KRYESORE

‘Ul siparin’ Samiti i Berlinit; dokumenti i përbashkët asnjë rresht për Shqipërinë

Samiti një ditor i Berlinit, i thirrur nga kancelarja Angela Merkel me pjesëmarrjen e presidentit francez Emanuel Makron është mbyllur me një draf-marrëveshje me liderët e Ballkanit.

Në dokumentin në gjuhën angleze nuk përmendet në asnjë rresht Shqipëria, ndërsa marrëveshja e Prespës midis Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë si një “shembull i shkëlqyer” për zgjidhjen e një konflikti, ndersa nënvizohet rëndësinë e një marrëveshje midis Kosovës dhe Serbisë ne kuadër të stabilitetit të Rajonit, si dhe të aspiratave evropiane të dy vendeve.

Sipas dokumentit, Serbia dhe Kosova u dakordësuan që të përshpejtojnë marrëveshjet ekzistuese dhe të angazhohen sërish në dialogun mes tyre, me ndërmjetësimin e BE-se me objektivin e një marrëveshje definitive.

Liderët e vendeve të Ballkanit, gjithashtu ranë dakord që të intensifikojnë raportet ekonomike, sipas direktivave të Procesit të Berlinit, që ka si bazë ekonominë, tregtinë e lirë, bashkëpunimin rajonal në tema si siguria, shkëmbimin e të rinjve, ndër të tjera.

Prioritet do të vijojë të mbetet lufta ndaj terrorizmit, fuqizimi i demokracisë, përforëcimi i shoqërisë civile dhe pavarësia e medias.

Të fundit