E-TJERA

Verification of 30 candidates, the Prosecution encounters obstacles in investigations abroad

Verification of 30 candidates, the Prosecution encounters obstacles in

In Albania, the General Prosecutor's Office has started the procedures for the verification of 30 candidates for deputies from 1900 who are in total after the request of the CEC. This number may increase after the preliminary verifications in the institution that manages the elections continue.

Representatives of the prosecution told VOA that investigations abroad are problematic, as the decriminalization law, as they say, is unique and many countries do not find a legal basis to respond. Scholars consider the decriminalization law a failure, while party representatives say they have used all filters to stop individuals with criminal backgrounds running.

In Albania, the debate on the purge of politics from exponents with criminal records continues even though almost 6 years have passed since the adoption of the law guaranteeing the integrity of elected persons appointed or exercising public functions known as the law of decriminalization, which at the time was thought that would be temporary.

Today there is a discussion on the quality of the next parliament that has started with the verification of about 1900 candidates by the CEC. This institution says that it has completed the preliminary verification for and that for 30 candidates it has addressed the General Prosecutor's Office for in-depth verification, based on clues and facts made public.

"Based on the data of the directorate of civil status, the directorate of prisons for the judicial status, based on the data that the candidates have stated in the decriminalization form, when it is the case we request an in-depth investigation. Or when there are facts made public for certain candidates, such as the case of Tom Doshi, but also some other cases made public by different political parties "- said for VOA, Ilirjan Celibashi, State Commissioner for Elections.

The 30 candidates for MPs under verification belong to 9 political entities, 5 candidates from the ABEKO Alliance, 2 from the Democratic Obedience, 2 from the Movement for Change, 1 from the New Movement, 6 from the SMI, 2 from the Thurrje Initiative, 4 from the Democratic Party, 3 from the Socialist Party, 3 from the Social Democratic Party and two are independent. In the decriminalization forms submitted to the CEC, most of them have declared deportations from a foreign country, convictions, and bans at home and abroad.

Prokuroria e Përgjithshme i tha Zërit të Amerikës se ka nisur verifikimet e thelluara, për 30 kandidatët për deputetë sipas kërkesës së KQZ duke iu drejtuar Ministrisë së Brendshme. Për kandidatin të PSD Tom Doshi organi i akuzës i është drejtuar ambasadës së SHBA, mbi informacionet që kjo ambasadë disponon nisur nga fakti që ambasadorja amerikane Yuri Kim, ka bërë thirrje të përsëritura për të penguar rikandidimin e tij.

Për 25 nga 30 kandidatë për deputetë Prokuroria e Përgjithshme ka kërkuar informacione nga zyra e Interpolit në Tiranë përmes Drejtorisë së përgjithshme të policisë, një sinjal që ngre dyshime për përfshirjen e tyre në vepra panale jashtë kufijve të Shqipërisë. Zyrtarë të organit të akuzës thonë se kanë hasur në të shkuarën disa problematika për raste të ngjashme në verifikimet jashtë vendit.

“Ky proçes përfshin një hetim i cili pavarësisht se është i plotë dhe i thelluar, është i natyrës administrative, nuk është i natyrës penale. Ndërkohë marrëdhëniet jurdiksionale me jashtë, parashikojnë që ne mund të bashkëpunojmë me autoritete të shteteve të tjera, vetëm në rastin e një hetimi penal. Dhe është e kuptueshme, që hetimi në këtë rast nuk është penal, pra ne mbledhim informacione të karakterit administrativ. Kjo e bën pak të vështirë proçesin, pasi shumë shtete nuk kanë bazë ligjore, se ku të mbështeten për të kthyer një përgjigje. Që nga 2016 dhe deri më sot, ka patur mjaft raste, ku hetimet që bëhen nga sektori i dekriminalizimit, kanë qëndruar të pezulluara, për shkak të moskthimit të përgjigjeve, qoftë dhe nga autoritetet policore me të cilat ne bashkëveprojmë me marrëveshje ndërkombëtare, pasi nuk gjejnë bazën ligjore për të kthyer përgjigje dhe kanë mbetur të mbartura nga vitet e kaluara”- u shpreh për Zërin e Amerikës Pranvera Pustina, Prokurore, Drejtore e Kabinetit të Prokurorit të Përgjithshëm.

