh që duhet t’u vijnë në ndihmë qytetarëve, nuk i kanë pajisjet”, shtoi ai.

Radio Evropa e Lirë pyeti Agjencinë Kombëtare të Mbrojtjes Civile (AKMC) për investimet e kryera në dy vitet e fundit, por deri në momentin e publikimit të këtij artikulli nuk ka kthyer përgjigje.

Më 13 qershor të këtij viti Shqipëria aplikoi zyrtarisht për t’u anëtarësuar në mekanizmin e Bashkimit Evropian për Mbrojtjen Civile.

I themeluar në vitin 2001, kjo strukturë përbëhet nga 33 vende, 27 shtete anëtare të BE-së dhe gjashtë vende si Turqia, Serbia, Maqedonia e Veriut, Norvegjia, Islanda dhe Mali i Zi.

Mekanizmi i Mbrojtjes Civile synon të forcojë bashkëpunimin midis shteteve anëtare të BE -së dhe shteteve pjesëmarrëse në mbrojtjen civile për të përmirësuar parandalimin dhe reagimin ndaj fatkeqësive natyrore.

The agency's founder is the European Commission, which plays a key role in coordinating disaster response by contributing over 75 percent of transportation costs. Throughout the history of two decades, the mechanism has been used to deal with more than 540 civil emergencies, mainly fires and floods, but also earthquakes.

With the exception of Bosnia and Herzegovina, Albania is the last country that has officially applied for membership in the European Union Civil Protection Mechanism.

During the month of July alone, the EU Civil Protection Mechanism was activated four times to fight fires in Albania and helped send firefighting planes from Greece to Albania.

Some of these planes are part of the joint EU firefighting fleet called "rescEU".

Latest news