Johannes Hahn kërkon ‘amnisti’ për Shqipërinë: Ndërpresim negociatat nëse nuk bëhen përparime

Komisioneri për Zgjerim, Johannes Hahn vijon të japë mbështetje për hapjen e negociatave për Shqipërinë, ndonëse qeveria e Holandës është shprehur kundër, ndërkohë që skepticizmi në Paris dhe Berlin nuk është tejkaluar ende.

Në një intervistë për gjermanen “Stuttgarter Zeitung”, Hahn ka deklaruar se “peshqit e mëdhenj” nuk janë kursyer, ndërsa kërkoi që pakënaqësistë për sistemin ligjor në Shqipëri të kapërcehen pasi të kenë filluar bisedimet e pranimit. Ai ka theksuar se negociatat me Shqipërinë mund të ndërpriten nëse nuk bëhet përparim në luftën kundër korrupsionit.

“Unë mund ta kuptoj skepticizmin, por gjithashtu nuk them se Shqipëria dhe ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë janë tashmë të gatshme për pranim. Megjithatë, reformat e nevojshme mund të arrihen më së miri gjatë procesit të pranimit. Merrni shembullin e korrupsionit. Nga pikëpamja ligjore, të gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor kanë një situatë ligjore që është e krahasueshme me tonat. Por, në bisedimet e pranimit, i kushtojmë vëmendje faktit se ligjet zbatohen gjithashtu, rastet e korrupsionit vërtet sjellin para drejtësisë, dhe peshqit e mëdhenj nuk janë kursyer. Pa progres në këtë drejtim, ne mund të ndërpresim negociatat. Pra, ne mund të kapërcejmë gjendjen akoma të pakënaqshme të sistemeve ligjore në Shqipëri dhe ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë kur të fillojmë bisedimet e pranimit.