Flash News

E SHPJEGUAR

E SHPJEGUAR/ Rezolutën e rrëzuar sot nga PS e ka miratuar Kongresi Amerikan dhe Parlamenti Europian. Pse Rama i tha JO

E SHPJEGUAR/ Rezolutën e rrëzuar sot nga PS e ka miratuar Kongresi

Lajmi

Kuvendi i Shqipërisë ka rrëzuar sot me votat e shumicës socialiste një rezolutë të paraqitur nga një grup deputetësh demokratë, ku kërkohej njohja e masakrës së Srebrenicës si genocid. Ish-kryeministri Berisha i cili ka filmuar kolegët socialistë tek votonin kundër Rezolutës ka thënë se kjo bëhet për të mos i prishur qejfin Vuçiç.

Theksi/ Kongresi dhe Parlamenti Europian e kanë kaluar Rezolutën e gjenocidit

Rezolutën e hedhur poshtë sot nga socialistët shqiptarë e ka miratuar Kongresi amerikan, si Senati ashtu edhe Dhoma e Përfaqësuesve, para 17 vitesh. Më 27 qershor 2005 Dhoma e Përfaqësuesve e Shteteve të Bashkuara miratoi një rezolutë (H. Res. 199) e sponsorizuar nga kongresmeni Christopher Smith (Republikan i shtetit Nju Xhersi) dhe 39 kongresmenë të tjerë për të përkujtuar 10 vjetorin e gjenocidit të Srebrenicës. Rezoluta u miratua me një shumicë dërrmuese prej 370 votash pro dhe 1 kundër. Kongresmeni i vetëm që votoi kundër ishte Ron Paul, ndërsa mungonin 62 përfaqësues shtetesh (ata që në Dhomën e ulët të Kongresit amerikan njihen si state reps). Në rezolutë thuhet:

Politikat e agresionit dhe spastrimit etnik të zbatuara nga forcat serbe në Bosnje dhe Hercegovinë nga viti 1992 deri në 1995 me mbështetjen e drejtpërdrejtë të regjimit serb të Slobodan Millosheviçit dhe pasuesve të tij, çuan në zhvendosjen e më shumë se 2 milion njerëzve, rreth 200 mijtë të vrarëve, dhjetëra mijërave të përdhunuar ose të torturuar dhe abuzuar. Civilët e pafajshëm të Sarajevës dhe qendrave të tjera urbane iu nënshtruan vazhdimisht granatimeve dhe sulmeve me snajper; të gjitha këto plotësojnë kushtet që përcaktojnë krimin e gjenocidit në nenin 2 të Konventës për Parandalimin dhe Ndëshkimin e Krimit të Gjenocidit, krijuar në Paris më 9 dhjetor 1948 dhe hyrë në fuqi më 12 janar 1951.

Pak ditë më vonë, më 6 korrik të po atij viti, shteti i Mizurit miratoi një rezolutë që njeh gjenocidin e Srebrenicës. Kryeqyteti i këtij shteti Saint Louis kaloi një proklamatë që e njihte 11 korrikun si Ditën e Përkujtimit të Srebrenicës.

Rreth katër vjet më vonë, më 15 janar 2009, Parlamenti Europian votoi me shumicë dërrmuese prej 556 votash pro, 9 kundër dhe 22 abstenime për një rezolutë që bën thirrje për njohjen e 11 korrikut si ditë për përkujtimin e gjenocidit të Srebrenicës nga BE. Politikanët serbë të Bosnjës e kundërshtuan rezolutën, duke deklaruar se një përkujtim i tillë është i papranueshëm për Republikën Srpska.

Më 8 korrik 2015, Rusia vuri veton ndaj një rezolute të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara që do të dënonte dhe cilësonte si gjenocid masakrën e Srebrenicës. Rezoluta kishte për qëllim të shënonte 20 vjetorin e vrasjes së 8000 burrave dhe djemve myslimanë. Kina, Nigeria, Angola dhe Venezuela abstenuan dhe 10 anëtarët e mbetur të Këshillit votuan pro.  Vetoja u vlerësua nga presidenti serb Tomislav Nikolić, i cili tha se Rusia kishte "parandaluar një përpjekje për të njollosur të gjithë kombin serb si gjenocid" dhe u dëshmua si një mik i vërtetë dhe i ndershëm.

Implikimet/Arsyet e Jo-së socialiste

Dy janë arsyet e dukshme se pse socialistët kanë vendosur në bllok për ta kundërshtuar reozlutën e paarqitur nga një grup deputetësh demokratë. E para, ata e dinë se mastermind i kësaj nisme është Sali Berisha. E dyta lidhet me raportin mes kryeministrit Rama dhe Presidentit serb Vuçiç, të dy të investuar te nisma e Ballkanit të hapur. Një rezolutë që e njeh si genocid masakrën e Srebrenicës do ta vendoste nën trysni këtë marrdhënie.

 

Të fundit