Flash News

POLITIKOFF

Përshesh me gjel deti sipas Arbana Osmanit

Përshesh me gjel deti sipas Arbana Osmanit

Gjeli i detit është kthyer tashmë në gatimin tradicional të tryezave shqiptare në natën e ndërrimit të viteve. Të shumtë janë ata që e gatuajnë në mënyra të ndryshme, e disa të tjerë e pjekin thjeshtë dhe e servirin të plotë.

Një nga recetat që pëlqehet më shumë është gjeli i detit me përshesh e ndërsa të tjerë nuk e pëlqejnë me përshesh por përdorin diçka tjetër. Megjithatë, ne do të sjellim mënyrën se si e gatuan Arbana Osmani gjelin e detit me përshesh, recetë të cilën ajo e ka publikuar në librin e saj të gatimit "Receta për njerëzit që dua".

Përshesh me gjel deti sipas Arbana Osmanit

Arbana shkruan se ky gatim kërkon kohë ndaj dhe përgatitjen e tij e bën në dy faza. Kulaçi përgatitet dhe thërrmohet një ditë para (por kjo nuk është taksative, ju mund ta përgatisni dhe sot).

Përshesh me gjel deti sipas Arbana Osmanit

Për përgatitjen e kulaçit:

  • 1200 g miell
  • 300 ml kos
  • Një majë luge sodë buke
  • Një gjysmë luge kripë

Zëmë brumin duke përzier të gjithë përbërësit duke u ndihmuar nga 2 gota ujë që i shtojmë pak e nga pak gjatë përzierjes.

E lëmë për 30 minuta duke e mbuluar me një pecetë të njomur.

E shtrojmë në një tavë që e kemi lyer me pak vaj, e presim pak në sipërfaqe me majë të thikës si të jetë bakllava, por pa e futur thikën në thellësi.

E pjekim në furrën e nxehur 190 gadë, për rreth një orë.

E nxjerrim nga furra dhe e thërrmojmë sa pa u ftohur, pasi, nëse ftohet, procedura e thërrmimit bëhet shumë e vështirë. E vendosim në një tepsi të madhe gjatë natës.

Pë lëngun:

  • 2 l lëng pule
  • 1 qepë e kuqe e vogël
  • Të brendshmet e pulës (të ziera)
  • 2 lugë nenexhik i thatë
  • Rigon
  • Kripë
  • 3-4 lugë vaj ulliri

Skuqim në një tenxhere me vaj ulliri qepën e grirë imët, derisa ajo zverdhet.

Shtojmë të brendshmet e pulës që i kemi prerë në copa të vogla dhe i skuqim aty. Hedhim lëngun e pulës. Rregullojmë kripën dhe shtojmë erëzat.

E lëmë në zjarr deri sa të marrë valë në mënyrë që të gjithë përbërësit të lidhen mirë me njëri-tjetrin e lëngu të marrë shije.

Sapo lëngu të ketë valuar, ia hedhim kulaçit që kemi në tenxhere dhe e përziejmë fort me lugë druri, në mënyrë që çdo copë të njomet me lëngun. E shërbejmë të nxehtë me mish nga gjeli i detit.

Në recetën e Arbanës shpjegohet vetëm procesi i gatimit të përsheshit dhe të lëngut, ndërkohë pjekjen e gjelit, Politiko.al ua sjell në mënyrën e gatimit sipas chef Dionis Tucit, i cili ka punuar tek "Mullixhiu:

Përshesh me gjel deti sipas Arbana Osmanit

Përgatitja e gjelit:

Hapi 1

Pasi të keni përgatitur gjelin dhe hequr puplat e çdo papastërti, duhet të filloni me procesin e marinimit dhe çdo hap tjetër që do shpjegohet më poshtë. Bëni gati gjelin, të pastruar.

Hapi 2

Marinoni gjelin e detit me kripë dhe piper për vetëm pak minuta dhe hidhini pak ujë sa të mbulojë tepsinë. Futeni në furrë dhe lëreni për 2 orë në temperaturë 170 gradë. Gjelit duhet t`i hidhni dhe gjalpë sipër që të marrë ngjyrë të kuqërremtë.

Përshesh me gjel deti sipas Arbana Osmanit

Ju bëftë mirë dhe Gëzuar!

*Shënim: Receta e përsheshit dhe e lëngut është marrë nga libri i Arbana Osmanit "Receta për njerëzit që dua". Pjekja e gjelit është nga chef Dionis Tuci, i cili ka punuar tek "Mullixhiu".

*Fotot gjelit të detit janë ilustruese nga Interneti

Të fundit