Greqia zgjedh një grua presidente për herë të parë në historinë e vendit

Greqia zgjedh për herë të parë një grua si presidenten e vendit.

Catherine Sakellaropoulou u zgjodh me 261 vota nga deputetët në Dhomën e Përfaqësuesve nga 294 të pranishëm, kurse 33 abstenuan.

U mbështet nga qeveria e Demokracisë e Re, opozita e majtë SYRIZA dhe aleanca e qendrës së majtë Lëvizja për Ndryshim (KINAL).

Ajo pason mandatin e mbajtur deri tani nga Prokopis Pavlopoulos dhe betimi i saj do të bëhet në 13 Mars.

Kush është Katerina Sakellaropoulou

Lindur në Selanik në 1956, familja e saj vjen nga Stavroupoli, Xanthi. Ajo studioi drejtësi në Universitetin e Athinës dhe mbaroi studimet pasuniversitare në Drejtësi Publike në Universitetin e Parisit II.

Aktualisht mban detyrën e Presidentes së Këshillit të Shtetit dhe shërben në sistemin e drejtësisë prej 36 vitesh.

Njihet si mjaft e ndjeshme për çështjet mjedisore, pasi kur ishte Këshilltare e Shtetit ajo ka qenë raportuese për shumë çështje madhore siç është devijimi i lumit Acheloos në rrafshinën Thesaliane, shpëtimi i refugjatëve në Avenue Alexandria etj.

Që nga viti 2005, ajo ka dhënë mësim në Shkollën Kombëtare të së Drejtës, Ligji i Mjedisit. Gjithashtu, Catherine Sakellaropoulou shërbeu si sekretare e përgjithshme e Këshillit të Oficerëve Gjyqësorë të Shtetit (1985-1986), presidente (1993-1995 dhe 2000-2001) dhe nënkryetare (2006-2008).

Babai i saj i ndjerë, Nikolaos Sakellaropoulos, shërbeu si Zëvendës President i Gjykatës Supreme, ndërsa ai ishte anëtar i përbërjes së Gjykatës Supreme që gjykoi çështjen Andrea Papandreou-George Koskota.

Catherine Sakellaropoulou, e cila jeton në Athinë qendrore, është e divorcuar dhe ka një fëmijë.