Flash News

E-TJERA

Albania and Bosnia remain last in Europe for vaccination, Kosovo is the first in the region

Albania and Bosnia remain last in Europe for vaccination, Kosovo is the first in

Although Albania was one of the first in the region, after Serbia, to start mass vaccination of the population, the country has lagged behind and is now ranked among the most unvaccinated countries in Europe (excluding the countries of the former Soviet Union), along with Bosnia and Herzegovina.

According to Worldindata data, updated as of October 21, only 34% of the population has received at least one dose (30% has received both doses), much lower than the European average of 58% (54% both doses).

Worse than Albania is only Bosnia with 23% of the population receiving at least one dose (16% of both doses).

Kosovo, which was the last to start the vaccination process in the region, managed in a short time to vaccinate 47% of the population (38% with both doses). In recent days, Kosovo, which in the meantime took some restrictive measures, has not reported any loss of life from Covid-19.

Even Northern Macedonia, which started the vaccination process before Albania, has given at least a dose to 38% of the population (37% of both).

Serbia, which in the first part of the year was among the European countries that were giving more doses to the population, has lagged behind, with only 44% of the population. The most vaccinated country in Europe is Portugal (88%) followed by Malta (83%), Spain (81%), Italy (77%).

The Guardian recently reported that higher vaccination rates are translating into lower rates of Covid infection and deaths in Western Europe than in parts of Central and Eastern Europe, according to the latest figures - except in the UK where the number of cases is increasing.

Figures from "Our World In Data" show a clear link between the percentage of people fully vaccinated and new daily cases and deaths. The data show that health systems in some vaccinated Central and Eastern EU countries have been put under more pressure by new cases.

Programet më të ngadalta të vaksinimit në Europën Qendrore dhe Lindore të kombinuara me një lehtësim të kërkesave për distancimin shoqëror gjatë verës kanë çuar në një rritje dramatike të rasteve të Covid në disa vende të Europës Qendrore dhe Lindore.

Shqipëria, në valën e re të Covid-19, me ritme të ulëta vaksinimi dhe vdekje të larta

Shqipëria po përjeton një tjetër valë të Covid-19. Rastet ditore mbeten mbi 500, ndërsa dhe vdekjet e raportuara janë rritur, duke arritur deri në 17 në fund të muajit shtator, ndëra numri më i lartë i vdekjeve ditore të raportuara zyrtarisht që kur filloi pandemia ishte 21 (në datën 7 mars).

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) bëri të ditur së fundmi se Shqipëria kishte rritjen më të lartë të vdekjeve në Europë në vitin 2020. në 2020-n vdekjet shtesë ishin mbi 20% më të larta së mesatarja e 2015-2019, e para në Europë, e ndjekur nga Maqedonia e Veriut (rreth 18%) dhe Kosova e treta me rreth 17%. Nga shtetet e rajonit, vdekshmëria më e ulët shtesë ishte në Serbi (rritje rreth 10%), Bosnjë (+15%).

Ministria e Shëndetësisë raportoi se prej fillimit të vaksinimit janë kryer në total 1,860,335 doza të vaksinës ndaj COVID19. Prej tyre 868,964 qytetarë i kanë kryer të dy dozat e vaksinës anti-COVID. Ditën e mërkurë, datë 21 tetor, janë kryer 5,720 vaksinime në të gjithë vendin. Deri tani kanë mbërritur në vendin tonë 2,379,960 vaksina antiCOVID.

Historical data from the Ministry of Health show that the daily vaccination rates in the country have decreased significantly, compared to March and April when they reached over 20 thousand per day (see graph: Daily vaccination progress January 11-October 20, 2021) ./ Monitor

Latest news