Flash News

Ditari i Maxhorancës

Rama për ‘The Washington Post’: Hakerat morën disa të dhëna, urdhri i Prokurorisë i pakuptimtë

Rama për ‘The Washington Post’: Hakerat morën disa të

Sulmi kibenertik i Iranit mbi sistemet në Shqipëri i kushtoi Republikës Islamike ndërprerjen e marrëdhënieve diplomatike, ndërsa Shqipërisë marrjen e të dhënave të qytetarëve.

Në një intervistë për ‘The Washington Post’, kryeministri Edi Rama ka folur për sulmet kibernetike, prishjen e marrëdhënieve me Iranin e deri tek urdhri i Prokurorisë për mediat.

Rama ka pranuar se hakerat kanë marrë disa të dhëna, por që kryeministri i klasifikon jo të një rëndësie të veçantë.

“Në bazë të hetimeve, shkalla e sulmit ishte e tillë që synimi pas tij ishte shkatërrimi i plotë i infrastrukturës sonë në epokën e plotë të letrës dhe në të njëjtën kohë, zhdukja e të gjitha të dhënave tona. Ndjenja jonë tani është e para, se ata nuk ia dolën të shkatërrojnë infrastrukturën. Shërbimet janë kthyer. Së dyti, të dhënat. Po, ata morën disa, por praktikisht jo me ndonjë rëndësi të veçantë”, është shprehur Rama.

I pyetur nëse ndërprerja e marrëdhënieve diplomatike me Iranin i ka kushtuar shumë, Rama tha se nuk është një humbje e madhe për Shqipërinë.

“Shqipëria nuk kishte një marrëdhënie kuptimplote me Iranin, kështu që shkëputja nga puna nuk ishte një humbje e madhe. Vende të tjera mund të jenë në gjendje të përdorin qasjen që ka bërë Shqipëria, në varësi të parë nga tërësia e çdo hetimi, në mënyrë që të ndihen të sigurt në dëbimin e diplomatëve, dhe më pas nga shkalla e dëmtimit që shkaktojnë sulmet”, ka vijuar Rama.

Lidhur me urdhrin e Prokurorisë që ndalon mediat të publikojnë të dhënat dhe informacione që anë rrjedhur nga hakerat dhe që konsiderohen si sensitive, Rama e quajti të pakuptimtë.

“Unë mendoj se këto janë vendime të pakuptimta, sepse në fund të fundit, ato nuk funksionojnë, para së gjithash. Prokuroria ka ecur rreptësisht sipas shkronjës së ligjit, por ndërkohë, në epokën e rrjeteve sociale, më mirë të mos ecësh kështu, sepse edhe nëse përpiqesh ta zbatosh nuk ia del”, ka thënë Rama.

Të fundit