Flash News

Kosova

Maas from Prishtina: Ideas for touching borders in the Balkans, unrealistic and dangerous

Maas from Prishtina: Ideas for touching borders in the Balkans, unrealistic and

German Foreign Minister Heiko Maas said today in Pristina that the recently thrown up idea that social and political issues in the Balkans could be resolved by drawing lines on maps is not only unrealistic but also extremely dangerous.

The German Foreign Minister made these comments during his visit to Kosovo, from where he will then go to Serbia in an effort to encourage the parties to resume the negotiation process for the normalization of relations between them.

In a press conference with Kosovo President Vjosa Osmani, he dismissed the idea of ​​touching the borders as a solution to open issues in the Western Balkans.

"We consider dangerous the discussions that are made about them, so I am happy that the last attempt in this direction, regardless of who opened it, will soon be locked in drawers and we hope it will be a file of the past," said the minister. Maas.

Border debates resurfaced following reports in the Croatian and Bosnian media about an informal document, allegedly a proposal to change the borders in the Balkans. According to them, such a document drafted by the Prime Minister of Slovenia, Janez Jansha, proposes the redefinition of the borders in the Western Balkans as a solution to the open problems in the region.

" I do not know if there are any such efforts. "The fact that there has always been talk of a 'non-paper' I believe is the right expression and a 'non paper' should remain ...", he said, underlining that the ideas for touching borders "the German government rejects stressed because such a solution would not lead to conflicts being resolved but exacerbated. "Therefore we reject it and during the recent debate in the European Union a very clear opinion was expressed that within the EU no one would have imagined that this could become a reality, " said Minister Maas, who spoke in German during the conference.

The European Union has said several times that it has no knowledge of such a document, while Slovenian Prime Minister Janez Jansha, whose country will chair the European Union in the second half of this year, wrote that claims for such a document are actions. aimed at "harming Slovenia in the EU".

President Osmani said that the issue of the alleged document was also discussed with the Slovenian authorities.

"The response we have received from the Slovenian authorities is that such news is not true. However, we reiterated it at that moment and I will reiterate it again that such ideas are dangerous not only for the Republic of Kosovo, they are dangerous for the whole region but also beyond the region. "Such ideas belong to the XIX century ", said President Osmani.

Ajo tha ndërkaq se bisedimet me Serbinë kanë nevojë për një rifreskim dhe se Kosova do të shtrojë në tryezë çështjet që janë në interes të qytetarëve të saj.

“Ky proces i dialogut ka nevojë një reset pra nuk është thjeshtë një vazhdimësi dhe të gjitha institucionet tona vëmendshëm do të shqyrtojnë secilën marrëveshje të arritur, secilin dokument të shqyrtuar deri më tani dhe do të zhvillojmë një dialog të bazuar në parime të qarta ku Republika e Kosovës në asnjë mënyrë nuk do të pranoj të hyjë në aventura të rrezikshme që kanë të bëjnë qoftë me ndryshim kufijsh”, tha ajo.

Ministri i jashtëm gjerman tha se marrëdhëniet ndërmjet Kosovës dhe Serbisë vazhdojnë të mbeten pengesë për zhvillimin e rajonit.

Lidhur me këtë unë sot kam theksuar edhe njëherë mbështetjen tonë të pakursyer për bisedimeve për normalizim të marrëdhënieve në mes të Kosovës dhe Serbisë të lehtësuara nga Bashkimi Evropian dhe kam dëgjuar edhe temat të cilat janë të rëndësishme për njerëzit në Kosovë, Këto do t’i marr me vete dhe do t’ia përcjellë përfaqësuesit të Bashkimit Evropian zotit Lajçak dhe do të flas në mënyrë intensive lidhur me këtë. Ai ka mbështetjen tonë për punën e tij sepse mendoj që BE-ja mund të jap një kontribut që këto çështje të zgjidhen”, tha zoti Mass.

The negotiation process, which resumed in July last year, was again suspended due to the elections in Kosovo. Next month, the European Union hopes to host the first meeting between Kosovo Prime Minister Albin Kurti and Serbian President Aleksandar Vucic.

These efforts next week will be preceded by separate visits by the two senior officials to Brussels. VOA

Latest news