Flash News

Bota

Parashikimi "i frikshëm" për të nxehtin në Indi dhe Pakistan

Parashikimi "i frikshëm" për të nxehtin në Indi

Ndryshimet klimatike kanë rritur shanset me 100 herë që një valë e nxehtë e pa ndodhur më parë të godasë Indinë veriperëndimore dhe Pakistanin, thanë shkencëtarët, pasi të dy vendet po përjetojnë temperatura të larta që po prishin jetën e përditshme.

Në një analizë, shkencëtarët e klimës me Met Office të Mbretërisë së Bashkuar zbuluan se probabiliteti natyror i një valë të nxehti që tejkalon temperaturat mesatare nga viti 2010 do të ishte një herë në 312 vjet, por kur faktorizohet ndryshimi i klimës, shanset rriten në një herë në çdo 3.1 vjet.

Prilli dhe maji i vitit 2010 u përdorën si pikë krahasimi sepse ata muaj kishin temperaturat mesatare më të larta që nga viti 1900.

Temperaturat në rritje në disa pjesë të Pakistanit dhe Indisë në javët e fundit kanë detyruar shkollat ​​të mbyllen, kanë dëmtuar të korrat, kanë bërë presion mbi furnizimet me energji dhe i kanë mbajtur banorët brenda. Madje i shtyu ekspertët të pyesin nëse një nxehtësi e tillë është e përshtatshme për mbijetesën e njeriut.

Jacobabad, një nga qytetet më të nxehta në botë, në provincën Sindh të Pakistanit, regjistroi 51 gradë celsius të dielën. Në Indinë fqinje, temperaturat në rajonin e kryeqytetit Delhi tejkaluan 49 gradë celsius.

India dhe Pakistani janë shumë të ndjeshme ndaj ndikimeve të krizës klimatike, veçanërisht në aspektin e nxehtësisë ekstreme.

Shkencëtarët thanë se një rekord i ri i temperaturës ka të ngjarë të jetë arritur në rajon gjatë valës së fundit të të nxehtit.

Burimi: CNN

Të fundit