Flash News

Kosova

Won Olympic gold medals, how much money will be awarded to judokas Distria Krasniqi and Nora Gjakova

Won Olympic gold medals, how much money will be awarded to judokas Distria

All Kosovo athletes, who have achieved culminating results in sports disciplines, whether in European, world championships or the Olympic Games, will have the care of the state, confirmed for Radio Free Europe officials of the Ministry of Culture, Youth and Sports and of the Kosovo Olympic Committee.

Kosovo judokas Distria Krasniqi and Nora Gjakova at the Tokyo 2020 Olympic Games, which are being held late this year due to the coronavirus pandemic, are the winners of Olympic gold medals.

Based on the Law on Sports, the Ministry of Culture, Youth and Sports, both these athletes, but also their coach Driton Kuka, has the obligation to reward them according to the regulation on state awards.

Ibër Alaj, head of the Sports Department at the Ministry of Culture, Youth and Sports, speaking to Radio Free Europe, explains what the monetary amounts of the prizes will be, but also the other benefits that athletes who have won Olympic medals have.

According to him, the gold medalist receives the value of 100 thousand euros, while the coach receives the value of 50 thousand euros. The same - those who reach the norm in European, world championships and the Olympic Games - receive permanent financial support after the age of 45.

"I think and consider that in these points, the Republic of Kosovo, even with its poor budget, has ensured that athletes who achieve such results, be financially supported and have a special status in the society of Kosovo ", said Alaj.

Based on the regulation for state awards, in addition to the gold medal in European, world and Olympic championships, which is awarded with 100 thousand euros, the silver medal is awarded with 60 thousand euros, while the bronze medal is awarded with 40 thousand euros.

Also young athletes who compete in youth games, such as the European Youth Games, receive a financial reward of about 25 percent, compared to senior athletes, depending on the medal they have won and the category where have competed.

Krasniqi: Mbështetje e përjetshme financiare për medalistët

Ismet Krasniqi, kryetar i Komitetit Olimpik të Kosovës, i cili aktualisht po qëndron në Tokio për të ndjekur pjesëmarrjen e sportistëve të Kosovës në olimpiadën e sivjetme, në një bisedë me Radion Evropa e Lirë, thotë se organizata që ai drejton fillimisht ua siguron kampet stërvitore të gjithë garuesve potencialë për lojëra olimpike, si dhe i mbështet ata përmes bursave prej 200 deri në 1.000 euro, varësisht nga kategorizimet.

Për më shumë, sipas tij, shpërblimet dhe përfitimet tjera, të cilat marrin sportistët që kanë siguruar medaljet olimpike, por edhe në kampionatet evropiane apo botërore, janë stimulim i mirë për të rinjtë që t’i qasen disiplinave sportive me shumë seriozitet.

“Padyshim që është stimulim shumë i mirë dhe kjo duhet të bëhet më shumë publike, sepse mbase disa të rinj nuk e dinë këtë stimulim që e ofron shteti i Kosovës.

Pas 45 vjetëve, kur sportisti e arrin atë moshë, e kanë një të ardhur (financiare) nga shteti, të përjetshme. Por, e kanë ata që arrijnë deri te rezultati. Pa konkurrencë nuk ka as rezultate të mira. Konkurrenca i shtyn të kenë rezultate të mira të gjithë sportistët”, tha Krasniqi.

Çfarë ka pas tërheqjes?

Por, bazuar në Ligjin për sportin dhe rregulloren për shpërblimet shtetërore, përveç mbështetjes financiare pas moshës 45-vjeçare për sportistët që kanë fituar medalje në disiplinat sportive përkatëse, qoftë në kampionate ballkanike, mesdhetare, të Evropës apo botërore, e që aktualisht është 800 euro, të gjithë ata marrin një shpërblim tjetër në formë të pagës edhe për katër vjetët vijuese, pas marrjes së medaljeve. Shuma e kësaj mbështetjeje financiare shkon deri në mbi 1.000 euro, varësisht nga kategorizimi i sportistëve.

Sipas Ibër Alajt, dhënia e kësaj mbështetjeje financiare ndërpritet në momentin që sportistë të caktuar tërhiqen nga aktiviteti sportiv garues ose pensionohen. Kjo vlen edhe për fituesen e medaljes së parë të artë për Kosovën, në Lojërat Olimpike të vitit 2016 në Rio de Xhaneiro, xhudisten Majlinda Kelmendi. Ajo gjithashtu ishte edhe kampione botërore e xhudos në vitin 2013, si dhe kampione evropiane e xhudos, në vitin 2015.

Kelmendi, pas përfundimit të pasuksesshëm të garës në Olimpiadën Tokio 2020, ka deklaruar se do të tërhiqet nga pjesëmarrja aktive në gara dhe se synon të jetë një trajnere e ardhshme e xhudos.

“Në momentin që deklarohet se nuk merret aktivisht me xhudo, atëherë asaj i pushojnë të ardhurat nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Por, në moshën 45- vjeçare, asaj i aktivizohet shpërblimi i përhershëm, sipas meritave paraprake që ka pasur”, theksoi Alaj.

Por, kryetari i Komitetit Olimpik të Kosovës, Krasniqi thotë që Majlinda Kelmendi pas tërheqjes nga garat, mund të jetë një trajnere mjaft e suksesshme, ndërkaq që institucionet kompetente sportive nuk do ta lënë anash.

Kosova duhet ta shfrytëzojë eksperiencën e saj, të cilën e ka gjatë gjithë kësaj kohe sa ka marrë pjesë në shumë gara të ndryshme evropiane, botërore, olimpiada dhe të tjera”, theksoi Krasniqi.

Zyrtarët e Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sportit kanë theksuar se Kosova është një ndër 13 shteteve që më së miri mbështesin në mënyrë financiare sportistët fitues të shpërblimeve në gara sportive.

Shpërblimet në vendet e rajonit

Shpërblimet që japin shtete e rajonit për sportistët e tyre që marrin medalje olimpike, përgjithësisht janë më të vogla se ato të Kosovës.

Shqipëria shpërblen për medalje të artë olimpike, me 82 mijë euro, të argjendit me 57 mijë euro, ndërkaq, të bronzit me 41 mijë euro.

Serbia shpërblen për medalje të artë olimpike me 70 mijë euro, të argjendit me 60 mijë euro dhe të bronzit me 50 mijë euro.

Mali i Zi shpërblen për medaljen e artë me 35 mijë euro, të argjendit me 30 mijë euro dhe të bronzit me 25 mijë euro.

Kroacia shpërblen për medaljen e artë me 27.600 euro, të argjendit 17.300 euro dhe të bronzit 12.200 euro.

Northern Macedonia and Bosnia and Herzegovina have not settled the issue of rewarding medal-winning athletes, but such a decision is made on an ad-hoc basis.

For example, the Government of Northern Macedonia on Wednesday decided to reward the athlete Dejan Georgievsi with 30,000 euros, after he won the silver medal in the sport of taekwondo in Tokyo. REL

Latest news