Flash News

Ditari i Maxhorancës

Rënia e euros, qeveria prezanton masat lehtësuese për disa kategori

Rënia e euros, qeveria prezanton masat lehtësuese për disa

Ministrja e Financave dhe Ekonomisë, Delina Ibrahimaj ka prezantuar masat e marra nga qeveria lidhur me rënien e kursit të euros.

Ibrahimaj tha se nga masat e marra përfitojnë eksportuesit, që kanë dalë me humbje të mëdha nga zhvlerësimi i euros. Ministrja deklaroi se do të shtyhet afati për pagesën e kësteve të tatimit mbi fitim deri në mars 2024.

Po ashtu, masat parashikojnë edhe pë rata eksportues që eksportojnë mbi 70% të cilët nuk do të parapaguajnë këstet e tatimit mbi fitim.

“Gjatë muajit të kaluar kemi pasur disa takime me shoqetën e eksportuesve ku janë diskutuar ndërhyrjet potenciale që mund të zbatohen për t’u ardhur në ndihmë. Ajo që ka ndodhur është që ato biznese që punojnë me kontrata porositëse, tani gjenden në situatëqn ku shpenzimet i kanë në lekë dhe të ardhurat në euro.

Një nga masat që do merret është shtyrja e agfatit të kësteve të tatimit mbi fitimin deri në mars të vitit të ardhshëm kur bizneset mbyllin bilancet. Subjektet që janë eksportues dhe ekportojnë mbi 70% të nuk do parapaguajnë këstet e tatim fitimit deri në mars kur do të bëjnë bilancin. Kjo vjen si mbështetje për mungesën e likuiditetit që bizneset kanë në treg pas forimit të lekut. Masat e tjera, rimbursimi i TVSH, detyrim ligjor që për kategorinë e eksportuesve të jepet një afati 3 ditor”- tha Ibrahimaj.

 

Të fundit