Flash News

Rajoni

Vucic announces talks with Kosovo Serbs

Vucic announces talks with Kosovo Serbs

The President of Serbia, Aleksandar Vučić, said that from June 9 to 12 he will hold talks with the Kosovo Serbs, as the tensions in the north of Kosovo continue.

During an address in Belgrade, Vucic spoke briefly about the situation in Kosovo, thanking the Serbs in the north, who according to him are fighting for their rights.

"I want to thank those who are fighting for their rights in a peaceful and dignified way. It is important to keep the peace and talk to everyone," Vucic said.

In Leposaviq, Zveçan and Zubin Potok - municipalities in the north of Kosovo, inhabited by a majority of Serbs - the security situation has worsened since May 26, when the Albanian mayors of the municipalities officially took office, despite the resistance of the local residents.

Local Serbs in these three municipalities have been organizing protests in front of the municipal buildings ever since.

The elections of April 23, from which these Albanian presidents emerged, were boycotted by the Serbian community.

The American emissary, Gabriel Escobar, and the European one, Miroslav Lajçak, have been visiting Kosovo and Serbia since Monday, in an attempt to find a solution for the escalation of the situation in the north.

The United States and the European Union have demanded that Kosovo immediately escalate the situation in the north, presenting three demands to the Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti: calm the situation in the north, hold new elections in this area, and return to the dialogue for the normalization of Kosovo-Serbia relations.

Washington's envoy for the Western Balkans, Gabriel Escobar, earlier on June 7, said that in the meeting with the Serbian president, the latter assured him that he would use his influence to convince the Serbian community in the north of Kosovo to participated in the eventual elections.

"The biggest challenge for Serbia now is to convince the Serbs to return to [Kosovo's] institutions," Escobar said.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, tha se është i hapur që në Mitrovicë të Veriut, Zveçan, Leposaviq dhe Zubin Potok, të mbahen zgjedhje të reja, por fillimisht ai tha se duhet të përgatitet “terreni” për mbajtjen e tyre.

Sipas tij, përgatitja e terrenit për zgjedhje të parakohshme në komunat në veri të Kosovës, të banuara me shumicë serbe, nënkupton që ato të jenë të lira dhe të ketë fushatë parazgjedhore po ashtu të lirë, fer dhe demokratike.

“Unë jam i gatshëm për diskutime, bisedime, por ritheksoj, republikën tonë demokratike, shtetin tonë të pavarur, Kosovën sovrane nuk e dorëzojmë asnjëherë, për asnjë çmim para milicisë fashiste, para këtyre grupeve kriminale e ekstremistëve”, tha Kurti për gazetarët më 7 qershor.

Ai tha se gjatë takimit në Prishtinë me Escobarin dhe Lajçakun ka ofruar një “dalje të qëndrueshme dhe të sigurt” nga kriza në veri, e cila, sipas tij është shkaktuar “nga strukturat ilegale dhe paralele të Serbisë atje”.

Si pikë të parë ai ka përmendur sundimin e ligjit, duke argumentuar se të gjithë personat e përfshirë “në krime dhe shkelje” duhet të përballen me drejtësinë. Dhe pikë të dytë, ai ka thënë se pas largimit të grupeve të serbëve dhe përfundimit të “trazirave të dhunshme”, Kosova do të zvogëlojë praninë e policisë para ndërtesave komunale dhe më pas mund të ketë mbajtje të zgjedhjeve të parakohshme.

“Pra, po zgjedhje të reja, zgjedhje të parakohshme, por pas sundimit të ligjit dhe pas përgatitjes së terrenit”, tha ai.

Meanwhile, Escobar stated the day before that the situation in the north of Kosovo should be immediately escalated and that he does not want to wait until July for new elections./ REL

Latest news