Skënderbeu/ UEFA fajëson Ridvan Boden: Kërcënoi me jetë trajnerin argjentinas

Ministri i Financave Ridvan Bode dhe Presidenti i Skenderbeut Artan Take, gjate ndeshjes se futbollit, Tirana-Skenderbeu i Korces, 1-0, e vlefshme per Kampionatin Kombetar, e luajtur ne stadiumin, Qemal Stafa ne Tirane.

“Klubi i Skënderbeu nuk do të të marrë pjesë në kompeticionet europiane për 10 vitet e ardhshme”, kështu shkruan CAS në vendimin final, duke lënë në fuqi verdiktin e UEFA-s. Në raportin që institucioni i rëndësishëm europian ka paraqitur të Gjykata e Arbitrazhit në Zvicër është përmendur edhe emri i ish-ministrit të Financave Ridvan Bode.

Sipas UEFA-s, Bode, asokohe deputet i Korçës u bënte presion ekipeve të tjera, veçanërisht Dinamos se Besnik Sulajt, që të toleronin në ndeshjet përballë tyre, pasi në të kundërt do të gjobistë bizneset e tyre.

Po ashtu, Bode akuzohet se ka kercenuar me jete edhe ish-trajnerin e Dinamos, argjentinasin Luis Manuel Blanko. “Ish-kryeprokurori sinjalizoi dënimin e Skënderbeut: Provat e UEFA-s, të pakundërshtueshme“Nëse e rrënoni festën, unë do t’ju shkatërroj. Ekipi ynë kishte për të humbur. Nuk munda t’u besoja syVE. Ishte e tmerrshme”, thote UEFA.

Ish-kryeprokurori sinjalizoi dënimin e Skënderbeut: Provat e UEFA-s, të pakundërshtueshme

Në këtë raport që i referohet sezonit 2010/11 dhe 2011/12, shkruhet se Bode ishte edhe fincncues i klubit korçar së bashku me disa biznesmen të tjerë, që synon të ngrinte klubin në nivele të larta, edhe për qëllime politike.

Vetë Bode i ka mohuar kategorikisht akuzat 2 vite më parë, duke premtuar se do ta padisë këtë institucion për shpifje, pasi akuzat janë trillime mediatike.

Pjesa e raportit ku flitet për Ridvan Boden:

(ii) Individë të dyshuar të përfshirë në manipulimin e ndeshjeve të Skënderbeut

 1. a) Hyrje
 2. Është parashtruar se Skënderbeu është i përfshirë në manipulimin e një sasie të madhe ndeshjesh në garat evropiane, vendase dhe miqësore që nga viti 2010. Hetimi i kryer nga UEFA që mbulon atë periudhë, dhe sugjeron se pazaret e ndeshjeve janë drejtuar dhe operuar në veçanti nga Ridvan Bode (mbështetës financiar, ish-ministër i Financave),

– Agim Zeqo (ish-president i klubit), dhe,

– Ardjan Takaj (president i klubit).

 1. b) Ridvan Bode (mbështetës financiar)
 2. Ridvan Bode ishte ish ministri i Financave dhe u bë donator i klubit pasi ndryshimet hierarkike të lartpërmendura, gjatë sezonit 2009/10.
 3. Ai vazhdoi të ishte një person me ndikim në Skënderbeu dhe më pas kishte ndikim mbi personelin dhe fiksimin e ndeshjeve në klub.
 4. Ndërsa ai ishte Ministri i Financave, ai pilotoi privatizimin fitimprurës.

Duke vepruar kështu, zoti Bode thuhet se i ka atribuuar shumë ndeshje. Zoti Bode u akuzua gjithashtu në vitin 2013 për deklarimin e rremë të pasurisë së tij dhe pastrimin parash.

 1. Pas një ndeshje mes Skënderbeut dhe Dinamos në Tiranë në vitin 2011, trajneri i skuadrës nga kryeqyteti Luis Manuel Blanco tha se ai dhe klubi i tij u kërcënuan nga Ridvan Bode për ta humbur ndeshjen.
 2. Blanco zbuloi se kërcënimi ishte adresuar nga Z. Bode si më poshtë:

“Nëse e rrënoni festën, unë do t’ju shkatërroj. Ekipi ynë kishte për të humbur. Nuk munda t’u besoja syve. Ishte e tmerrshme. “

 1. BFDS ka përshkallëzuar tre ndeshje të Skënderbeut, më 13/11/2010, 25/02/2011 dhe

15/04/2011, ka luajtur kundër Dinamos në Tiranë. Siç është shpjeguar në përshkrimin e mësipërm

e këtyre ndeshjeve BFDS arriti në përfundimin se dy të parët ishin “shumë të dyshimta dhe më së shumti  të manipuluara me gjasë për qëllime bastesh “, ndërkohë që në ndeshjen e tretë ka pasur  dëshmi se kjo ndeshje ishte manipuluar për qëllime bastesh në një orkestrim të saktë, me fitime korruptive të basteve të krijuara si rezultat.”

(Ekspozitat 15, 22 dhe 22)

 1. Ridvan Bode thuhet gjithashtu se ka një lidhje të ngushtë me klubet e tjera në Shqipëri. Ai është një donator kryesor të KS Shkumbinit, bashkë me Dashnor Sula. Të dy ata janë anëtarë të Parlamentit Shqiptar dhe Partisë Demokratike. Në të vërtetë, dhe jo çuditërisht, BFDS përshkroi dy ndeshje mes Skënderbeut dhe KS Shkumbinit, të luajtur në të 12/12/2010 dhe 08/12/2012, të përcaktuara për qëllime bastesh dhe të fituara nga Skënderbeu.

BFDS arriti në përfundimin se të dyja këto ndeshje ishin “shumë të dyshimta dhe më shumë të ngjarë

Të manipuluara për qëllime bastesh “.

(Pikat 17 dhe 34)

 1. Së fundi, gjatë një seance në Parlamentin shqiptar të mbajtur më 21 dhjetor 2015, deputeti i partisë socialiste Erjon Braçe e akuzoi publikisht zotin Bode për vendosjen e basteve dhe manipulimin e ndeshjeve.

Ai deklaroi: 34

“Në këtë parlament është një person [duke iu referuar Ridvan Bode] që di të vendosë baste shumë mirë, madje ai e di se si të menaxhojë një ndeshje, por unë nuk po shkoj më tej në këtë histori.”

 1. Nga sa më sipër mund të konkludohet vetëm se Z. Bode posedon pushtetin, lidhjet dhe njohuritë për të ndikuar në rezultatet e ndeshjeve të Skënderbeut, dhe ai e ka bërë këtë gjatë viteve. Është vërtet tronditëse të shohësh një person në një pozicion publik, përpjekja për të ushtruar ndikim të padrejtë në rezultatin e një ndeshje duke shtypur një trajnerin e kundërshtarët. Nuk është befasi që BFDS ka përshkallëzuar disa Skënderbeu me një shkallë të lartë të mundësisë së manipulimit duke përfshirë klubet që kanë qenë ose nën presioni i z. Bode (Dinamo Tirana) ose i kontrolluar nga miqtë dhe kolegët e tij (KS Shkumbini). Kjo, së bashku me perceptimin e tij tashmë të njohur publik, si thjesht ndreqës-ndeshje dëshmon se ai është pjesë përbërëse e skemës së Skënderbeut.