Flash News

OPINEWS

Outside Europe, as a hostage of Bulgaria and the Kapadans of Albania

Outside Europe, as a hostage of Bulgaria and the Kapadans of Albania

* by Romeo Gurakuqi

Europe said today No to the 'beys' again to own Tirana and Albania in these unusual times.

At first glance, it seems as if the opening of Albania's negotiations with the EU has been taken hostage by the Veto of the Bulgarian government, which conveys to the public a reasoning of its own, for us echoes of primitive times.

However, in fact, the denial of the right to an open door in the West and for equal European citizenship for the citizens of Albania, I do not believe is related only to the attitudes and complexes of the neighboring Balkan country, which in any difficult time for us, we are lined up despite. The artificially blockade, for a long time, of the two countries rejected today, makes us think that the stalemate has deeper reasons and is related to the rejection, which the main European countries, make in style a non-serious and structurally distorted.

And in fact, the public among us is more than clear that the main obstacle to the integration path is the leading political class of Albania itself. Improving the standards of internal freedom, the state and institutions, in total among us, have been taken hostage by crime and rampant corruption, ego, unbridled ambition to rule without making solutions in the public interest; it is the roaring inability of the state-building of the country's PM, who already knows how to make jokes and incessantly undermine the seriousness of the office he holds without merit, despite the democratic rules of a state where elites must be circulated.

It is clear that the governments of some of the major EU countries cannot grasp and accept as an equal partner, a country with such a failed state and a façade of democracy, which exports so much crime to Europe, so many refugees, so so much strategic turmoil, so much internal institutional uncertainty, so much persecution of particular conformist communities.

But it is not only the current government that demoralizes Albania's benefactors. Around the Prime Minister of Albania wander in a dance of statements, denunciations and squabbles with the keys of luxury buildings in hand, the leaders of the opposition scattered among the plots of privatized parties, on family and nepotistic grounds, that, all taken together, can not reach write, not with a draft reform, but also a set of basic principles for a constitutional, administrative, fair, honest electoral correction and complementary to the aspirations of the constituent communities of the country, the rights of immigrants to vote in the electoral college of origin.


Mbasi ata bashkarisht kane nxjerre jashte Shqiperise gjysmen e popullsise, po ulen keto dite per te ndertuar skemë e radhes së ndryshimit, që do iu mundesojë në fakt të ruajnë të paprekur thelbin e të njëjtit sistem politik dhe perfaqesues, qe kane krijuar ne agimin e mberritjes se tyre ne skenen e tranzicionit.

Shqiperia qeveriset nga nje qeveri e paafte, te cilen krimi e ka vene perposh; nje qeveri qe saboton me alibi bullgare, integrimin e vendit ne Perendim dhe do te duhej te ishte dorehequr me kohe.

Por nga ana tjeter, ajo qeveri vazhdon të mbahet në këmbë e pashqetesuar, mbasi Opozita është mbërthyer nga të njejtët krerë, që nuk lëshojnë hapësirë për askend, që mund të fitoje besimin masiv te publikut dhe Aleateve Strategjike; askujt qe mund t'i shërbejë me patriotizem dhe devotshmeri Shtetit dhe fateve europianizuese e perëndimizuese. Një opozitë që është armike e dijes, e arsyes se shendoshe, e profesionisteve, që sillet me injorim ndaj komuniteteve që mbajtën Europën të paprekun ndër votrat familjare në kohët më të errëta të historisë, nuk ka si të ketë te ardhme pa nje reflektim të plotë, rrënjësor dhe të njimendtë.

Jetojmë në një vend në të cilin, sfera publike është kapur nga padrejtesia, korrupsioni, injoranca, forca e militanteve te armatosun dhe paraja e ardhun nga skutat e urrejtjes ndaj Europes se Lire, nderkohe qe institucionet e reja te drejtesise, vazhdojne te jene formale, te ndrojtura, krejt te pasigurta per te kryer detyren historike ndaj Shtetit dhe Kombit, aspak te vendosura ne respektimin e parimit, qe ligji eshte i barabarte per te gjithe dhe fillon me vepru nga nalt- poshte. Dhe po nuk ndodhi ky veprim, Europa serish do jetë larg nesh.

