Flash News

E-TJERA

"There is no environment for free elections", Freedom House: Lack of transparency and dysfunctional governance in Albania

"There is no environment for free elections", Freedom House: Lack of

The "Freedom House" organization based in Washington has published its annual report in which it assesses that Kosovo and Albania remain "partially free" countries despite progress in several areas for the advancement of human rights and citizens' freedoms. In the report on "Freedom in the World", this year Kosovo is evaluated with 60 points out of 100 maximum points, without changes from last year. In the past, the organization "Freedom House" has described Kosovo as a country in transition with a hybrid system of governance.


Meanwhile, in the Global Freedom index, Albania is rated with 68 points, marking progress by one point compared to last year's rating. Albania is also considered as a country in transition with a hybrid system of government.

The expert of the "Freedom House" organization for the Balkans, Alexandra Karppi, tells VOA that the situation in Kosovo cannot be separated from the dynamics of developments between Kosovo and Serbia. "In recent years, Kosovo has made progress, which is reflected in the results, regarding the protection of human rights and civil liberties, more useful political processes, which have enabled citizens to participate more freely, and civil society more active activities. In any case, these things have marked progress in recent years", declared Mrs. Karppi. The year 2023, according to her, was difficult for Kosovo.

"We have seen an increase in violence in the northern municipalities, which can put many processes in doubt, and can cause pressure on the government to ensure that it is providing protection to all citizens of Kosovo", emphasized Mrs. Karppi. "These are long-term processes. This is a protracted security situation."

According to her, "although there are concerns about the freedom of the media and the safety of journalists, great progress has been made in respecting the rights of minorities and religious rights." "Kosovo remains one of the leading countries in the Western Balkans in some of the important and essential pillars of democracy." Regarding Albania, Ms. Karppi highlighted the vetting process as an improvement, which, according to her, "has begun to make progress by forcing Albania to eliminate corruption in the field of justice."

Sipas zonjës Karppi, kjo do të thotë se në Shqipëri gjykatat tani janë në pozitë më të mirë që t’u shërbejnë qytetarëve dhe janë më efikase. “Kjo do të thotë se në Shqipëri po përmirësohet dukshëm qasja e qytetarëve tek sistemi i drejtësisë dhe ky përparim duhet të vlerësohet”, shtoi ajo. Ekspertja Karppi thotë se mungesa e transparencës dhe qeverisja jofunksionale vazhdojnë të përbëjnë shqetësim në Shqipëri. Ajo përmendi mbarëvajtjen e zgjedhjeve lokale, gjatë të cilave, sipas saj, “nuk është krijuar një mjedis për zgjedhje më të lira dhe më të drejta.”. “Përgjithësisht Shqipëria ka përparuar këtë vit duke u dhënë mundësi qytetarëve që serish të marrin pjesë në proceset demokratike duke iu përmbajtur angazhimeve për reforma të marra para Bashkimit Evropian”

Raporti që vlerëson përparimin e 195 shteteve dhe 15 territoreve gjatë vitit 2023, bazuar tek vlerësimet në fushën e të drejtave politike dhe lirive qytetare, e cilësoi gjendjen e përgjithshme globale të të drejtave politike dhe lirive të njeriut si, “një situatë të përshkallëzuar gjerësisht”. Sipas organizatës “Freedom House”, të drejtat politike kanë shënuar rënie për të 18 vite me radhë. Rënie është shënuar në 52 shtete, ndërkohë që vetëm 21 vende kanë shënuar përmirësim gjatë vitit 2023. Aktualisht nga 195 vendet dhe territoret e vlerësuara, sipas raportit, shumica e popullsisë së botës, rreth 80 për qind, jeton në vende që klasifikohen si pjesërisht të lira apo jo të lira.

Në veçanti, organizata nënvizoi se zgjedhjet e manipuluara, si ato në Ekuador, Kamboxhia Poloni, Turqi dhe vende të tjera, dhe konfliktet e armatosura, disa të nxitura nga regjimet autoritare, si në rastin e Azerbajxhanit ndaj Nagorno-Karabakut dhe Rusisë ndaj Ukrainës, apo lufta ndërmjet Izraelit dhe Hamasit, që ka shkaktuar viktima të shumta civile, kanë kontribuar tek regresi i përgjithshëm gjatë vitit 2023. Organizata “Freedom House” thekson se Serbia ka shënuar rënien më të madhe në Evropë. Ajo është vlerësuar me 57 pikë, duke rënë tre pikë në kategorinë e të drejtave politike dhe lirive qytetare nga viti i kaluar. Serbia është po ashtu në listën e shteteve që, sipas organizatës, shënuan rënien më të madhe të lirisë në dekadën e fundit, me 21 pikë.

According to expert Karppi, the elections held in Serbia at the end of 2023, challenged by opposition parties "were only one of the reasons for the decline." Some other factors, according to Mrs. Karppi, include the lack of transparency about procurement, infrastructure projects and economic development policies, but also the denigrating campaigns against opposition leaders and critics of the Belgrade regime. "Currently there is a fear of some kind of retaliation if you criticize this government harshly. So overall, a deteriorating picture," she added. "We are seeing a narrowing space for the protection of human rights and also a diminution of the functioning of democratic institutions". This year, according to the report, the biggest drop was in the enclave of Nagorno-Karabakh, where 120,000 Armenian residents were forced to flee their homes under military pressure from Azerbaijan.

"The scope and scale of escalation is extensive and affects a fifth of the world's population," the organization's report said. "Almost everywhere, the diminution of rights has been caused by attacks on pluralism, the peaceful coexistence of individuals with different political ideas, religions or ethnic identities". At the top of the list of the "Freedom House" organization is Finland with 100 points, followed by New Zealand and Sweden with 99 points./VOA

Latest news