Flash News

OPINEWS

Where Mark Marku is right and what he can not say: "PD has completed its mission"

Where Mark Marku is right and what he can not say: "PD has completed its

By Andi Bushati

Mark Marku has finally been added today to the long list of those who describe the DP with the darkest grades and on its darkest day. If you look closely at the arguments listed in his resignation as an MP, the situation looks catastrophic. An atrophied party, which is unable to react to the massacre that was organized against it, which has no plans for the future, which does not know where it will go, whose only concern is to carry out the formalities of electing leaders and trying to lie to militants and society about its true role.

In a sense, these criticisms are neither a novelty nor a surprise. Our press and screens are daily overflowing with some of these accusations against the opposition, as is common in any authoritarian regime. So Marku joins all the pro-Edi Rama propagandists, who draw a puppet Basha of Berisha, incapable of action, maniac in deceptions to hide the reality of things, sleep when it comes to strong acts, for which there is not even neither plan nor project.

However, it should be clearly underlined that, although these types of arguments are similar in form, there is a big gap between them. Most of the criticism of Basha is made with the deceitful intention of extending Rama's power, while that of Mark Markut raises a fundamentally opposite concern: whether Basha has the strength, will, morale, vision and courage to save Albanians from this kleptocratic regime. 

So, unlike the insults of the lackeys of power, the concern of the already former deputy of the Democratic Party, starts from the premise of a more normal society and a better Albania. 

That is why he deserves attention, serious discussion and the opening of a debate on the impasse where a handful of bloodless, colorless and dishonorable charlatans are leading the opposition.

The arguments for leaving the PD forums are shocking. They describe a castrated party to react, incapable of protesting, turned into a shield for the affairs of its leaders, a PD where people are afraid to say their opinion, a bureaucratic apparatus that is degrading daily more in a simple decorum of the renaissance government. 

Based on the ascertainment of these stains, he left the PD forums, believing that the battle against the renaissance regime is better done outside the walls and barriers of the official opposition.

E këtu qëndron thelbi i problemit që ka hapur me forcë largimi i një prej të paktëve deputetë që arriti të fitojë në zgjedhjet e 25 prillit: A është në gjendje PD e Bashës të marrë mbi supe barrën e opozitarizmit në këtë vend? A mund të shërbejë dot ajo për të mbrojtur numrin e pallogaritshëm të të shtypurve prej regjimit (të papunë, minatorë, qytetarë me prona të grabitura, viktima të krimit dhe atyre që nuk gjejnë drejtësi në gjykata)? A përbën ajo qoftë dhe një shpresë minimale për një shoqëri më të mirë? A vazhdon të gëlojë brenda saj idealizmi i një ndryshimi pozitiv?

Ndoshta për nostalgji, ndoshta për një lloj përkatësie të pakonsumuar, Mark Marku nuk i shkon të vërtetës deri në fund, por me aktin e largimit dhe me konstatimet që ka bërë, ai nuk na lë dilema: PD është një parti që e ka mbyllur ciklin e saj. Në gjithçka ajo është bërë njësoj si rilindja, vetëm më e dobët në fuqi, më e varfër në para dhe më e pa mbështetur nga krimi. Jo më kot, pak kohë më parë, studiuesi dhe kritiku i iluminuar, Aurel Plasari hidhte idenë e përmbylljes së misionit të saj duke e përmbledhur në shprehjen “ta mbyllë dyqanin”. Ndoshta PD kaq e pati takatin dhe këtej e tutje mund ti bëjë vetëm keq Shqipërisë. Duke luajtur rolin e një opozite të pa aftë dhe fallco, ajo vetëm ndihmon regjimin dhe vret shpresat e krijimit të shpejtë të një kundërshtie reale kundër tij. E në këtë pikë më mir të shkrihet sesa të vazhdojë një zvarritje që na tërheq pas edhe ne të tjerët. 

This is, in fact, the real message of alarm we heard today, although his preferred klithësi not so rude articulate. / Lapsi.al

Latest news