Prokuroria ka afat deri në 3 muaj për të kryer verifikimet, por vonesat e përgjigjeve nga autoritetet jashtë vendit, mund ta zgjasin edhe me vite proçesin. Studiuesit thonë se proçesi i dekriminalizimit ka dështuar sepse individët e inkriminuar kanë mbështetje politike.

“Është një proçes i cili nuk ka një limit kohor përfundimar dhe si i tillë do të jetë shumë e vështirë për të patur një përgjigje nëse në parlamentin e ardhshëm do të kemi ose jo individë me rekorde kriminale. Pyetja është- Si është e mundur që individët me rekorde kriminale, sërish kanë kurajon për të hyrë në politikë dhe për të kandiduar, kur e dinë se një ditë do përballen me lgjin. Kjo do të thotë, se ata kanë garanci, që proçesi do zgjasë shumë dhe nuk do ketë verifikime, ose duan të përfitojnë maksimalisht nga politika duke shpresuar që letrat e tyre nuk do gjenden”- i tha Zërit të Amerikës Afrim Krasniqi, Drejtor ekzekutiv i Institutit të Studimeve Politike

PS në qeverisje, ka në proçes verifikimi nga Prokuoria tre kanidatë dy prej të cilëve në formularin e dekriminalizimit kanë deklaruar se janë dëbuar nga një shtet i huaj dhe tjetri ka deklaruar se ka qenë nën hetim në Gjermani. Zyrtarë të kësaj force politike mohojnë të kenë neglizhuar filtrat partiakë të verifikimit dhe nënvizojnë se përgjegjësia ligjore është individuale.

“Partitë politike nuk janë organe hetimore, nuk kanë as struktura për këtë çështje. E rëndësishme për një parti është vullneti i qartë për të respektuar ligjin dhe ky vullnet është shprehur në mënyrë periodike nga Kryeministri Edi Rama. Patjetër që është bërë një verifikim, aq sa është e mundur dhe për aq sa kapacitet ka një parti politike për ta bërë, por vullneti politik është i rëndësishëm. Prandaj është bazuar i gjithë proçesi në vetëdeklarim. Çdo kandidat, kur bën vetëdeklarimin, është nën përgjegjësi penale për çfarë deklaron”- tha Plarent Ndreca kandidat i PS për deputet, Qarku Tiranë.

PD në opozitë ka në verifikim nga Prokuroria 4 kandidatë, tre prej të cilëve kanë deklaruar në formularin e dekriminalizimit dënim në Itali dhe dëbim nga Zvicra dhe Gjermania ndërsa për një tjetër KQZ është bazuar në kërkesën për hetim të thelluar në disa fakte të bëra publike. Përfaqësues opzitës thonë se për një kandidat të saj është kryer më herët verifikimi i thelluar dhe se ai rezulton në përputhje me ligjin.

“Dua të garantoj të gjithë opinionin publik në Shqipëri, se kandidatët tanë i janë nënshtruar filtrit të verifikimit për cilësitë e tyre të integritetit të tyre profesional dhe moral. Ndërkohë jemi duke bërë gjithçka, gjatë kësaj periudhe të fushatës zgjedhore, për të garantuar standardet për zgjedhje të lira dhe të ndershme”- u shpreh për Zërin e Amerikës Gazmend Bardhi, Sekretër i Përgjithshëm i PD.

Researchers say that criminals with political backgrounds have political support, which they say explains the fact that in this campaign, incriminated individuals either run or are members of the electoral staff, which, according to researchers, gives them more power than the candidates themselves. for deputy. The impact of the decriminalization process on the public is still minimal. Today no one has a guarantee whether or not there will be elected in the next parliament with criminal records. VOA

 

Latest news