Flash News

KRYESORE

Piktori shqiptar Shuk Orani hap ekspozitë në Hamburg

Piktori shqiptar Shuk Orani hap në Hamburg ekspozitën personale me titull Homosapia in Transcendence. Aty do të prezentohen piktura nga dy cikle: Homosapia dhe Transcendence. Ekspozita e hapur mbrëmjen e së shtunës u bë nga historiania e artit Julia Eckhardt. 

"Imazhet nga ciklet" HomoSapia "dhe" Transcendence "tregojnë fazat e hulumtimit artistik në dy fusha në përzierje: nga njëra anë, ekzistenca e njeriut, e vizualizuar në imazh si një formë, e lakuar, e stivosur, e mbivendosur, nga ana tjetër ngjyra e pastër, e cila, në varësi të detyrës, zhvillon një pavarësi dërrmuese dhe arrin pikën e mishërimit.

Ajo zhvillon voluminozitet të padëshiruar, hapësira, fuqi simbolike dhe prek aftësinë e njerëzve për të aktivizuar emocionin, kuptimin dhe përvojën e ndërgjegjshme. Interesi artistik dhe shoqëror i Shuk Oranit është në procesin e vazhdueshëm të njohjes dhe zhvillimit/shndërrimit të njerëzve, aftësinë e tyre për të perceptuar dhe tolerancën ndaj paqartësisë. Përbërjet me ngjyra si materializim i pashtershëm i diversitetit pjellor konsiderohen në veprën e tij si çelësi i inteligjencës mendore ".

Siç shprehet artisti Shuk Orani në një nga intervistat:

“Arti ka qenë pjesë e jetës sime, gjithmonë. Nuk di asnjë kohë në jetën time që nuk ka pasur asnjë lidhje me artin. Unë mendoj se është pothuajse e pashmangshme që dikush në këtë tokë të mos përballet me artin. Personalisht, fillova të praktikoj artin në një moshë të re. "Veprat e artit" të parë ishin vizatimet e qymyrgurit në letër. Më vonë erdhën portrete me ngjyra, peisazhe, më pas fotografi bardh e zi dhe më pas skica multiverse.

Ka shumë tema që unë kam studiuar për më shumë se dy dekada. Ndër të tjera, është tema "Universi", "Jeta", "Njerëzit e Historisë", "Pafund", "Transcendenca", "Galaxy", "Qytetërimi ynë", etj. Ideja kryesore është që të shfrytëzohen mundësitë e pafundme përmes kuptimit, intuitës, përmes lirisë që vjen nga arti, te "singulariteti" midis perceptimit njerëzor dhe vetëdijes së kombinuar me universalen. Pra evolucioni i civilizimit njerëzor në disa drejtime. Arti është vetëm mënyra, me anë të të cilës krijohen "gjëra të reja" - një realitet i ri!”

 

Të fundit