Financial Time: Skeptikët për Shqipërinë për shkak të paqëndrueshmërisë së brendshme politike  

Mediat ndërkombëtare kanë pasqyruar takimin e djeshëm të Ministrave të Jashtëm në Luksemburg, ku ndër të tjera u diskutua edhe çështja e nisjes së bisedimeve për negociatat e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut me BE.

Takimi konkludoi pa rezultat, pasi Franca ka shprehur një qëndrim kundër të dyjave vendeve. Sipas ‘Financial Time’, për Maqedoninë e Veriut, pavarësisht progresit me marrëveshjen historike të Prespës, Franca sërish kërkon një qasje dhe metodologji të re.

Ndërkohë, për Shqipërinë, motivi është më i komplikuar sipas artikullit të FT, për shkak të politikës së brendshme politike, krimit të organizuar dhe ngecjes së disa reformave.

Artikulli i plotë:

Nisja e bisedimeve të zgjerimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë me BE-në u var nga një ‘fije peri’ të martën pasi Franca doli kundër, ndryshe nga vendet e tjera anëtare.

Ministrat e jashtëm dhe të Evropës të BE-së debatuan dje në Luksemburg në një përpjekje përfundimtare për të siguruar një marrëveshje përpara samitit të BE-së këtë javë, ku shumë vende anëtare dëshirojnë të fillojnë procesin e pranimit për Shkupin dhe Tiranën, si pjesë e një beteje strategjike për Ballkanin Perëndimor.

Por kundërshtimet franceze kanë vendosur tensione të ashpra mbi qëndrimin e bllokut në një rajon të rrethuar nga vendet e BE në të cilat fuqitë rivale përfshirë Kinë, Rusinë dhe Turqinë po luftojnë për ndikim.

Parisi argumenton se Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut duhet të zbatojnë më shumë reforma përpara se të fillojnë bisedimet. Ai gjithashtu thotë se procesi më i gjerë i pranimit në BE duhet të bëhet më i kërkuar dhe i kthyeshëm.

“Francezët po luajnë me zjarrin, ” tha një diplomat i BE nga grupi i shumicës që mbështet fillimin e bisedimeve të pranimit me të dy vendet. “Kjo mund të kërcënojë stabilitetin e rajonit. Është një gjë shumë serioze. ”

Diplomatët e BE thanë që Parisi qëndronte i vetëm në kundërshtimin e saj me Maqedoninë e Veriut, e cila ka iniciuar një seri reformash të kërkuara nga BE, duke përfshirë ndryshimin e emrit të saj për t’i dhënë fund një mosmarrëveshjeje disa-vjeçare me Greqinë fqinje.

“Shpresojmë që në fund Franca të përmbushë aspiratat e saj të udhëheqjes evropiane dhe të bashkohet me konsensusin e BE për Maqedoninë e Veriut,” tha një zyrtar nga një shtet tjetër anëtar.

Maqedonia e Veriut, e cila zgjidhi bisedimet “e pamundura” për emrin e saj vitin e kaluar dhe “bëri një kthesë demokratike në shtëpi”, ka pritur 14 vjet për të filluar bisedimet e BE, tha për ‘Financial Times’ Ministri i Jashtëm i vendit, Nikola Dimitrov. Vendimet për negociatat u shtynë vitin e kaluar dhe përsëri këtë verë për shkak të përçarjes së BE-së.

“Ajo që bie në diskutim është politika e zgjerimit të BE-së dhe perspektiva evropiane për vetë Ballkanin. Çështja është nëse BE do ta mbajë farin e ndriçuar, “tha ai.

Debati mbi Shqipërinë është më i nuancuar, pasi vende të ndryshme nga Franca – përfshirë Holandën dhe Danimarkën – janë skeptikë për shkak të frikës për paqëndrueshmërinë politike të brendshme, krimit të organizuar dhe ngecjes së disa reformave. Shqipëria ndërmori një procedurë të dhimbshme të verifikimit gjyqësor me shpresën për të ecur drejt anëtarësimit në BE.

Një ndërlikim tjetër ka qenë një ndarje mes Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë dhe të tjerë të përgatitur për të pranuar një refuzim për Tiranën si çmimi i avancimit të çështjes së Shkupit.

Parisi duhet t’i japë Shkupit një dritë jeshile, tha Gerald Knaus, drejtori ekzekutiv i Iniciativës Evropiane të Stabilitetit, një qendër studimore me qendër në Berlin, e përqendruar në Evropën Jug-Lindore dhe zgjerimi.

Ai vuri në dukje se sipas vlerësimit të vetë BE-së, Maqedonia e Veriut është më e përgatitur për anëtarësim sesa Serbia, e cila, së bashku me Malin e Zi, konsiderohet një “përparësi” për anëtarësim. “Procesi aktual i pranimit nuk funksionon,” tha ai.

Ai argumentoi se Parisi duhet të pajtohet të fillojë bisedime me Shkupin dhe më pas të mbështesë krijimin e një Zone Ekonomike të Evropës Jug-Lindore, e cila do t’i drejtonte vendet drejt tregut të përbashkët – pa premtimin e anëtarësimit.

Administrata e presidentit francez Emmanuel Macron përballet me kërcënimin e perceptuar politik që rivalët politikë të ekstremit të djathtë mund të përdorin zgjerimin për të nxitur histori të frikshme për bandat kriminale në Ballkan dhe një fluks të muslimanëve nga Shqipëria.