Flash News

POLITIKOFF

Suffer from night sweats, learn the diseases that are warning you

Suffer from night sweats, learn the diseases that are warning you

Night sweats refer to any excessive sweating that occurs at night. However, if your bedroom is extremely hot, or you are using too many blankets, you may sweat while sleeping and this is normal. To distinguish medically induced night sweats from environmental ones, doctors generally refer to true night sweats as severe hot flashes, which can soak your pajamas, sheets and that are not connected to an overheated environment. It is important to note that hot flashes (a warmth and redness of the face or body) can also be difficult to distinguish from true night sweats.

What are the causes of night sweats in women, men and children?

There are many different causes of night sweats. To determine what is causing the night sweats, the doctor needs to take a detailed medical history, as well as refer some basic tests, to decide whether an underlying, hidden medical condition is responsible for the night sweats. Although many people associate menopause with night sweats, this is only one of the causes of this medical condition in women. Many other diseases can cause night sweats in men, women or children.

What are the symptoms of night sweats?

Depending on the underlying cause of night sweats, people may also experience other symptoms along with the sweat, for example:
With the presence of certain infections or diseases, night sweats may also be accompanied by fever.
Sometimes chills or cold sensations may also appear;
With cancer disease such as lymphoma, patients may experience unexplained weight loss
Night sweats, due to the menopausal transition, are accompanied by other typical menopausal symptoms such as vaginal dryness, hot flashes and mood swings;
Night sweats that appear as a side effect of drugs can be accompanied by other side effects, depending on the type used;
Medical conditions that cause excessive sweating in general (as opposed to just sweating at night) can cause increased sweating at other times of the day.

The hot flashes that accompany the menopausal transition can occur at night and cause sweating. This is a very common cause of night sweats in perimenopausal women. It is important to remember that hot flashes and perimenopause symptoms can precede menopause (the cessation of menstruation) by years.

Idiopathic hyperhidrosis is a condition in which the body continuously produces excessive sweat, without any identifiable medical cause.

Zakonisht, tuberkulozi është infeksioni që lidhet më shpesh me djersitjet e natës. Megjithatë, infeksionet bakteriale gjithashtu mund të lidhen me djersitjet e natës. P.sh:
Endokardit (inflamacion i valvulave të zemrës)
Osteomielit (inflamacion brenda eshtrave për shkak të infeksionit)
Gjendra të ndryshme (p.sh. puçrrat nga infeksioni i rrënjës së qimeve, apendicit, bajamet, gjendrat perianale, peritonsilare, divertikulit)
Virusi HIV (humanimmunodeficiency virus).

Djersitjet e natës janë një shenjë e hershme e disa lloje kancerësh. Lloji më i zakonshëm i kancerit i lidhur me djersitjet e natës është limfomë. Megjithatë, njerëzit që kanë një kancer të padiagnostikuar, shpesh kanë simptoma të tjera të tilla si humbje peshe të pashpjegueshme dhe ethe.

Disa medikamente mund të sjellin djersitjet e natës. Në raste të tjera, ku nuk ka simptoma apo shenja fizike të tumoreve apo infeksioneve, është përcaktuar se medikamentet shpesh janë shkaku i djersitjeve të natës. Medikamentet antidepresive janë një lloj i zakonshëm barnash që mund të sjellin djersitje të natës. Të gjitha llojet e barnave kundër depresion-it, duke përfshirë dhe antidepresivët triciklikë, frenuesit selektivë serotonin reuptake (SSRI-të) dhe agjentët më të rinj, venlafaksinë (Effexor) dhe bupropion (Wellbutrin) mund të shkaktojnë djersitje të natës ose efekte anësore, me rreze prekshmërie nga 8% në 22%, tek njerëzit që marrin barna antidepresive. Ilaçe të tjera psikiatrike, gjithashtu lidhen me djersitjet e natës.

Mjekimet që merren për të ulur temperaturën (antipiretikë) si aspirinë dhe acetaminofen (paracetamol), ndonjëherë mund të shkaktojnë djersitje. Lloje të tjera barnash mund të shkaktojnë valë nxehtësie (skuqje e lëkurës, zakonisht mbi faqe dhe qafë), të cilat, siç u përmend më lart, mund të implikohen me djersitjet e natës. Disa nga barnat e shumtë, që mund të shkaktojë valë nxehtësie përfshijnë:
Niacin ( Niacor, Niaspan, Slo-Niacin, kur merren në doza më të larta që përdoren për çrregullime të lipideve);
Tamoksifen (Nolvadex);
Hidralazina;
Nitroglicerinë; dhe
Sildenafil (Viagra).
Shumë medikamente të tjera që nuk janë përmendur këtu, duke përfshirë kortizonin, prednisonin, dhe prednisolonin, mund të lidhen me valët e nxehtësisë ose djersitjet e natës.

Ndonjëherë nivelet e ulëta të glukozës në gjak (hipoglikemi) mund të shkaktojë djersitje. Njerëzit që përdorin insulinë ose ilaçe orale anti-diabetike mund të përjetojnë hipoglikemi gjatë natës, që shoqërohet me djersitje.
Çrregullimet hormonale
Djersitjet ose valët e nxehtësisë mund të hasen në çrregullime hormonale, duke përfshirë feokromocitomë-n (një lloj i kanceri i gjëndrës së adrenalinës që mbiprodhon hormonet që njihen si katekolaminat), sindroma karcinoide (prodhim i tepërt i hormoneve të caktuara nga tumorët e mushkërive ose të sistemit gastrointestinal) dhe hipertiroidizëm (niveli i tepruar i hormoneve tiroide).

Not infrequently, neurological diseases can cause excessive sweating and possibly lead to night sweats. These diseases include:
Autonomic dysreflexia;
Post-traumatic syringomelia;
Attacks, strokes
Autonomic neuropathy

Treatment of night sweats

Treatment for night sweats depends on the underlying cause. To summarize, night sweats are usually a harmless nuisance, however, sometimes they are a sign of an illness. People who suffer from unexplained night sweats should seek medical help.

Latest news