Flash News

E-TJERA

Corruption / Albanians saved 19,440,800 ALL from destruction

Corruption / Albanians saved 19,440,800 ALL from destruction

During the last 24 hours, in Albania, 19,440,800 ALL were "saved" from misuse by corruption. Albanians showed that they are aware that every day, their money is being destroyed before their eyes.  

The Regional Initiative against Corruption (RAI) presented this phenomenon, about which citizens are usually silent, through a 24-hour show at the "Murat Toptani" Promenade.

Throughout the day, the destruction of money was carried out symbolically, as it actually happens through corruption, around us. It happens before our eyes, it does not rest and it does not sleep. The show was therefore placed in a transparent box, to show everyone an obvious but at the same time irrelevant process.

Irresponsible, all the while citizens do not act against him or raise their voice. However, during yesterday the citizens actively participated in the show by choosing to "give the alarm" to corruption by pressing a button. Each time the button was pressed the destruction of money was interrupted for a minute. By pressing the button throughout the day, the citizens managed to save symbolically 19,440,800 ALL.

Corruption / Albanians saved 19,440,800 ALL from destruction

" Give the Alarm" is part of the educational-information campaign being carried out by the Regional Initiative against Corruption, with the financial support of the European Union, within the project "Breaking the Silence: Improving the policies and signaling culture in the Western Balkans and Moldova". Within this project, the RAI Secretariat is working to strengthen the legislative and institutional framework for the protection of whistleblowers, in line with the new EU Directive on their protection.

Qytetarët kanë shtypur butonin "Jep alarmin" dhe në mënyrë simbolike ndaluan për disa çaste korrupsionin dhe shkatërrimin e mëtejshëm të parave të tyre. Ky gjest tregoi se sa para mund të kursejmë nga shkatërrimi së bashku, kur nuk pranojmë të marrim pjesë në korrupsion. Në këtë mënyrë, ne gjithashtu dërguam një mesazh se jemi me sinjalizuesit - njerëzit që marrin një vendim të guximshëm dhe vetëmohues duke raportuar korrupsionin, duke e vënë veten në shërbim të interesit publik, " - tha Elmerina Ahmetaj Hrelja, Menaxhere e Projektit “Ndërprerja e heshtjes”.

Corruption / Albanians saved 19,440,800 ALL from destruction

Kjo lëvizje mund të jetë e para në radhë që do të tregojë gatishmërinë e të gjithëve për të dhënë alarmin për t'i dhënë fund korrupsionit.

This is a symbolic way to show that by not participating in corruption we can save money that can be invested and used to increase the quality of life of the citizens of Albania.

The Regional Anti-Corruption Initiative (RAI) is a unique intergovernmental organization dedicated exclusively to the fight against corruption in Southeast Europe. The RAI Secretariat is working to enhance regional co-operation and anti-corruption efforts by providing a common platform for dialogue, knowledge sharing and best anti-corruption practices in Southeast Europe.

Latest news