Feja dhe diplomacia, Gjermania kërkon takim botëror për paqen

Imazhi për fenë shpesh lidhet me fanatikët, sepse ata duke u mbështetur tek feja kryejnë atentate. Qeveria gjermane kërkon tani në një takim botëror në Berlin të mbështesë më shumë potencialin e feve për paqen.

Do të jetë një raund i përzgjedhur: Të hënën (22.05) ministri i Jashtëm, Sigmar Gabriel flet në Ministrinë e Jashtme në Berlin para përfaqësuesve të feve dhe klerikëve nga e gjithë bota: Irani, Afganistani, para përfaqësuesve të fesë hebraike, ipeshkëve katolikë, peshkopëve ortodoksë, pastorëve evangjelistë, anglikanë, koptë, bahaive, sufive, shiitëve dhe sunitëve: Ai flet para shumë burrave e pak grave.

„Pjesëmarrësit aty kanë autoritet dhe influencë në komunitete dhe angazhohen në punën e tyre për paqen në dhe mes shoqërive”, thuhet në një njoftim të Ministrisë së Jashtme. Tema e konferencës me 100 të ftuar: „Përgjegjësia e feve për paqen.”

Diplomacia gjermane del përtej kuadrit të aktorëve shtetërorë në skenën ndërkombëtare. Bërja e politikës së jashtme me aktorë-joshtetërorë është mjet plotësues i diplomacisë klasike. Për këtë në Ministrinë e Jashtme gjermane do të ngrihet një sektor i posaçëm.

  1. Shtatori 2001

Parahistoria e kësaj konference i ka gjurmët në atentatet terroriste të 11 Shtatorit në Nju Jork dhe Uashington. Ato e ndryshuar diplomacinë në të gjithë botën. Ministri i Jashtëm atëherë, Joshka Fischer vendosi për herë të parë një „të ngarkuar për dialogun me botën islame”, në rangun e ambasadorit. Pas ndërrimit të pushtetit më 2005, u vendos një „i ngarkuar i posaçëm për dialogun mes kulturave” në Ministrinë e Jashtme. Më pas u krijua një department i posaçëm për fenë, një shembull i ndjekur edhe nga ministri të tjera europiane.

Shkëmbim strukturor

Konferenca e tanishme nuk është „një zgjerim por një përpjekje e re”, thuhet në Ministrinë e Jashtme. Bëhet fjalë për partneritete dhe projekte në hapësirën shoqërore-civile, atë para-politike, për herë të parë për një shkëmbim të strukturuar me aktorët fetarë. Sociologja e Universitetit të Heidelbergut, Ines-Jacqueline Werkner, që trajton temat e politikës ndërkombëtare e studimet e paqes kujton në këtë kontekst edhe „Marrëveshjen e Lisbonës” së BE. BE angazhohet aty për një dialog të hapur, transparent e të rregullt me kulturat – edhe kjo tregon vlerësimin për aktorët jo-politikë. Studiuesit e politikës ka kohë që e kërkojnë këtë.

„Në opinionin publik”, thotë Werkner për Deutsche Welle, „kjo temë perceptohet shumë pak”, për shkak të fesë si arsye e konflikteve. Por përgjegjësia për paqen e feve, luan një rol të rëndësishëm për diplomatët. Sidomos në rajonet e konfliktit aktorët fetarë janë personat e vetëm që gëzojnë reputacion në shoqëri të tilla, thotë ajo. Ata e njohin gjendjen dhe kanë lidhje me popullsinë lokale. (DW)