Flash News
Si e toleroi Ceno Klosi kompaninë e inceneratorëve, negociatat e dyshimta për miliona euro
Flet Abazoviç: Pse Mali i Zi votoi kundër Kosovës në KiE
Pas arrestimit të Berberit, Rama emëron drejtorin e ri të Autoritetit Rrugor Shqiptar
Përfshihet në flakë një apartament te bulevardi ‘Zogu i Parë’ në Tiranë
Berisha: Ishim opozita e parë që kërkuam anëtarësimin në NATO pas rënies së komunizmit
Karafili si qetësues natyral, benefitet që mund të përftojmë nga erëza me origjinë të lashtë
Karafili është një erëz që mund të kultivohet fare lehtë në një vazo.
Emri shkencor i tij është Eugenia Caryphyllata dhe e ka origjinën nga Indonezia. Vetitë mjekësore të karafilit janë të shumta, pasi kokrrat e tij përmbajnë flavonoide, taninë dhe përbërje shumë të dobishme mes të cilave eugenol, substancë me fuqi analgjezike e kësaj erëze. Në mesjetë ka qenë një erz e përdorur për shumë sëmundje. Living.al shkruan për vetitë e tij.
Anti-inflamator
Kokrrat e karafilit lehtësojnë inflamacionin në gojë, mishrat e dhëmbëve, afte, herpes, stomatit dhe dhimbjet e fytit.
Përmirëson tretjen
Të marra në formën e çajit, kokrrat e karafilit njihen për vetitë e tyre tretëse. Ndihmojnë në punën e stomakut dhe largojnë gazrat e tepërta inestinale.
Karafili lufton aromën e keqe të gojës
Nëse e përtypim, mund ta largojë në sekondë erën e padëshiruar.
Për dhimbjen e dhëmbëve
Mjafton të vendosni një kokërr karafil pranë vendit ku keni dhimbje dhe të prisni disa minuta.
Dhimbje koke
Përtypja e disa kokrrave karafila ose çaji i tyre është një mënyrë e shkëlqyer për të lehtësuar dhimbjen e kokës dhe për të parandaluar lodhjen mendore.
Antimikrobik
Çaji i kësaj erëze përdoret për të luftuar mykun e lëkurës, shpesh së bashku me trumzën dhe korianderin.
Për të konservuar ushqimn. Kokrrat e karafilit pengojnë procesin e oksidimit të lipideve duke bërë që ushqimet të ruhen më gjatë.
Të vjella
Kokrrat e karafilit përdoren edhe kundër të vjellave, problemeve në tretje dhe shqetësimeve intestinale.