Flash News

E-TJERA

Albania in EURO 2024, Sylvinho for "The Guardian": The players are great, we can make it

Albania in EURO 2024, Sylvinho for "The Guardian": The players are

"Never stay calm," says Sylvinho in an interview with "The Guardian" a few days before the start of the European Championship in Germany.

"The players know it, the federation knows it, the president knows it. The Christmas holiday, the end of the year, normally you start work again in January ... but all the time I'm just thinking about how we can get by. How can we play against Italy? How can we play against Croatia? What will we do against the Spaniards?", said the coach of the national team.

It's an understandable preoccupation given that Albania, which Sylvinho led to a remarkable qualification for Euro 2024 last year, must face all three over the next two weeks in the toughest group of the tournament.

This has never been a difficulty. Sylvinho has thrown himself headlong into the job since, early last year, he agreed to take over a struggling national team. The move came from left field: he had been at home with his family in Porto when Armand Duka, the president of the Albanian Football Federation, called and invited him to Milan for dinner.

"I thought: "Why not?" - he said - "I'm here" .

The decision had to be sound because Sylvinho - known for his playing days at Arsenal, Barcelona and Manchester City - had not lasted long in his previous two managerial positions. Spells at Lyon and Corinthians ended abruptly; a misstep now, in an environment hardly known for stability, could be fatal to any further ambitions.

"I told my assistant, Doriva: 'I have to be smart, I can't make mistakes, because if I make a bad choice I'll be in trouble.' The risk was calculated and this was no time for half measures. Sylvinho didn't see the mileage in being the kind of international manager who parachutes in for matches and training camps; he realized that, with so much on the line, only staying in Tirana for the whole year would do.

That means he has a firm grasp of the city's best spots, offering painstaking directions to a favorite Italian restaurant on the walk to his office from one of the courts in the smart federation headquarters. Hugs are exchanged with the line of employees encountered along the way. The warmth is palpable. "You have to know people," he says. "I can't show up just 10 days before the match. The kind of atmosphere you see here, I'm absolutely sure it carries over to the pitch."

Rezultatet e Shqipërisë nën drejtimin e Sylvinhos sugjerojnë se po. Ai pa mjaft inkurajim në ndeshjen e tij të parë, një humbje të ngushtë në Poloni, për të besuar se një kalim i sigurt në Grupin E mund të ishte më realist nga sa e kishte imagjinuar. Tre muajt e mëparshëm ishin shpenzuar kryesisht duke fluturuar për të takuar sa më shumë lojtarë nga një listë prej rreth 50, me pjesën tjetër të kohës së tij të kaluar në "laborator": një dhomë në fund të korridorit e pajisur me tabela, tabela të bardha, ekranet dhe raportet që ndjekin formën e çdo anëtari të mundshëm të skuadrës.

“Në Varshavë ne humbëm 1-0, por të gjithë lojtarët thanë më pas: “Trajner, kjo është rruga”, thotë ai. Shqipëria nuk humbi asnjë lojë. Kundër të gjitha pritshmërive, ata përfunduan në krye të një pesëshe që përfshinte gjithashtu Republikën Çeke, duke kthyer kokën me një mori golash spektakolare dhe disa futboll të shkëlqyeshëm kundërsulmesh. Në Euro 2016, debutimi i saj në një kampionat të madh, Shqipëria kishte qenë solide, por jospektakolare. Sylvinho i formoi ata në një 4-3-3 fluide që ai e ndjeu se luajti në pikat e tyre të forta.

“Teknikisht ata janë të mrekullueshëm, kanë diçka ndryshe dhe mund ta tregojnë këtë në fushë”, thotë ai për ekipin e tij. "Ata nuk janë bërë për të dalë atje dhe thjesht: '4-4-2, ne nuk e kemi topin, nuk kemi nevojë të bëjmë ndonjë gjë të veçantë. Ata e duan anën taktike, ata e kuptojnë punën e vështirë , por atyre u pëlqen të kenë hapësirë ​​për të krijuar dhe ju duhet t'i lini ta bëjnë atë."

Një barazim në Pragë shtatorin e kaluar nga Nedim Bajrami ishte një rast i tillë dhe, për Sylvinhon, rrënjosi një rritje besimi. “Dritarja u hap për ne atje. Kjo ishte pika kyçe e: ‘Ne mund t’ia dalim’.” Fitoret e bujshme në shtëpi kundër Polonisë dhe çekëve përballë shtëpive të plota, dikur mbusheshin me imagjinatë të egër, pasuan dhe Shqipëria vazhdoi të rezervonte vendin e saj në Gjermani.

Hulumtimi i Sylvinhos kishte dhënë rezultat: ndër kthesat e yjeve ishte anësori Jasir Asani, i cili luante në Korenë e Jugut dhe nuk ishte thirrur kurrë para kualifikimeve. Asani shënoi tre herë, duke përfshirë një gol marramendës nga 30 metra kundër Polonisë.

"Ju punoni çdo ditë, 10 ose 12 orë, pastaj ndoshta shkoni për darkë dhe shikoni një lojë më pas," thotë Sylvinho. “Edhe për mua, ka qenë një sfidë e madhe. Por ju besoni në taktikat, në hapësirën e lirë për lojtarët e mirë, në moshën nën 21 vjeç dhe në brezin tuaj më të vjetër. Është vërtet e kënaqshme.”

Going the distance with Albania, he thinks, is in many ways a bigger achievement than anything he's done as a player. That's quite a statement considering he won two Champions League finals with Barcelona, ​​starting the second of them against Manchester United in 2009. Tirana seems a long way from Camp Nou, but he has made a conscious effort to wear easily his past.

There can't be any: 'I'm Sylvinho, I won the treble in '09, I worked for Pep Guardiola, now I know everything I've done before is important to me as a background and I can use it. but I can't come here and talk to the players on another level. You don't just go into the dressing room and say: 'Champions League.'

"One little thing: in training at the beginning, one of the players gave me the ball. 'Let's see how the coach shoots it then.' I grabbed it with my hands, which is the first thing we're told not to do as kids. I might have good technique, but there was a bigger message: "Yes, I've done it, but now you have to do it because I can't anymore." It's not my time, it's yours." Maybe I was important as a player, but not anymore. I had to retire, work and educate myself.”

Latest news