Faktet janë kokëforta: dështimi politik ndodhi. Nuk është dështim i qytetarëve. Është një falimentim shumëdimensional i qeverisë, e cila duhet të mbajë përgjegjësi. Kryeministri dhe qeveria e formuar nga ai kanë kapitulluar në politikat e saja të brendshme dhe të jashtme, ndaj duhet të largohet. Dhe kjo nuk do të thotë që mëkatarë të tjerë t’i zëne vendin.

Shqiperia eshte ne emergjence per krijimin e nje Qeverie te re Kombetare (ne te cilen "baballarët e rremë të kombit", ose “ngaterrestarët e tranzicionit”, nuk do të kenë më asnjë rol), qe do te duhet te kete per mision, futjen e Shqipnisë në Europë siç e meriton, si Zojë e Randë: Mposhtjen e Korrupsionit dhe Krimit të organizuem, kryerjen e reformave elektorale, administrative dhe perfaqesuese, bazuar mbi modelin themelvenes, përforcimin e ligjeve të shekullarizimit të shtetit të cënuar së fundmi nga aventurierët dhe ristabilizimin politik, qe nis me pastrimin e partive nga injoranca uluritese, nepotizmi dhe krahinarizmi.

Mirepo kjo Qeveri e Unitetit Kombetar Antikorrupsion, nuk ka per t'u krijuar, derisa kjo valle e kote parlamentare, burrash dhe grash që nuk përfaqësojnë asgjë dhe askënd, te emeruar ndër postet kuvendore nga arsye te panjohura për publikun, do të vazhdojë të qendrojnë në skenë si maskë e demokracisë pluraliste.

Ka një Shqipni ma të madhe dhe ma përparimtare, se sa ajo qe shfaqet perdite me arrogance dhe brutalitet nder institucionet e akaparuara publike dhe media. Po ajo pjese e Shqipnisë së vërtetë eshte vendosur nen dhunen e shterngimit te fjales dhe veprimit permes 'rubinetit' te rrogave dhe 'bukes se gojes'; perjashtimit te brezit te shkolluar jashte me mundin dhe djersen e tyre ose te prinderve qe sakrifikojne cdo gje; ose lenies ne hije dhe fikje te profesionisteve te ekonomise, financave dhe industrise.

Ky vend në fakt, nuk eshte drejtuar asnjëhere nga njerezit e dijes, ligjit, arsyes, drejtesise shoqnore dhe parimeve te qeverisjes së mirë, gjithperfshirese kombetare, por nga demagoget qe nuk prajne se ulurituri per drejtesi dhe qe ne fakt bajnë te kunderten, damin e radhes, duke persekutuar, perjashtuar, izoluar qytetaret e ketij shteti, varesisht interesave vetjake te kontrolloreve, paragjykimeve që vijnë nga një kohë e errët otomane.

Ka ardhur koha qe kjo valle e mbrapshte kontrolloresh qe nuk terhiqen nga skena te mbyllej ketu, sot, NE DITEN E DESHTIMIT FINAL TE INTEGRIMIT.

Mirepo vendi nuk ka shume krahe te lire per t'u ngjitur aty ku duhet. Shqipnise Politike i mungon së fundmi edhe një figurë institucionale e ndriçuar, e fortë dhe e panjollë ne Krye te Shtetit, qe do te guxonte neser t'u thoshte deshtakëve dhe damtoreve: Hapni Rrugen.

Tranzicionistet që po gezojnë sot për refuzimin e Europës, kane menduar ne detaje edhe per pengmarrjen e te nesermes, stabilitetin afatgjate te kastave te tyre besnike: Kane zgjedhur enkas, në krye të zyrës më të naltë shtetnore, një ruajtës të ri të status quo-se ne Kenetën Politike, një të panjohur dhe të paforcë, per asnje lloj nisme korrektive nga maja e shtetit, ne Shqiperine e 5 viteve te ardhshme.

Today, Albania should be in the square and the Opposition in immediate action, parliamentary and beyond. But in this strange country, nothing happens, no one spoils the holiday plans for the hatred of the public, so Edi Rama continues to govern without giving an account to anyone, similar to a ruler of non-free countries, while the people again become ready to run nowhere.

Latest news