Flash News

OPINEWS

Florence, trade in my books

Florence, trade in my books

By Ben Blushi

On the beach I saw a man selling books.

What's your name, I said

Florence said

Where is Florenc from?

From Cërriku, said Florenci

How long have you been dealing with books?

I have four years, said Florence

What kind of work did you do before?

When I was 12 years old, I immigrated to Greece

With the family?

Only, said Florence

what did you do there

I worked in a family, they treated me well

Why did you come back from Greece?

When I turned 19, I came to Vlora to my parents and got married

U martove kaq i ri?

A week after I returned from Greece, they found me a bride

With matchmaking?

Of course, Florenci said, her aunt found me

What work do you do in Vlora?

I'm an iron breaker, said Florenci

Are you a scrap metal dealer and sell books?

Yes, said Florenci, this is my father's trade

Ç'dmth të jesh hekurthyes, e pyeta

Dmth të presësh hekurin, ta montosh dhe ta lidhësh me betonin

Ku ke punuar hekurthyes?

Kudo edhe në Katar, tha Florenci

Ti ke qenë në Katar?

Unë kam berë stadiumim Al Rayan, ku do luhet finalja e Kupës së Botës

Sa merrje në Katar?

1300 dollarë në muaj, tha Florenci

Si ishte Katari?

Shumë shtrenjtë, paguaja 18 dollarë për një kafe, tha Florenci

Thonë që është vështirë aty, shumë punëtorë kanë vdekur, thashë unë

Etiopianët po e ndërtojnë Katarin ata janë kafshë, e hanë hekurin me dhëmbë, tha Florenci

Paske vuajtur, thashë unë

Punoja në 60 gradë në diell po pas tre muajsh u mësova

Po tjetër ku ke punuar, e pyeta

Në Serbi, në Mal të Zi, në Kroaci

Po në Shqipëri çfarë ke bërë me hekur?

Atë hotelin e madh aty e kam bërë unë, tha Florenci

Po kur punon me hotele, ti shet libra, thashë unë

Në verë merrem me libra, në dimër me hekur, tha Florenci

Nga fiton më shumë?

Nga hekuri, tha Florenci, marr 40 mijë në ditë të sigurta

Pra hekuri shitet më shumë se librat, thashë unë

Natyrisht, tha Florenci

Sa kilometra ecën për të shitur një libër?

Ndoshta edhe 10 kilometra bashkë me çunin

Shet edhe djali libra, e pyeta

Gjithë familja, tha Florenci, unë gruaja, djali, dhëndurrët

E paske biznes familjar librin, thashë unë

Jemi familje harmonike, tha Florenci

Sa libra shisni në një ditë?

22 maximumi 25, tha Florenci

Çfarë shitet më shumë,e pyeta

E varfër dhe e bukur, tha Florenci, roman i Drajzerit

Po tjetër?

Trëndafil me Kredi i Elsa Triolet, tha Florenci

Kam dashur gjithmonë ta lexoj këtë libër asnjeherë se kam filluar, thashë unë

Kjo Elsa është franceze, ka lindur në Rusi, tha Florenci

Çfarë librash duan njerëzit?

Me dashuri, tha Florenci

Ti i lexon librat që shet, e pyeta

Lexoj përmbajtjen ua shpjegoj njerëzve, tha Florenci

Po nga librat e mi ke shitur gjë, e pyeta

Më kanë kërkuar por nuk kam asnjë kopje, tha Florenci

I gjen në çdo librari, thashë unë

Pse nuk i shesim bashkë, tha Florenci

Si t'i shesim bashkë, e pyeta

Ti mbush bagazhin me librat e tu, mi sill këtu dhe unë i shes në plazh

E sa lek do fitonim, e pyeta

Sa kushtojnë librat e tu, tha Florenci

10 mijë lekë të vjetra, thashë unë

Atëherë unë do merrja 3 mijë lekë, ti 7 mijë, tha Florenci

Ti do të marrësh 30 për qind të çmimit, e pyeta

Po, tha Florenci, unë eci në diell për të shitur libra, e meritoj

A e di sa fitoj unë që bëj librin Florenc?

Nuk e di, tha Florenci

Unë marr 10 për qind, pra ai që e shet fiton më shumë se ai që e shkruan, thashë unë

Pra ti merr 1 mijë lek po të tjerat kush i merr, pyeti Florenci

The publisher and the state, I said

Well, as you like, said Florenci, this is the market, you have to sweat to win

You're right, I said, I'll sweat more

As a writer you are better than as a merchant, Florenci said

I'm trying to change, I said

Tell me if you're losing your mind, Florenci said

I will definitely, I said

Don't think too much, said Florence

 

Latest news