Flash News

Bota

Will Russia move tactical nuclear weapons to Belarus?

Will Russia move tactical nuclear weapons to Belarus?

In a televised interview published on March 26, Russian President Vladimir Putin said that by July Moscow could move tactical nuclear weapons to the territory of its ally, Belarus.

He said that all the necessary infrastructure for such a deployment will be ready by July 1. Belarus borders Ukraine, Russia and NATO members Poland, Lithuania and Latvia.

Next month, Putin said, Russia will begin training Belarusian military personnel in the use of tactical nuclear weapons. In addition, he said a storage facility for them will be completed in early July.

Putin claimed the move reflects the long-standing US practice of deploying tactical nuclear weapons on the territory of NATO allies, including Germany, the Netherlands, Belgium, Italy and Turkey.

Radio Free Europe asked several military and political analysts about this decision, what motivated it and what it means for Russia, Belarus, Ukraine and NATO.

Pavel Luzin, a defense and foreign policy expert, told Radio Free Europe's Belarusian Service that "the transfer of nuclear weapons to Belarus is blackmail aimed not only at NATO, but also at Ukraine."

"They want the Europeans to be afraid so they can reduce aid to Ukraine. And it's a warning to Ukraine: if you try to destroy our planes in Belarus, don't forget that we have the nuclear option."

"Russia is now trying to imitate the American policy on nuclear weapons," he said.

"[Belarusian leader Alyaksandr] Lukashenka wants Russian nuclear weapons in Belarus...because he thinks that if Russia deploys them, Moscow will depend on him, just as he depends on Moscow now. But. he doesn't understand that if he opens a nuclear weapons storage facility in Belarus, troops will also be stationed there. Since the end of 2021, Russian troops have been in Belarus on a temporary basis. When a storage facility appears, they will be there permanently. Americans "delegate responsibilities to their allies in Europe, but the Russian political and military culture does not foresee such a degree of trust in allies. The consequence of a stockpile of nuclear weapons could be the creation of several permanent Russian military bases on Belarusian territory."

Pavel Podvig, një ekspert i vjetër për arsenalin bërthamor të Rusisë dhe një studiues i lartë në Institutin e OKB-së për Hulumtimin e Çarmatimit në Gjenevë, thotë se nuk beson që kjo do të përfundojnë objektet e magazinimit të këtyre armëve deri më 1 korrik.

“Një objekt për ruajtjen e armëve bërthamore është një detyrë mjaft serioze inxhinierike. Duhet të ndërtoni një bunker të fortifikuar, një perimetër sigurie, të vendosni roje. Vetëm instalimi i sistemeve të mbikqyrjes dhe alarmit zgjatë nga tre deri në gjashtë muaj, dhe të gjitha këto do të shiheshin sikur të kishte filluar ndërtimi”.

"Për mendimin tim, e gjithë ideja është kryesisht politike - për të demonstruar forcimin e bashkimit politik midis Bjellorusisë dhe Rusisë. Ky është thjesht një hap politik. Nuk ka asnjë përputhshmëri ushtarake në këtë veprim. Meqë ra fjala, e njëjta praktikë ekziston në NATO. Është kryesisht një veprim politik, i krijuar për të demonstruar unitetin".

"Edhe pse ky është një veprim thjesht politik, Perëndimi është në një pozitë të vështirë. Ata nuk mund të thonë se është i paligjshëm, sepse ata vetë kanë vendosur armët e tyre bërthamore në vende të tjera për shumë vite.

"Unë dyshoj shumë se armët bërthamore do të vendosen me të vërtetë në Bjellorusi. Vlera e kësaj 'ngjarje' është ekskluzivisht politike, jo ushtarake. Dhe për qëllime politike, as që është e nevojshme të ndërtohet objekti i magazinimit", tha ai.

Arkady Moshes, një historian dhe drejtor programi me Institutin Finlandez të Marrëdhënieve Ndërkombëtare, i specializuar në politikat e jashtme të Rusisë, Bjellorusisë dhe Ukrainës, i tha REL-it se "nuk ka kuptim të shtyhen armët bërthamore më afër kufijve të NATO-s, sepse Rusia ka rajonin e Kaliningradit dhe këto armë mund të vendosen atje pa futur në lojë një komb tjetër".

"Unë nuk shoh ndonjë rëndësi të veçantë ushtarake në këtë vendim. Por, fakti që ai u bë tregon se Kremlini është nervoz, nëse jo në panik".

Analisti politik bjellorus Artsyom Shraybman i tha Shërbimit Rus të Radios Evropa e Lirë se "Lukashenka di mirë të përfitojë nga shërbimet e ndryshme që kryen për Rusinë".

"Ai po demonstron besnikërinë e tij dhe po e kthen atë në para. Unë nuk shoh ndonjë përfitim tjetër në këtë për Lukashenkën. Është një hap jopopullor në sytë e publiku bjellorus. Në verën e vitit 2022, sipas sondazheve, 80 për qind e bjellorusëve kundërshtuan vendosjen e armëve bërthamore ruse në Bjellorusi. Pra, sa i përket politikës së brendshme, ky është një problem për të".

"Ky vendim duket si një vazhdim i shantazhit të Putinit, duke u përpjekur të detyrojë vendet perëndimore dhe të NATO-s të bëjnë kompromise për Ukrainën. Ata po përpiqen të demonstrojnë se Rusia ende mund të rrisë aksionet në mënyra që do të ishin të rrezikshme për Perëndimin. Është një ultimatum për Perëndimin".

"Sa i përket procesit të integrimit [ndërmjet Rusisë dhe Bjellorusisë], kjo do të ndikojë në bashkëpunimin ushtarak, pasi të paktën dy divizione të reja ruse do të shfaqen në Bjellorusi për të ruajtur objektet e reja. Dhe mund të ketë më shumë integrim ekonomik, pasi Bjellorusisë me shumë mundësi do t'i jepen përfitime dhe kredi shtesë".

Analisti politik rus, Ivan Preobrazhensky, i tha Current Time, një rrjet në gjuhën ruse i drejtuar nga REL-i në bashkëpunim me Zërin e Amerikës se ky është një reagim ndaj urdhërarrestit për Putinin nga Gjykata Penale Ndërkombëtare dhe përgatitjeve për intensifikimin e luftimeve në Ukrainë këtë pranverë.

"Por, qëllimi i fundit është përpjekja për të minimizuar furnizimin e Ukrainës me armë nga vendet e NATO-s, është vazhdimësi e strategjisë së mëparshme të frikësimit bërthamor".

“Sa i përket vendosjes së armëve bërthamore në Bjellorusi, është e pamundur të thuhet me siguri se ato nuk janë tashmë atje, veçanërisht pasi sistemet Iskander u dorëzuan në Bjellorusi edhe para pushtimit masiv të Ukrainës [në shkurt 2022]. Ndoshta ata janë vendosur tashmë me Iskanderët dhe ne po marrim një njoftim post-factum. Mos harroni precedentin historik të krizës kubane të raketave - njoftimi erdhi pasi zhvendosja ishte duke u zhvilluar".

During what is known as the "Cuban Missile Crisis" of October 1962, the US and Russia had their nuclear warheads turned against each other. The crisis started when the US discovered Soviet nuclear missiles in Cuba. She then blockaded the island and argued for its occupation. For 13 days, the world has seen the danger of nuclear cataclysm. The presidents of the two countries, John F. Kennedy of the USA and Nikita Khrushchev of Russia, have meanwhile engaged in direct talks, made some concessions and ended the crisis.

Latest news