Flash News

OPINEWS

Blinking in Tirana for Rama or for international tensions?

Blinking in Tirana for Rama or for international tensions?

From Genc Burimi

It has become a tradition when a high-ranking Western personality lands in Tirana for a visit, the Prime Minister of Albania takes the opportunity to recover it as a medal of honor to his policies. This is what he did with Scholz, Von der Layen, Macron, Bill Clinton... The same self-glorifying narrative for his work in the service of the Albanians is now being composed by Edi Rama with Antony Blinken's visit. A large number of European dignitaries also went to Belgrade in the framework of the EU enlargement processes. How reliable would a Vučić have been when, like Edi Rama, he would have commented on these visits of the "heads" of the West as an unequivocal recognition of democracy and the rule of the State of Law in Serbia? However, both in Tirana and in Serbia, these world leaders did not deign to meet with the opposition in order not to insult the host with whom they have other interests. With Vucic, the interest to separate him from Moscow has dominated, and with Rama, the need, among other things, for him not to criticize Vucic. Is it not worth it for the Westerners to turn a deaf ear to the criticism of the local populations in the name of these interests that contain a military background? Antony Blinken is the most exemplary case in these moments of cynicism in diplomacy, what his enlightened predecessor Henry Kissinger elegantly called "Realpolitik", a term borrowed from another famous "Westerner", Otto Bismarck. Blinken comes to Tirana after an unstoppable diplomatic ballet these last weeks in the crossroads of the most dictatorial countries in the Middle East, such as Jordan, Saudi Arabia, Qatar, the Emirates, or Egypt... Who would claim that there is an opposition in these countries , or even if it existed, Blinken would be thinking, there, of human rights, when the USA needs geostrategic bases and allies in a fight for life and death against the "axis of evil", Russia- China-Iran?

Antony Blinken really comes to shake Edi Rama's hand in Tirana, but by no means to give him a medal of honor for the pseudo-democracy and kleptocratic system he has built in ten years. The same hand Blinken just shook in a friendly way and that of the Egyptian dictator Al Sissi who, although he kills and imprisons opponents, is a great friend of the West, especially in these moments when a million Palestinians have gathered like herds of cattle on the border with Egypt waiting for a Cairo's charitable gesture. Without going as far as murdering the opposition, Edi Rama has managed to kill their word in the Assembly, has managed to keep the media under control with the whip of fiscal violence or with the dirty money of the incinerators, and above all has managed to keep under control a corrupt electoral system that guarantees the death of rotation. The only difference with Al Sissi and other Middle Eastern dictators who do not deny that they are dictatorships lies in the ability of the Prime Minister of Albania to mask the same autocratic performance under the guise of democratic institutions. His alibi is alla western justice, the one that fights all the crimes of politicians except those bearing the signature of the Prime Minister's VKMs. Rama also has the concrete alibi of the control of the elections by the OSCE-OHDIR that apparently the alarming and terrifying reports on the elections in Albania have so far not found readers in Brussels or Washington, much less in the official Tirana. The current case of Serbia shows, however, that the West, when it wants to, knows how to read OSCE reports. Proof once again that Realpolitik is not an exact science...

"Your friendship honors us" or your visit saves me..

Tek fjala Realpolitik, Rama sheh politikë, natyrisht të brendshme , sidomos në këto momente kur pas opozitës, edhe opinioni mund t’i ngrihet masivisht kundra në vazhdën e skandaleve korruptive. Ndaj për Kryeministrin rasti i kësaj vizite te Blinkenit nuk duhet humbur për të rrahur gjoksin sa demokrat është dhe sa shumë perëndimorët ja njohin këtë virtyt. “Miqësia juaj na nderon” u ngut ta titullojë Edi Rama në rrjetet sociale këtë fund jave kompozimin e tij të posaçëm në adresë të mikut nga Amerika. Më mirë ta kish titulluar prozën e tij “Vizita juaj më shpëton”. Në momentin kur parlamenti po i boshatiset nga opozita reale pas dëbimit një nga një të të gjithe deputetëve e saj, në momentin kur ish- bashkëpunëtori i tij më i afërt detyrohet të arratiset për të dëshmuar me frikën se mund të ekzekutohet, se çfarë ka parë si korrupsion në zemër ose në maj të pushtetit të mishëruar nga Rama, në momentin kur njerëzit, edhe ata që nuk dëshirojnë një rikthim të Berishës, po fillojnë të shqetësohen për kursin kleptokratik dhe antidemokratik në të cilin e ka futur vendin Kryeministri, vizita e Sekretarit amerikan të Shtetit shfaqet si një kamerdare shpëtimi për të mbyturin në det. Dhe Rama s’mund ta lëshojë këtë rast t’i shpëtojë nga duart pa e gërryer si një kockë deri në palcë. Përpara, përgjatë, dhe pas vizitës së Sekretarit të Shtetit, Rama ka një synim dhe vetëm një, ta promovojë Blinkenin si mburojë të Qeverisë së Rilindjes. Në këtë mënyrë, mesazhi i mirëseardhjes së Ramës për Blinkenin merr trajtën e një skeçi si tek ai «a doni më për Belulin» për t’i thënë “bravo” vetes dhe qeverisjes së suksesshme të Rilindjes. Kush më mirë se Edi Rama mund t’i thoshte gjërat n mënyre kaq narciste për sukseset e tija në drejtësi, demokraci apo ekonomi :  “…Qeveria që unë kam privilegjin të udhëheq mbetet vendosmërisht garante e pavarësisë së drejtësisë së re..Rilindja e besimit të publikut është një arritje e parë kuptimplotë në rrugën e re të shtetbërjes demokratike. Sekretari i Shtetit do të gjejë një Shqipëri në punë, me rritje të vazhdueshme ekonomike e me vullnet të prekshëm transformues në sektorin publik dhe atë privat”.  Kur lexon një frymëzim të tillë nga pena e Kryeministrit s’mund të mos revoltohesh ndaj atij një milion shqiptaresh mosmirënjohës që kanë braktisur një parajsë të tillë mbi Tokë. Por Kryeministrit i mjafton një mirenjohës , vetëm një, Antony Blinken, himself, që vjen ta bekojë këtë parajsë, sipas mesazhit që tejcon Rama për të gjithë ata që s’dinë të kuptojnë..

