Flash News

POLITIKOFF

"Television" star Tom Verlaine passes away

"Television" star Tom Verlaine passes away

Guitarist Tom Verlaine, who rose to fame in the New York punk scene of the 1970s as the frontman of the rock band Television, has died at the age of 73. At their peak, the band scored three UK top 40 hits and were acclaimed for their albums Marquee Moon and Adventure. But they had more success in Britain than their native US and split in 1978.

"Television" star Tom Verlaine passes away

Verlaine's death was announced by Jesse Paris Smith, daughter of longtime collaborator Patti Smith. She did not specify the cause, saying he died of an illness without elaborating. Verlaine was regarded as one of the most skilled practitioners of music to emerge from the now-defunct CBGBs club on New York's Bowery, where their contemporaries included Blondie, The Ramones and Talking Heads. Although they rose to prominence due to the punk movement, their music was more complex than that of their rivals, with Verlaine and fellow guitarist Richard Lloyd trading long solos and intricate jazz-influenced riffs.

"Television" star Tom Verlaine passes away

Verlaine lindi Thomas Miller në Nju Xhersi, por mori emrin e tij skenik në homazh të poetit simbolist francez, Paul Verlaine. Pas ndarjes së grupit, ai publikoi një varg albumesh solo, me këngën e tij Kingdom Come duke frymëzuar një version të rrallë të kopertinës nga David Bowie në albumin e tij Scary Monsters. “Television” u reformua në vitin 1992, duke nxjerrë një album të tretë të vetë-titulluar dhe ishte aktiv në mënyrë sporadike në vitet e mëvonshme, i vlerësuar si një ndikim kryesor në rock-un alternativ të viteve 1980 dhe 1990. Në mesin e atyre që i bënë nderime Verlaine ishte Mike Scott i The Waterboys, i cili shkroi në Twitter:

"Ai ishte kitaristi më i mirë rock and roll i të gjitha kohërave, dhe ashtu si Hendrix mund të kërcente nga sferat e kozmosit në garazh rock. Kjo kërkon një madhështi të veçantë."

Latest news