Flash News

Bota

"TikTok" and oil test the loyalty of young voters to President Biden

"TikTok" and oil test the loyalty of young voters to President Biden

President Biden's latest moves to pressure TikTok over its Chinese ownership, as well as approving oil exploration in a previously untapped area of ​​Alaska, are testing the loyalty of young voters, a group that has been generally in his support.

Youth voter turnout has increased in the three elections since Donald Trump was elected president in 2016, helping President Biden win swing states in 2020, win a seat for Democrats in the Senate and reduce potential losses in representation in the House of Representatives in the 2022 elections.

But the 80-year-old president has not been the favorite candidate of young liberals who want a new generation of American leaders. As President Biden prepares for an expected re-election campaign, a possible ban on TikTok and oil exploration in Alaska could hurt his candidacy.

Also, his plan to forgive billions of dollars in student debt is in question as it is being reviewed by the Supreme Court.

The danger for President Biden is not so much the possibility that young left-wing voters will vote for the Republicans, as it is the possibility that they will not participate in the election at all.

"I'm a Democrat, but I'm not going to vote for Biden," said Mark Buehlmann, a 20-year-old student at Arizona State University. He says he will probably abstain if President Biden is the nominee of the Democratic Party, as is expected to happen. 

“He probably has the ability to do a good job, but he's not able to bring people together. In particular, the democratic base. I don't think he is a strong candidate."

TikTok allows its users, 150 million of whom are in the United States, to post creative short videos to their friends and strangers. Its algorithm has the uncanny ability to understand what its users' interests are and thus provide them with the videos they would like the most.

Western governments are increasingly concerned that the Beijing-based company that owns TikTok, ByteDance, could give the history and other data of its customers to the Chinese government, or that it could spread propaganda or disinformation. The United States and other countries have banned the use of TikTok on government equipment.

Komisioni i Shteteve të Bashkuara për Investimet e Huaja, pjesë e strukturës së Departamentit të Thesarit, ka kërcënuar se do ta ndalojë TikTok-un, nëse kompania ByteDance nuk shet pjesën e saj të pronësisë së këtij aplikacioni, thuhet në një artikull të publikuar këtë muaj në gazetën The Wall Street Journal.

Në intervistat në shtetin e Arizonës, një nga kampuset më të mëdha universitare në Shtetet e Bashkuara dhe një kontribues në fitoren e ngushtë të zotit Biden me 10 mijë vota në këtë shtet të lëkundur, të rinjtë e përshkruan ndalimin e TikTok-ut si si diçka mes “bezdisë” dhe të “pashmangshmes”, por jo si diçka që do t’i bënte të ndryshonin pikëpamjet e tyre për presidentin.

"Shumica e njerëzve nuk mendojnë vërtet për këto lloj gjërash", tha duke iu referuar ndalimin të TikTok-ut Lucas Vittor, student 19-vjeçar i administrimit të biznesit nga Hjustoni. "Unë mendoj se ata ndoshta do ta shohin thjesht si: "Ai është një udhëheqës shtypës, një person në moshë të vjetër, ai nuk di për mediat sociale’".

"Nuk është vërtet çështje e Bidenit", tha Ginny Xu, një studente 20-vjeçare e inxhinierisë kimike nga Goodyear, Arizona. “Është më shumë diçka dypartiake – ‘siguria’ nga Kina”.

“Humbja e qasjes në TikTok do të ishte zhgënjyese”, tha zonja Xu, por nuk do ta pengonte atë të votonte për Presidentin Biden nëse nuk ka zgjedhje më të mirë nga radhët e demokratëve.

Shoqja e saj, studentja 20-vjeçare e inxhinierisë kimike, Maddie Bruce, ra dakord.

"Thjesht nuk jam një mbështetëse e madhe e Joe Bidenit", tha zonja Bruce. Ajo do të preferonte të shihte një kandidat tjetër demokrat, por do të votonte sërish për Presidentin Biden, tha ajo.

Të rinjtë nuk kanë votuar kurrë me të njëjtat ritme si prindërit dhe gjyshërit e tyre, por pjesëmarrja e tyre është rritur ndjeshëm që nga fillimi i presidencës së zotit Trump.

Sipas Qendrës për Informacion dhe Kërkim mbi Mësimin dhe Angazhimin Qytetar në Universitetin Tufts, e cila studion votuesit e rinj, zgjedhjet afatmesme në 2018 dhe 2020 sollën nivelet më të larta të pjesëmarrjes së të rinjve në tre dekadat e fundit.

Dhe kur ata votojnë, të rinjtë votojnë në shumicë dërrmuese për demokratët.

Presidenti Biden fitoi 63% të votuesve të moshës 18 deri në 24 vjeç, krahasuar me 34% për ish-Presidentin Trump, sipas AP VoteCast, një anketim i gjerë i elektoratit.

“Një ndalim i TikTok-ut mund të irritojë shumë votues të rinj, por Presidenti Biden mund të nxjerrë në pah historikun e fortë të mbrojtjes së interesave të të rinjve”, tha Jack Lobel, zëdhënës i Voters of Tomorrow, që mobilizon votuesit e rinj.

Presidenti Biden është përpjekur të ofrojë lehtësim nga borxhet e kredive studentore dhe ka mbrojtur të drejtat e abortit. Ai nënshkroi një projekt-ligj masiv për shpenzimet klimatike së bashku me ligjin më gjithëpërfshirës në dekada për dhunën me armë.

Megjithatë, administrata e Presidentit Bidenit i zemëroi ambientalistët dhe të rinjtë me miratimin e projektit të madh Willow për kërkime për naftë në pjesën veriore të Alaskës.

Young people have been particularly active in efforts to drastically reduce oil exploration and move away from reliance on fossil fuels. Before the president's decision, a #StopWillow campaign asking President Biden to block the project received millions of views on TikTok./VOA

Latest news