Formimi i trupave ukrainase dhe strategjia e re me Serbinë, dy temat e Blinkenit në Tiranë

Në vitin 2007, ish-presidenti Xhorxh Bush junior erdhi personalisht në Tiranë për t’i shtrënguar dorën Kryeministrit të asajkohe Sali Berisha. Pak vite më pare, ky konsiderohej nga perëndimorët si pergjegjësi i vetëm i piramidave financiare rënia e të cilave provokoi një qarkullim të paparë armësh në Shqipëri dhe deri në Kosovë. Kjo nuk e pengoi aspak udhëheqësin e fuqisë më të madhe në botë t’i thurrte lavde lidershipit të Sali Berishës. Por ai nuk vinte në Shqipëri për simpati personale për Sali Berishën, siç mundohet të na e shesë sot Rama vizitën e Blinkenit. Bush vinte në Tiranë për gjeopolitike. Nga shteti amë i shqiptarëve dhe “për inat” të Rusise , Bush shpalli mbështetjen e Shteteve të Bashkuara për pavarësinë e Kosovës dhe kërkoi që Këshilli i Sigurimit i OKB-së të mblidhej sa më parë për të votuar në favor të planit Ahtisaari që planifikonte pavarësinë e Kosovës. Mesazhi i  dytë që falënderimi për pranimin nga Berisha të njeë numri të ish-të burgosurish të Guantanamos që nuk mund të ktheheshin në vendin e tyre si dhe pjesmarrja e Shqipërisë në koalicionin ndërkombëtar në Afganistan dhe Irak. Edhe sikur Nano apo Edi Rama të kishte qënë Kryeministër në atë moment, presidenti Bush do të kishte bërë të njëjtën vizitë dhe do të kishte thënë të njëjtat gjëra sepse këtë e diktonte situata ndërkombëtare në atë moment. Për më tepër vendet ballkanike të fasadës adriatike përtej Jugosllavisë duhej të futeshin patjetër në Nato (Kroaci dhe Shqipëri 2009).

Çfarë i dikton Antony Blinkenit sot situata ndërkombëtare në Europë në vigjilje të vizitës së tij në Tiranë? Janë dy preokupime të mëdha. Ashtu si më 2007 në momentin e vizitës së Xhorxh Bush, Kosova rivjen në krye të axhendas së Perëndimorëve. Asaj kohe sfida ishte t’i jepej pavarësia Kosovës. Tani përpjekja është për t’ia ruajtur pavarësinë Kosovës nga makinacionet e Serbisë e stimuluar nga Rusia të cilës i intereson të hapë një vatër të re konflikti në rajon për t’i larguar perëndimorët nga Ukraina. Deri tani vonë Tirana e Edi Ramës kishte si rekomandim të ruante nj marrëdhënie të privilegjuar me Vuçiç qoftë dhe duke kritikuar Kosovën për të kursyer liderin e Beogradit. Administrata Biden ka shpresuar vazhdimisht ta shkëpuste Serbinë nga orbita ruse. Ky plan do të dështonte dhe ka dështuar, aq shumë janë të lidhura fijet midis Putinit dhe pasardhësit të Millosheviçit. Jo vetëm që Serbia nuk iu shkëput Rusisë megjithë sjelljen e përkulur të SHBA-ve dhe BE-së ndaj Beogradit, por është Serbia që po tregon shenja se kërkon të ripushtojë Kosovën duke u armatosur deri në dhëmbë, e ndihmuar edhe nga Rusi. Një strategji e re e perëndimorëve duhet përpiluar tani karshi Serbisë. Blinken vjen për këtë në Shqipëri, për t’i folur edhe Tiranës edhe Prishtinës. Në ditët dhe javët në vazhdim do të shohim efektin e këtyre mesazheve në sjelljen e re të Ramës ndaj Serbisë dhe Kosovës.

Another important topic of Blinken's visit to Albania, as the State Department says, is Ukraine. Albania has been asked to host Ukrainian soldiers to be trained by American and European instructors. Neighboring Greece has started to do this with Ukrainian pilots. Rama and Zelenski prepared the ground medially in Davos last month when they spoke about the arrival of Ukrainian troops to be formed in Albania. If the new American airbase of Kuchova, where more than 50 million dollars of investments have been invested, is ready, it is not surprising to see there Ukrainian pilots who must be prepared to command the F16 aircraft. Time does not wait. The current US administration is looking to speed things up for a new Ukrainian offensive this year, ahead of the risk of Donald Trump returning to power unwilling to help Ukraine force Zelensky to accept Putin's terms. In this case, it would be a not too surprising surprise if, together with Blinken, we also see Zelenski in Tirana.

We are therefore far from what Rama wants and far from the false message he tries to give to Albanians. Blinken comes to Tirana for much more serious things than to give support to the Prime Minister in Albanian internal politics. We are also in the traditional style of Edi Rama who tries to recover for himself every visit of a Western leader to Albania. Even the visit of Antony Blinken's predecessor, Mike Pompeo, who came as an energy businessman to Tirana two years ago, Rama tried to sell as a message in his favor from the US State Department...

Latest news