Flash News

POLITIKOFF

The Cartwheel Galaxy and the mysteries of the universe that were discovered by James Webb

The Cartwheel Galaxy and the mysteries of the universe that were discovered by

Never before have we been able to see the universe as the James Webb telescope is showing us now.

Our naked eye would never be able to see what the telescope sees: traveling through light and space, James Webb can see the origins of the university, something our minds can hardly begin to comprehend.

Working like a time machine, the first images released by this powerful telescope on July 12 showed us distant galaxies, fading stars and the atmospheres of planets outside our solar system.

The latest image shared by the James Webb telescope on August 2 takes another step forward in our understanding of the universe, showing us what happens after two galaxies collide.

Looking through the cosmic dust created by the collision with its infrared cameras, the telescope gave us a picture of how the Cartwheel Galaxy is changing after a collision with another smaller galaxy billions of years ago.'

The Cartwheel Galaxy and the mysteries of the universe that were discovered by

Scientists think that the Cartwheel Galaxy, a ringed galaxy more than 500 million light-years away from our planet, which owes its name to its bright inner ring and colorful outer ring, was once part of a large spiral like the Way of the Milky Way, before another galaxy burst through it.

E gjithë pamja e galaktikës, e cila u kujtoi shkencëtarëve rrotën e një vagoni, është për shkak të asaj përplasjeje me shpejtësi të lartë, sipas NASA-s. Nga qendra e përplasjes, dy unazat e galaktikës janë zgjeruar nga jashtë, duke krijuar atë formë të rrallë unazore.

Çfarë mund të shohë James Webb në Galaxy Cartwheel

Shkencëtarët kurrë më parë nuk kanë qenë në gjendje të shohin qartë kaosin e Galaxy Cartwheel dhe ta kuptojnë atë.

Teleskopi Hapësinor Hubble kishte parë tashmë në galaktikë, por sasia e pluhurit që rrethonte galaktikën Cartwheel e pengoi teleskopin të vëzhgonte fenomenet që ndodhnin brenda galaktikës.

Por tani, falë kamerave infra të kuqe të teleskopit James Webb, shkencëtarët janë në gjendje të shikojnë qendrën e ndritshme të galaktikës.

Për ta bërë këtë, një imazh krijohet duke kombinuar kamerën me infra të kuqe afër (NIRCam) të Webb-it dhe instrumentin me infra të kuqe të mesme (MIRI), të cilat janë në gjendje të shohin përmes pluhurit dhe të zbulojnë gjatësi vale të dritës të pamundura për t'u vëzhguar në kushtet e dritës së dukshme.

Imazhi i marrë tregon formimin e yjeve si pasojë e përplasjes së galaktikave, një proces i cili ende nuk është kuptuar plotësisht.

The Cartwheel Galaxy and the mysteries of the universe that were discovered by

Bërthama e ndritshme në qendër të galaktikës përmban pluhur të nxehtë, thotë NASA, ku zonat më të ndritshme janë shtëpia e grupimeve gjigante të rinj të yjeve.

Ajo që mund të shihni në unazën e jashtme, nga ana tjetër, është formimi i yjeve të rinj.

The Galaxy Cartwheel is still undergoing changes and will continue to transform, promising to reveal more secrets about how galaxies evolve over time, even though it may take billions of years.

Latest news